ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

Tratamentul tulburarii BORDERLINE

Autor: Clinica Hope

Tulburarea de personalitate borderline

 

Tulburarea de personalitate borderline reprezintă un model persistent de reacții emoționale, de gândire și de comportament în care predomină instabilitatea în relațiile interpersonale, în imaginea de sine, instabilitatea marcată a emoțiilor, impulsivitate în reacții și comportament. Acestea încep să se manifeste din adolescență și tinerețe .

Inițial s-a considerat o tulburare mult mai frecventă la femei (90%), dar studiile recente au dovedit o frecvență de 3:1 raport femei/bărbați, cu o subdiagnosticare la aceștia din urmă.

Tulburarea de personalitate borderline este mai frecventă decât se crede, cu o prevalență de aproape 6% în populația generală și de 10-20% în grupul pacienților psihiatrici.

 

METODE DE TRATAMENT

Tratamentul este aproape în exclusivitate psihoterapeutic, tratamentul medicamentos fiind recomandat doar când este cazul de asociere cu alte tulburări.

Psihoterapia este în general o terapie de lungă durata, de 5 – 7 ani. Psihoterapia este marcată de numeroase întreruperi și schimbări de psihoterapeuți, de aceea înainte de a hotărî oprirea tratamentului sau schimbarea terapeutului este necesară o analiză a relației terapeutice.

Există terapii specialpentru tulburarea borderline, a căror eficiență este susținută de studii de lungă durată:

1. Psihoterapia dialectic-comportamentală – DBT (Dialectical Behavioral Psychotherapy).

Dezvoltată de Marsha Linehan la sfârșitul anilor ’70, DBT a devenit standardul de aur pentru tratamentul tulburării borderline, fiind recomandat de toate ghidurile internaționale și de Organizația Mondială a Sănătății.

Și-a dovedit eficiența în reducerea comportamentelor suicidare, autoagresiunilor, zilelor de spitalizare psihiatrică, stărilor depresive. A redus renunțările la tratament, a redus simptomatologia legată de consumul de substanțe, impulsivitate și furie, și a crescut calitatea vieții și nivelul global de funcționare.

DBT constă în:

  • terapie individuală
  • grup de psihoeducație
  • grup de intervizare pentru psihoterapeuți
  •  

Grupurile de psihoeducație sunt terapii de grup destinate formării de competențe comportamentale. Grupul este administrat ca o clasă în care liderul de grup predă abilitățile și atribuie temele pentru clienții care le practică în viața de zi cu zi .

Grupurile se întâlnesc săptămânal pentru aproximativ 2,5 ore și este nevoie de 24 de săptămâni pentru a obține prin intermediul curriculum-ului competențe complete, acesta fiind adesea repetat pentru a crea un program de un an .

 

DBT include 4 seturi de abilități comportamentale:

Mindfulness: practica de a fi pe deplin conștient și prezent în acest moment.

Toleranță la stres: cum să tolerezi durerea și stresul în situații dificile, fără să le schimbi.

Eficacitatea interpersonală: cum să ceri ceea ce vrei și să spui „nu”, menținând în același timp respectul de sine și relațiile cu ceilalți.

Reglarea emoțiilor: cum să schimbi emoțiile pe care dorești să le modifici.

 
2. Terapia Schemelor

A fost dezvoltată de Dr. Jeffrey E. Young pentru utilizarea în tratamentul tulburărilor de personalitate și tulburărilor cronice din DSM Axa I, când pacienții nu răspund sau recidivează după ce au trecut prin alte terapii. Terapia Schemelor este o psihoterapie integrativă, combinând teoria și tehnici de terapie existente anterior, inclusiv terapia cognitiv comportamentală, teoria psihanalitică a relațiilor de obiect, teoria atașamentului și terapia Gestalt.

 
3. Tratamentul pe bază de mentalizare (MBT)

MBT este o formă de psihoterapie psihodinamică, dezvoltată și manualizată de Peter Fonagy și Anthony Bateman. MBT a fost conceput pentru persoanele cu tulburare de personalitate borderline, care suferă de atașament dezorganizat și din această cauză nu au reușit să dezvolte o capacitate de mentalizare în contextul unei relații de atașament sigur. Obiectivul tratamentului este ca pacienții cu tulburare borderline să-și crească capacitatea de mentalizare, care ar trebui să îmbunătățească reglarea emoțiilor și să stabilizeze relațiile interpersonale.

 
4. Psihoterapia concentrată pe transfer (TFP)

Este un tratament psihodinamic modificat, foarte structurat, de două ori pe săptămână, bazat pe modelul de tulburare de personalitate borderline al lui Otto Kernberg.

Acesta vede individul cu organizare de personalitate borderline ca deținând reprezentări de sine și ale persoanelor semnificative, nereconciliate și internalizate contradictoriu, reprezentări cu o mare încărcătură și semnificație afectivă. Apărarea împotriva acestor relații de obiect internalizate contradictoriu conduce la relații perturbate cu ceilalți și cu sine.

Percepțiile distorsionate, ale sinelui sau ale celorlalți, și emoțiile asociate sunt în centrul tratamentului, deoarece acestea apar în relația cu terapeutul (transfer). Tratamentul se concentrează pe integrarea acestor părți separate ale Sinelui și ale reprezentărilor despre ceilalți, deoarece interpretarea consecventă a acestor percepții distorsionate este considerată mecanismul principal de schimbare.

TFP este una dintr-o serie de tratamente care pot fi utile în tratamentul tulburării borderline. Cu toate acestea, numai TFP a fost demonstrat de a schimba modul în care pacienții se gândesc la ei înșiși în relații.

 

Clinica Hope se bazează în tratamentul tulburării borderline pe teoria terapiei dialectic-comportamentale, cu care îmbinăm elemente din formările noastre în analiză tranzacțională, psihanaliză și terapie cognitiv–comportamentală, în acord cu cel puțin o parte din toate teoriile de mai sus.

DBT este ea însăși o îmbinare de elemente din toate tipurile de psihoterapii, cu o axare importantă pe relația terapeutică, factorul însă semnificativ fiind etapizarea terapiei, considerând că interpretările psihanalitice sunt destinate etapelor tardive din terapie.

 
 

TRATAMENTUL TULBURARII DE PERSONALITATE BORDERLINE

Tratamentul tulburării de personalitate borderline este aproape în exclusivitate psihoterapeutic, tratamentul medicamentos fiind destinat comorbidităților.

Tulburarea de personalitate borderline  este o afecțiune marcată de o intensă instabilitate emoțională, relațională și a imaginii de sine.

În Clinica Hope, sunt disponibile toate variantele necesare pentru tratamentul tulburării de personalitate borderline.

 

PSIHOTERAPIE INDIVIDUALĂ

Avem doar terapeuți pregătiți adecvat pentru a lucra în psihoterapie individuală, conștientizând dificultățile și particularitățile de lucru cu persoane care suferă de tulburare borderline.

Avem formare specializata si continuam sa ne formam in terapie dialectic-comportamentala, pentru ca si in Romania clientii suferind de BPD sa aiba acces la tehnici si modalitati dovedite stiintific a fi eficiente.

 

Clientii care sufera de BPD au un istoric traumatic intens dar si un prezent al carui nivel de fluctuatii si de suferinta, de multe ori cu tentative de suicide si automutilari.

In clinica noastra, se aplica principiile terapiei dialectic-comportamentale care afirma ca reglarea prezentului si scaderea comportamentelor periculoase are intaietate inaintea explorarii trecutului. Astfel persoana are timp sa isi construiasca (in paralel cu grupul de training de abilitati) instrumentele necesare pentru a putea lucre cu materialul traumatic fara sa existe pericolul destructurarii sau al retraumatizarii.

 

PSIHIATRIE

Spre deosebire de alte clinici, psihiatrii noștri au cunoștințe avansate în recunoașterea tulburării și recomandă psihoterapia ca tratament de primă linie, tratând cu medicație doar patologia asociată (tulburări de anxietate, depresie, tulburare bipolară, etc).

 

PROGRAMUL „GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL”

Particularitatea tratamentului psihoterapeutic din tulburarea borderline constă în faptul că în paralel cu psihoterapia individuală este necesară dezvoltarea unui set de abilități psihologice care permit clientului să își amelioreze mai rapid simptomele și să-și crească calitatea vieții.

Grupul este administrat ca o clasă în care liderul de grup preda abilitățile și atribuie temele pentru clientii pentru a le practica în viața de zi cu zi. Grupul se întâlneste săptămânal pentru aproximativ 2,5 ore și este un program de 1 an. Programul este un ajutor pentru terapia individuala si nu un program de terapie de grup.

 

Ele sunt menite sa scada haosul interpersonal, labilitatea si intensitatea emotiilor, impusivitatea, “capcanele “cognitive legate de variabilitatea imaginii de sine.

 

Sunt predate 4 seturi de tehnici si abilități

1. Mindfulness: tehnici pentru a fi pe deplin conștient de toate aspectele vieții, se învață abilitățile legate de conținut – „ce este mindfulness” (a observa, a descrie, a participa) și cele legate de proces – „cum se face mindfulness” (a nu judeca, un lucru pe rând, eficiență.
2. Toleranță la stres: cum să tolerezi durerea și stresul în situații dificile, strategii de management al crizelor
3. Eficacitatea interpersonală: cum să ceri ceea ce vrei și să spui „nu” menținând în același timp respectul de sine și relațiile cu ceilalți
4. Reglarea emoțiilor: cum să schimbi emoțiile pe care dorești să le modifici, pentru a scădea vulnerabilitățile negative, pentru a reduce suferința și a crește emoțiile „pozitive”.

Aceste abilități vor fi întărite prin repetări successive, teme pentru acasă și sesiuni repetate între ședințe. Ele nu sunt specifice tulburării borderline, ele putând fi adaptate și tulburării bipolare sau adolescenților, și construiesc un set de abilități psihologice pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

 

Clinica Hope – clinică specializată de psihiatrie și psihoterapie, are singurii specialiști cu pregătire avansată în aplicarea metodelor pentru tratamentul tulburării de personalitate borderline.

 

Durata programului este de 24 de săptămâni, care se poate repeta pentru o durată totală de 1 an. Persoanele care se înscriu trebuie să fie în psihoterapie individuală pe toată durata cursului și să fie în evidență sau să aibă acces la evaluare psihiatrică dacă este necesar.

 

CIteste mai departe https://clinica-hope.ro/tulburarea-borderline/#tratamentborderline

 

 
Programare