ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Tratament Schizofrenie - Programul CONEXIUNI

Autor: Clinica Hope

Programul Conexiuni se adresează în premieră tratamentului psihoterapeutic al schizofreniei, ca adaos la cel medicamentos.

 

Schizofrenia este o tulburare psihică majoră caracterizată de simptome pozitive: halucinații și idei delirante, gândire și vorbire dezorganizată și simptome negative cum ar fi lipsă de voință, aplatizare emoțională, apatie, aplatizarea vorbirii, izolare și lipsă de interes social.
Are o o prevalență pe viață de 0,72% (McGrath, 2008) și este mai frecventă la bărbați (raport 1,4:1), în mediul urban, la cei cu statut socio-economic scăzut și în familiile cu istoric de schizofrenie.

 

Simptomele pozitive răspund în general bine la tratament medicamentos (antipsihotice), dar simptomele negative răspund parțial, deloc sau chiar sunt agravate de medicamente. În multe cazuri, cele mai devastatoare efecte ale tulburărilor psihologice și mentale apar în aspectele sociale ale vieții celor afectați.

 

Trainingul de abilități sociale este un tip de psihoterapie care ajută oamenii să redevină competenți social. Este o terapie predominant comportamentală folosită pentru indivizii diagnosticati cu autism, schizofrenie sau anxietate socială severă.

 

 

Tratamentul pentru schizofrenie
 

Chiar de la introducerea antipsihoticelor în tratamentul bolilor psihiatrice, în urmă cu jumătate de secol, stabilind un pas important în managementul tratamentului pentru schizofrenie, această arie terapeutică a fost caracterizată printr-o continuă încercare de a optimiza rezultatele terapeutice, în efortul de a ajuta pacienții. În terminologia clasică, antipsihoticele au fost numite neuroleptice. Foarte multe dintre medicamentele antipsihotice descoperite la începuturile farmacopsihiatriei se folosesc și în ziua de azi.

Descoperirea clozapinei a fost o piatră de hotar în tratamentul pentru schizofrenie și al altor tulburări psihotice. Clozapina a fost introdusă în tratamentul schizofreniei la începutul anilor 1970 doar în unele țări din Europa, fiind mai apoi introdusă și în SUA, la începutul anilor 1990. A fost primul antipsihotic care trata simptomele schizofreniei cu un risc minimal în apariția simtomatologiei extrapiramidale (efectul advers cel mai des întâlnit la administrarea de antipsihotice, în special cele tipice, manifestat prin contracturi musculare și posturi bizare).

 

 

În acest moment, în terapia medicamentoasă a schizofreniei se utilizează două tipuri de antipsihotice: tipice și atipice.

 

Antipsihoticele tipice
sunt primele apărute, din spectrul haloperidolului, cu posibile efecte secundare neplăcute

Antipsihoticele atipice
de ultimă generație, sunt diferențiate de cele clasice printr-o probabilitate scăzută de apariție a efectelor adverse

O altă categorie de medicamente utilizate ca tratament pentru schizofrenie sunt timostabilizatoarele, care au rolul de a diminua agitația psiho-motorie și de a stabiliza dispoziția generală a pacientului. De asemenea, se mai utilizează sedative în schema terapeutică, în cazuri de agitație psiho-motorie extremă, cele mai des utilizate fiind din gama benzodiazepinelor.

Din cauza riscului apariției depresiei post episod psihotic, care poate conduce la acțiuni autoagresive ale pacientului, se adiministrează și medicație antidepresivă.

 

Experiența dată de anii de studii clinice a dovedit faptul că terapia medicamentoasă nu este suficientă în tratarea acestei afecțiuni, de aceea în ultimii ani, intervenția a devenit interdisciplinară: psihiatru, psiholog și asistent social.

Alianța terapeutică psihiatru-pacient este mult mai eficentă în urma intervenției psihologice, care aduce cu sine o mai bună percepție a bolii, o creștere a complianței la tratament și o interacțiune mai eficientă pacient-medic.

 
 
Scopul principal nu este vindecarea…
 

Scopul principal este redobândirea unei înalte funcționări socio-profesionale, de aceea este importantă intervenția la nivel educațional, atât la nivelul pacienților, cât și la nivelul familiei și societății în general. O înțelegere corectă a afecțiunii conduce pacientul către o relaționare bună cu psihiatrul și deschidere în ceea ce privește întreg procesul terapeutic. 
Familia joacă un rol esențial în gradul de recuperare și reintegrare, în cazul unui pacient bolnav de schizofrenie, indiferent de forma acesteia, de aceea este important să înțeleagă necesitatea tratamentului medicamentos, cu toate posibilele efecte adverse, să înțeleagă și să distingă simptomele, pentru a preveni episoadele psihotice acute și pentru a-l ajuta pe pacient, asigurându-i un mediu în care acesta să se simtă în siguranță, acceptat și susținut. 
În tot acest proces, psihiatrul joacă rolul cel mai important, fiind singurul care poate detalia și explica întreaga simptomatologie, riscurile și gradul posibil de recuperare. Scopul principal al procesului terapeutic este acela de a crește perioadele de remisiune și de a scădea intensitatea episoadelor psihotice acute. 
Clinică Hope – clinică specializată de psihiatrie și psihoterapie vine în sprijinul dumneavoastră cu cele mai eficiente programe de tratament specifice pentru această afecțiune.

 

 

Schizofrenia – frecvență și simptome

 • Tulburare psihică majoră cu o prevalență pe viață de 0,72% (McGrath, 2008), mai frecventă la bărbați (raport 1,4:1), în mediul urban, statut socio-economic scăzut, familii cu istoric de schizofrenie;
 • Simptome pozitive: halucinații și idei delirante, gândire și vorbire dezorganizate;
 • Simptome negative: lipsă de voință, aplatizare emoțională, apatie, aplatizarea vorbirii, izolare și lipsă de interes social.
 

Rolul intervențiilor psihologice în tratament

 • Simptomele pozitive răspund în general foarte bine la tratament medicamentos (antipsihotice), dar simptomele negative răspund parțial, deloc sau sunt agravate de tratamentul medicamentos.
 • Tratamentul medicamentos, deși principala formă de intervenție în schizofrenie, nu corectează multe din ariile de funcționare afectate ale pacientului, în domeniile sociale și de viață independentă.
 • În multe cazuri, cele mai devastatoare efecte ale tulburărilor psihologice și mentale apar în aspectele sociale ale vieții celor afectați.
 

Ce sunt abilitățile sociale

 • Abilitățile sociale sunt comportamente verbale și non-verbale, pe care le folosim pentru a comunica eficient cu alți oameni. Abilitățile sociale sunt guvernate de cultură, credințe și atitudini.
 • Ele se schimbă în permanență și se dezvoltă în cursul vieții noastre.
 • A avea comportamentele nonverbale adecvate în relații.
 • A exprima propria opinie către alții, asertivitate, negociere.
 • A reuși să percepem cum se simte cealaltă persoană și a fi capabil să arătăm empatie.
 • A avea răspunsuri emoționale adecvate.
 

Trainingul abilităților sociale

 • Trainingul de abilități sociale este un tip de psihoterapie care ajută oamenii să își îmbunătățească abilitățile sociale, astfel încât să devină competenți social. Este o terapie predominant comportamentală.
 • Este folosit în principal pentru indivizii diagnosticați cu anumite tulburări psihologice sau mentale ale căror simptome presupun o săracă funcționare socială.
 • Principalele tulburări acompaniate de disfuncție socială sunt: autismul, schizofrenia, anxietatea socială sau sociofobia.
 • Presupune identificarea problemei, obiective, modelare, practică, generalizare.
  Conexiuni – ce este?
 
 

Program care coordonează consultul de psihiatrie, psihoterapia individuală și cursul de abilități sociale standardizat, bazat pe manualul lui Allan Bellack.

 

Curs de Psihoeducatie dedicat pacientilor si familiilor acestora – 1 zi. Accesează aici.

 

Program de training de abilități sociale de 1 an, ședințe săptămânale de grup, destinate pacienților cu schizofrenie.

 

Primul program specializat din România destinat simptomelor negative, recuperării psihologice și sociale a acestor pacienți, pentru o viață împlinită și independentă.

 
PROGRAM CONEXIUNI

Abilitățile sociale vor fi focusate pe:

Contact vizual
Zâmbet: oamenii cu schizofrenie tind sa aibă răspunsuri faciale și emoționale „plate”, din cauza efectelor secundare ale medicamentelor. A învăța cum să zâmbească poate face o mare diferență în cazul lor.
A arăta răspunsul emoțional adecvat. Un simptom negativ al schizofreniei este răspunsul neadecvat în situații sociale
Să susțină o conversație, să știe cum să întrebe și să răspundă la întrebări, să dea și să primească complimente
Să asculte: pentru a putea răspunde altora, este important să ascultăm efectiv. Trainingul arată cum cum să îi ascultăm activ pe ceilalți
Să inițieze și să construiască relații de prietenei sau dragoste
Să își găsească și să mențină activități profesionale
 
Beneficii
 

Studiile recente privind eficacitatea, au arătat îmbunătățiri în funcționarea socială la pacienții cu schizofrenie tratați cu SST (Bellack, 2004; Bowie și colab., 2012; Granholm și colab., 2008, 2009; Horan și colab., 2009, 2011; Robert & Penn, 2009; Valencia și colab., 2007). 
Aceste studii au observat o reducere mai mare a nivelului de afectare socială și handicap funcțional cu SST, în comparație cu alte tratamente precum Tratament obișnuit (Granholm et al., 2008, 2009; Robert & Penn, 2009; Valencia Rascón, Juárez, & Murow, 2007), numai tratament neuroleptic (Cirici, García, & Obiols, 2001). 
Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinica Hope devenind singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Bune practici medicale” – Best Medical Practice. 
Prin programele noastre, ne dorim să oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate pentru toți pacienții noștri și să le oferim înapoi.

 

Programul CONEXIUNI este dedicat persoanelor cu schizofrenie și constă din 3 aspecte coordonate: consultul de psihiatrie, psihoterapia individuală și un curs de abilități sociale standardizat, bazat pe manualul lui Allan Bellack.
Programul de training de abilități sociale durează 1 an și constă în ședințe săptămânale de grup.

Cursul îi învață pe aceștia tehnici de comunicare nonverbală, comportamentele emoționale adecvate, asertivitatea, să inițieze și să construiască relații apropiate, să își găsească și să mențină activitățile profesionale. CONEXIUNI este primul program specializat din România destinat tratamentului simptomelor negative, recuperării psihologice și sociale a acestor pacienți pentru o viață împlinită și independentă.
Cursul va fi susținut de Alice Dima- psihoterapeut și Oana Munteanu- psihoterapeut.

 

Citeste mai departe ... https://clinica-hope.ro/schizofrenie#tratamentschizofrenie

 
Programare