ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Medicamente anxietate

Autor: Clinica Hope

Din fericire, există metode foarte eficiente pentru tratamentul tulburărilor de anxietate!
În general, ele constau fie în psihoterapie (individuală sau de grup), fie în medicație, fie amândouă combinate, în funcție de caz. În cadrul clinicilor specializate, toate tipurile de intervenție sunt corelate în programe dedicate, așa cum este și cazul programului „Dincolo de frică” din cadrul clinicii noastre.

Tratamentul tulburărilor de anxietate se face în general fără internare (în ambulator). În anumite situații grave, cum ar fi apariția concomitentă a altor simptome (ideație suicidară, depresie severă, uz de substanțe sau agorafobie severă), tratamentul tulburărilor de anxietate poate necesita spitalizarea.
Psihoterapia și medicația sunt la fel de eficiente, conform studiilor din ultimii 30 de ani. De aceea, pentru ca tratamentul să fie unul corect și conform ultimelor ghiduri de specialitate, ambele alternative ar trebui oferite ca primă recomandare.

 

MEDICAMENTELE

Anxietatea este exprimata la nivelul chimiei creierului prin modificarea unora dintre substantele de la nivelul creierului. Intre simptome si aceste modificari nu este o relatie de cauzalitate ci de echivalenta. De exemplu, simptomele de agitatie, neliniste sunt expresia deficitului de serotonina, una dintre substantele care fac legatura intre neuroni (celulele creierului). Lipsa de energie care poate insoti anxietatea se exprima prin scaderea de noradrenalina (un alt neurotransmitator), repetarea gandurilor ingrijoratoare si obsesia legata de evitarea unor noi simptome se exprima prin cresterea de dopamina etc.
Anxietatea se trateaza cu medicamente din familia antidepresivelor, indeosebi medicamente care cresc cantitatea de serotonina.

 

 INFORMARE – Toate informatiile despre medicamente pe care le gasesti aici sunt numai cu titlu informativ. Avand in vedere numeroasele efecte adverse posibile, interactiunile uneori periculoase si necesitatea corelarii lor la tipul de anxietate, la modul in care reactioneaza individual fiecare organism, precum si faptul ca s-ar putea sa fie nevoie de asocierea in cunostinta de cauza a mai multor medicamente, nu trebuie incercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic.

 

 

Principalele clase de medicamente folosite:

a) Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt indicați ca tratament de primă linie pentru toate tulburările anxioase. Creșterea serotoninei duce la scăderea simptomelor de anxietate si a frecventei si intensitatii lor pana la dispariția acestora. Pacienţii cărora li se prescrie un ISRS, pot prezenta în timpul primelor două săptămâni de tratament o creştere a anxietăţii, motiv pentru care se recomandă iniţierea terapiei cu doze mici eventual și asocierea unei benzodiazepine.
Intensitatea efectelor adverse tinde în general să scadă în timp dar pot persista la anumiţi pacienţi şi pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers.

Cele mai frecvente efecte adverse intalnite sunt: anxietate, greața, creșterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolență, scăderea libidoului, mai rar cefalee.

Când tratamentul cu un ISRS este întrerupt brusc pot sa apara: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greaţă, vomă, diaree), senzaţiile de amețeală, frecvent accentuate de mişcare, senzaţia de nesiguranţă asupra echilibrului sau a poziţiei în spaţiu. Aceasta reactie nu reprezinta „dependență” față de antidepresive așa cum se considera in mod eronat.

b) Antidepresivele cu acţiune duală sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (ISRSN) si reprezinta o alegere daca medicamentele din prima categorie nu au putut fi tolerate.

Efectele secundare cele mai frecvente sunt greaţa şi cefaleea, care de obicei scad după prima sau a doua săptămână de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenţă, uscăciunea mucoasei bucale, nervozitate, creşterea tensiunii arteriale.

c) Antidepresivele triciclice (ADT)  sunt mai putin folosite decat ISRS datorita efectelor secundare mai frecvente. Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea aparitiei efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 saptamani de tratament.

d) Alte substanţe antidepresive care şi-au dovedit eficacitatea în tulburarea de panică sunt mirtazapina şi trazodona.

e) Benzodiazepinele au efecte similare, şi anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant şi miorelaxant. Ca urmare a acestor acţiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tulburări anxioase, insomniilor, sevrajului alcoolic.

Nu se recomanda administrarea lor cu alte substante sedative ca alcoolul, barbituricele, opioide sau antihistaminice sau cu antiacidele care scad absorbţia benzodiazepinelor.

Sedarea este cel mai frecvent efect advers care poate fi perceput ca oboseala sau somnolenta. Mai pot aparea dificultăţi în concentrare, senzaţia de încetinire a proceselor gândirii, cefalee, tulburări de vedere, vertij, greaţă.

Toate benzodiazepinele pot determina apariţia unei dependenţe fizice, dar un risc crescut au benzodiazepinele cu instalare rapidă a efectului. În general probabilitatea apariţiei dependenţei creşte o dată cu creşterea dozei şi a duratei de tratament.
De aceea nu este recomandata utilizarea lor mai mult de 2 luni si se face numai la indicatia unui medic psihiatru!

In general durata unui tratament medicamentos cu antidepresive este de 6-9 luni dar in cazul afectiunilor severe poate dura si 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul si sub supravegherea medicului psihiatru.

Psihoterapia poate ajuta la oprirea cu succes a tratamentului atat cu antidepresive, cat si cu benzodiazepine.

Avantajele tratamentului medicamentos pentru tulburarile de anxietate constau în:
– rapiditatea instalării ”stării de bine”- 3-4 zile-2 săptămâni
– ușurința administrării tratamentului (fără un efort special, 1-2 pastile/zi)
– acces mai facil la tratament (trebuie găsit un medic psihiatru cu care să aveți o bună colaborare)
– cost redus – Marea majoritate a medicilor psihiatri au contract cu Casa de Asigurări și de aceea, pe baza unui Bilet de trimitere obținut de la medicul de familie, consultul este gratuit, iar medicamentele recomandate pe rețeta obținută au prețul compensat între 50-100%.

Dezavantaje tratamentului tulburarilor de anxietate medicamentos:
– cauzele anxietății sunt psihologice iar tratamentul medicamentos acoperă efectele și nu cauzele
– fără o modificare substanțială a tiparelor de gândire, comportament, a stilului de viață și a calității relațiilor cu ceilalți, după un interval variabil după întreruperea tratamentului, simptomele reapar

 

Citeste mai departe... https://clinica-hope.ro/anxietate/#tratamentanxietate

 
Programare