ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Sa intelegem anxietatea

Autor: Dr Gabriella Bondoc

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, aproape 1 din 3 persoane poate avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

 

Ce definim prin anxietate?
O suma de simptome fizice neplacute , insotite sau nu de o stare subiectiva de neliniste, ingrijorare sau panica, care pot sa apara in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu, fiind prin definitie in exces fata de ceea ce ar fi adaptativ sau firesc in acea situatie si producand prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.
Cele mai frecvente simptome ale anxietatii sunt: palpitatiile, senzatia de nod in gat, tremor, neliniste, frica de a nu avea un atac de cord sau a lesina sau frica a de nu innebuni.
Cauzele anxietatii sunt multiple: genetici, evenimente de viata stresante sau traumatizante si factori psihologici.
Tratamentul poate fi fie farmacologic, fie psihoterapeutic fie mixt, putand fi individualizat in functie de fiecare pacient.

 

SIMPTOMELE ANXIETĂȚII Cele mai frecvente simptome ale anxietății sunt:
  • Simptome care sugerează probleme cardiologice: palpitații, înțepături toracice în zona inimii, dureri la nivelul toracelui, amorțeli, furnicături în membre, frică intensă că poți avea un atac de cord/leșin.
  • Simptome care sugerează probleme respiratorii: senzație de nod în gât, senzație de a fi fără aer sau a te sufoca, senzații de amețeală, „cap ușor” sau leșin, frică intensă că poți muri (prin lipsa de aer, atac de cord, etc.).
  • Simptome care sugerează probleme digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipație, greață, „nod în stomac”, tremor, transpirații reci sau calde, stare de încordare.
  • Simptome  psihice: derealizare sau depersonalizare (resimțite ca senzația că te privești din exterior), că te depărtezi de corp, că exteriorul apare cam ciudat sau modificat, frică intensă că poți să pierzi controlul, frică de a nu înnebuni, neliniște, îngrijorare sau iritabilitate, senzația de a fi mereu „ca pe ace”, în alertă, oboseală cronică, tulburări de concentrare, senzație de „minte goală” sau tulburări legate de somn.
  •  

    Ce legătură există între anxietate si corp?

    Starea de îngrijorare declanșează secreția de hormoni de stres (adrenalină, cortizol) care pregătesc organismul pentru „luptă sau fugă”- ”fight or flight”. Acest eveniment fiziologic normal se întâmplă indiferent dacă pericolul este real (un animal fioros vine spre noi) sau puțin probabil („voi leșina pe stradă și nimeni nu mă va ajuta”). Cu alte cuvinte, secreția hormonilor de stres apare atunci când gândim și acționăm într-o manieră îngrijorătoare, indiferent de cât de real este pericolul.

    Simptomele de anxietate sunt de fapt simptome de stres, reacții firești produse de hormoni în toate organismele. Presupun creșterea frecvenței bătăilor inimii, încordarea mușchilor, împingerea sângelui către inimă și creier, totul pentru a pregăti organismul pentru „lupta” cu pericolul anticipat. Practic organismul nu este bolnav, ci doar „bombardat” cu doze repetate de adrenalină, care fac încordarea și „pregătirea pentru luptă” o stare permanentă și epuizantă.

    Spre surprinderea multor pacienți, nu există simptome fizice care să nu poată să apară în contextul anxietății sau pe „fond psihic”, de la tremor și palpitații la leșin, diaree sau paralizii.

     

     

    Noi credem ca oricine poate sa isi recapete echilibrul si sanatatea psihica!
    Dr Gabriella Bondoc
    medic specialist psihiatru, psihoterapeut

     

    Citeste mai departe... https://clinica-hope.ro/anxietate/

     
    Programare