Căminul de bătrâni Sf.Elisabeta

Pret: de la
2370 lei
Adresa: str. Lacu Roşu 212, Gheorgheni, județul Harghita
Telefon: 0744515360 | Vezi pe hartă

Căminul de bătrâni „Sf.Elisabeta” este o instituție de asistență socială a organizației CARITAS ALBA IULIA, cu rolul de acordare de servicii sociale primare și servicii sociale specializate pentru persoane în vârstă și cu dizabilități. Experiența de 18 ani în domeniul îngrijirii persoanelor în vârstă, acordarea de îngrijire specială pentru bolnavii Alzheimer, numeroasele schimburi de experiență în instituții similare din Austria și Germania, fac din căminul nostru un centru de încredere pentru familiile din centrul țării.

 

Căminul de bătrâni „Sf.Elisabeta” este acreditat de către AJPS Harghita pentru următoarele servicii:
- Serviciul de găzduire
- Serviciul de asistență medicală și îngrijire
- Serviciul de socializare și petrecere a timpului liber


Capacitate cazare: 155 locuri | suprafața totală: 10947 mp
  • Camere de o persoana: 5
  • Camere de 2 persoane: 75
  • Utilități / avantaje:
  • Terasă
  • Curte
  • Gradină
  • Pădure în apropiere
  • TV în cameră
  • Computer
  • Internet
  • Sală de sport
  • Sală de recuperare
  • Salon de socializare
  • Bibliotecă
  • Biserică/capelă în apropiere
  • Exterior
    Detalii cazare și dotări

    Detalii cazare și dotări:

    Căminul are o capacitate de cazare de 155 de locuri, în 75 camere de 2 persoane și 5 individuale, deservite de 44 băi private și 3 băi cu acționare hidraulică pentru persoanele cu handicap.

     

    Clădirea a fost construită în perioada 1992-1996, cu destinație de cămin pentru persoane vârstnice, are o suprafață utilă de 7063 mp, camerele sunt spațioase, cu suprafața de 29 mp, grupurile sanitare sunt de 10 mp (fiecare baie deserveste doua camere adiacente).

     

    Camerele sunt dotate cu mobilier, tipul paturilor și a noptierelor este în concordanță cu starea de sănătate fizică și mentală a asistatilor. Pentru a se simți ”ca acasă”, persoanele internate își pot și mobilier propriu și  pot decora camerele cu obiecte și fotografii personale.


    Căminul este dotat cu: cabinet medical, sistem de chemare infirmiere tip interfon, detectoare de fum, televiziune prin cablu, posibilitate de instalare telefon fix, internet WiFi in club, băi speciale dotate cu cazi hidraulice pentru persoane dependente, club, sală de gimnastica, capela, bucatarie pentru 200 persoane, spălătorie industrială, două lifturi, săli pentru activități de recuperare și terapie ocupațională.

    Servirea mesei

    Servirea mesei:

    Meniul zilnic este prestabilit, însă există pentru fiecare asistat o listă cu mâncărurile care nu pot fi consumate sau care sunt refuzate de aceștia. Masa este servită în sala de mese, iar celor nedeplasabili, în camere sau la pat.

    Există asistență medicală care se ocupă de regimul alimentar al persoanelor asistate, pentru aceste persoane bucătăria pregătește un meniu specific regimului alimentar.

    Viața socială

    Viața socială:

    Serviciul de socializare și petrecere a timpului liber include:
    -Îmbunătățirea abilităților sociale ale asistaților, depășirea dependențelor, dobândirea independenței sub diferitele ei aspecte: organizare a balurilor, îmbunătațirea relațiilor interpersonale, excursii.  
    -Educarea bătrânilor privind modalitățile practice de depășire a unor probleme de sănătate: terapie cognitivă, grup de comunitate, terapie de grup cu efect recreativ, relaxant.
    -Terapie psihomotorică, gimnastică, jocuri și sporturi, ergoterapie.
    -Activități culturale.

     

    Pentru activitățile rezidenților și pentru folosirea cât mai agreabilă și utilă a timpului liber, căminul pune la dispoziția lor:
    -Clubul, cu suprafața de 94 mp, unde este amenajată și biblioteca (TV cu plasma, sistem audio, internet wireless)

    -Un sistem de televiziune pe cablu (50 de programe) cu joncțiune în fiecare cameră;

    -În capela căminului sunt organizate zilnic slujbe religioase (romano-catolice), iar preoții nostri pensionari, care locuiesc în căminul nostru, se ocupa și de îngrijirea sufletească a rezidenților. Persoanele de altă religie decât cea catolică pot folosi și ei liber capela căminului. Preotul ortodox și cel reformat din municipiul Gheorgheni vizitează regulat bătrânii din cămin.

     

    Se organizează de asemenea și activități în aer liber: plimbări în grădina căminului, activități de ergoterapie pe terasa acoperită, excursii.

     

    În ultima joi a lunii se sărbătorește ziua de naștere a persoanelor care s-au născut în luna respectivă.
    Sărbătorile religioase sunt zile importante pentru toti asistații din cămin, indiferent de religia acestora.

     

    Familia poate lua bătrânii pentru câteva ore pe zi pentru activități în afara centrului sau poate participa la activitățile interne din cămin.

     

    Animalele de companie nu sunt permise în cadrul căminului.

    Programul unei zile

    Programul unei zile:

    Activitățile de îngrijire încep la ora 7.
    Masa de dimineață - de la ora 8
    Supraveghere și îngrijire medicală 24/24
    Activităti de socializare 11-13, 15- 16
    Masa de prânz - de la ora 13
    Masa de seara - de la ora 18

    Sănătate și îngrijire

    Sănătate și îngrijire:

    Personalul medical este reprezentat de un medic de medicină generală, cu competențe de hospice, cu care avem contract de colaborare de 6 ore/săptămână, 7 asistente medicale, 40 infirmiere, un psihiatru (la nevoie) și un psiholog (contract de colaborare). Medicul oferă consultații medicale de doua ori pe săptămână (marțea și joia intre orele 10 - 13).

    Activitatea de îngrijire este organizată pe trei secții: 30 camere sunt destinate persoanelor independente, 26 camere pentru persone semidependente, iar îngrijirea personalor cu Alzheimer se realizează în secția amenajata la etajul 2 al căminului, care are 22 camere.

    Serviciul de asistență medicală și îngrijire include, în functie de gradul de dependență al asistaților, acordarea serviciilor de bază: ajutor pentru igiena corporală, îmbrăcare și dezbracare, igiena eliminărilor, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare.

    Se realizează toate tratamentele care pot fi efectuate de personalul sanitar (asistente medicale).

    Probele pentru analizele medicale sunt prelevate în cadrul căminului, iar analizele se realizează în laboratorul din municipiu.

    Anual se organizează programul LUNA SĂNĂTĂȚII, centrată pe diferite probleme de sănătate, nutriție, sănătate mentală etc.

    Condiții de acceptare

    Condiții de acceptare:

    Ne adresăm persoanelor dependente și imobilizate la pat, precum și persoanelor cu demență Alzheimer.

    Cei interesați trebuie să completeze o cerere de primire, care poate fi solicitată prin poștă sau email.
    Se recomandă efectuarea unei vizite în cămin, pentru a clarifica situația exactă a persoanei în vârstă și pentru a găsi, împreună cu membrii de familie, un loc potrivit pentru aceasta.

    Dacă în momentul solicitării nu există locuri libere, există o listă de așteptare.

    Detalii tarife

    Detalii tarife:

    Costul serviciilor depinde de starea de sănătate a persoanei asistate, de gradul de dependență, de serviciile acordate, consumul efectiv de medicamente și scutece de unică folosință. Gradul de dependență al beneficiarului se determină la internare și se reevaluează periodic sau când starea beneficiarului se modifică semnificativ.

    Tarifele serviciilor sociale în anul 2018:*
    - Grad de dependență III 2.370 lei
    - Grad de dependență II 2.630 lei
    - Grad de dependență I 2.740 lei
    *Nu include costul medicamentelor, a serviciilor suplimentare și a scutecelor, care se determină lunar conform consumului efectiv.

     

    Servicii suplimentare, la cerere:
    -Consult medical de specialitate (pentru diferite afecțiuni) la indicația medicului căminului
    -Analize și investigații medicale
    -Servicii de manichiură/pedichiură
    -Masaj și kinetoterapie (cu indicație de la medicul specialist)

     
    *Persoanele asistate, prin grija căminului, beneficiază de o subvenție, care este acordată anual, conform Legii 34/98, de către  Ministerul Muncii, Familiei și a Protectiei Sociale. Pentru anul 2018 din costul total lunar suma de 250 RON se acoperă din subvenție.

    Program vizite

    Program vizite:

    Oricând (doar pentru bolnavii de Alzheimer programul de vizită este zilnic intre orele 11 - 18)
    Pozitionare pe harta

    Pozitionare pe harta:

    str. Lacu Roşu 212, Gheorgheni, judetul Harghita
    Accesați și website-ul: www.caritas-ab.ro/?page_id=28