ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Medicină internă Medicină internă Timisoara

Despre bolile neurologice

Neurologia este o ramura speciala a medicinii care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor organice care afecteaza sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce tin de domeniul neurologiei sunt – pe de o parte – creierul, maduva spinarii (reprezinta sistemul nervos central), structurile inconjuratoare, precum si vasele sanguine care le hranesc, – pe de alta parte – nervii cranieni, radacinile nervoase si ganglionii spinali, nervii periferici, dupa iesirea din canalul spinal, inclusiv legaturile cu muschii scheletici (reprezintA? sistemul nervos periferic).

 

Generalitati

Bolile neurologice sunt boli ale sistemului nervos central sau periferic. Acestea pot afecta organismul prin aparitia unor tumori sau procese inflamatorii, prin infectii cu diferiti microbi sau prin modificarea procesului de formare normala a mediatorilor chimici. Tratamentul bolilor neurologice nu este foarte bine pus la punct datorita faptului ca motivul aparitiei lor nu este bine clarificat, acesta concentrandu-se mai ales pe atenuarea simptomelor.

 

Cum se manifesta?

Simptomele bolilor neurologice se intind de la unele mai comune, precum durerea de cap, pana la altele mai rar intalnite, precum miscarile involuntare. Aparitia durerilor de cap sau a migrenelor poate fi precedata de anumite senzatii precum greata, varsatura sau tulburari vizuale. Pierderea tranzitorie a constientei, ameteala si vertijul reprezinta alte simptome care ar putea aparea in bolile neurologice. Acestea trebuie bine clarificate din punct de vedere al caracteristicilor si circumstantelor in care apar. Pierderea auzului si tinitusul (tiuituri) pot aparea in urma unei inflamatii localizate la nivelul urechii si sa dispara apoi, sau pot fi datorate unei afectiuni neurologice. Printre alte simptome care apar in aceste boli se numara delirul, slabirea brusca a fortei in membre si miscarile involuntare care pot apare in repaus sau in timpul miscarii.

 

Principalele cauze

Simptomele care apar in bolile neurologice se pot datora afectarii sistemului nervos la nivel central sau periferic. Acesta poate fi afectat central in cazul producerii unui accident vascular cerebral, care poate fi ischemic (producandu-se datorita scaderii debitului sanguin intr-un anumit sector) sau hemoragic (care apare datorita pierderii de sange ce se va acumula, putand comprima numeroase structuri ce nu mai pot functiona normal). Alte cauze care pot duce la aparitia bolilor neurologice sunt infectiile cu virusuri sau bacterii, ateroscleroza, neurodegenerarea, diferite leziuni sau boli. Exista unele boli neurologice ale caror cauze sunt inca necunoscute.

 

Ce trebuie facut imediat?

In cazul aparitiei vreunui simptom caracteristic bolilor neurologice trebuie cerut sfatul unui medic specialist pentru a se stabili cauza aparitiei acestuia. Dupa cateva intrebari si investigatii, acesta va putea spune daca simptomul aparut se datoreaza unei afectiuni grave sau nu.

 

Cand trebuie mers la medic?

Trebuie cerut sfatul unui medic specialist atunci cand simptomele bolii neurologice isi schimba caracteristicile, apar mai des, nu mai raspund la medicatie sau incep a fi insotite de alte simptome noi.

 

La cine apare mai frecvent?

Bolile neurologice pot apare la orice persoana in anumite conditii; totusi acestea apar mai des la varstnici, la persoanele afectate de ateroscleroza sau la cei care au suferit diferite accidente. Folosirea inadecvata a unor medicamente poate duce la aparitia unor simptome caracteristice acestor afectiuni.

 

Recomandari

Odata experimentate aceste simptome este bine ca pacientul sa mearga la un consult medical. In urma acestuia, individul va trebui sa urmeze instructiunile medicului si sa-si ia medicatia prescrisa in mod regulat.

 

E-mail: neurologie@centrulklass.ro

 
Programare