ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Ce este EEG - Electroencefalograma?

Ce este EEG - Electroencefalograma?
Autor: Clinica Hope

Este testul cu ajutorul căruia se măsoară activitatea electrică a creierului. Această activitate se masoară printr-o cască, dotata cu senzori speciali (electrozi), care se poziționează la nivelul capului si este conectata la un aparat prin care este scanata activitatea specifica.

Celulele creierului comunică prin impulsuri electrice și sunt active tot timpul, chiar și în timpul somnului. Această activitate apare ca linii ondulate pe o înregistrare EEG care poate fi de tip video sau imprimata pe hartie.

 

Medicul poate ti-a recomandat acest test și nu știi exact pentru ce se folosește. Ei bine, află că este utilizat în diagnosticarea si monitorizarea unei varietati de afectiuni care tin de creier.

Iata cateva dintre situatiile în care un medic poate recomanda un test EEG:

 

  • Epilepsie : utilizat pentru a diagnosticarea epilepsiei
  • Tulburari de somn : poate fi utilizat pentru diagnosticarea unei varietati de tulburari de somn, precum apneea de somn si narcolepsia.
  • Leziuni cerebrale: utilizat pentru a evalua gradul de leziune cerebrala dupa un traumatism cranian sau un accident vascular cerebral.
  • Boli neurodegenerative: poate fi utilizat pentru a monitoriza progresia bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer si boala Parkinson.
  • Tumori cerebrale: detectarea tumorilor cerebrale si pentru monitorizarea raspunsului la tratament.
  • Inflamatie a creierului (encefalita): poate fi utilizat pentru a detecta gradul de inflamare.

 

Pe lângă aceste afectiuni, electroencefalograma poate fi utilizata pentru a evalua gradul de constienta la pacientii care se afla în coma sau stare vegetativa.

 

De reținut!

Aceasta investigatie trebuie sa fie efectuata de personal instruit si interpretata de catre personal medical specializat. Îți recomandăm sa verifici gradul de pregatire al personalului din clinica respectiva.

 

Află care sunt riscurile sau efectele secundare ale testului EEG, precum și ce precauții trebuie urmate și care este procedura de pregătire pentru efectuarea lui accesând articolul nostru complet, unde găsești toate informațiile necesare detaliate: https://clinica-hope.ro/eeg-electroencefalograma/

 

 
Programare