ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

TULBURARE BIPOLARA - Tratament

Autor: Clinica Hope

Tulburarea bipolară este o modificare biologică, cu simptome bine precizate, ce produce suferință atât celor în cauză, cât și apropiatilor. În esență, tulburarea bipolară este rezultatul unei modificări a mecanismelor ce reglează dispoziția.

Este catalogata ca o afecțiune psihică în care persoana trece prin episoade de dispoziție foarte „joasă”- episoade depresive, și prin episoade de dispoziție crescută, „ridicată” – episoade maniacale/hipomaniacale. Între episoade, adică cea mai mare parte din viața sa, persoana se comportă și se simte normal. Cu tratamentul adecvat, poate fi impiedicată apariția de noi episoade și menținut un echilibru stabil între stări.

 

Program de tratament pentru tulburarea bipolară  ETAPE: Etapa I – PSIHIATRIE

Tratamentul medicamentos al tulburării bipolare este unul cronic. Sunt necesare ajustarea și urmărirea permanentă a acestuia. Relația pacient-medic psihiatru este una foarte importantă, de aceea medicii noștrii îți stau la dispoziție pentru întrebări, nelămuriri și suntem deschiși propunerilor tale.

Etapa II – PSIHOTERAPIE INDIVIDUALĂ

Psihoterapeuții noștri îți stau la dispoziție pentru terapie individuală (ședințe săptămânale) sau de familie. În clinica noastră, terapeuții îmbină psihoterapia cu elemente din terapia interpersonală și a bioritmurilor sociale, creată special pentru managementul psihologic al tulburării bipolare.

Etapa III – PSIHOEDUCAȚIE - ”NAVIGÂND ÎNTRE POLI”

– Serviciu unic în Romania 

Programul nostru de 12 saptamani îmbină psihoeducația după modelul dezvoltat de Colom și Vieta, cu terapia interpersonală și a bioritmurilor sociale, a lui Ellen Frank, într-o intervenție psihologică unică în România, menită să readucă echilibrul.

 

Programul are rolul de a ajuta pacientii ”sa navigheze” cat mai eficient pe ”valurile” maniei si depresiei si sa reuseasca sa evite sa treaca de la ”un pol” la altul.

 

Cunostiintele despre tulburare si tratament reusesc sa ofere pacientilor posibilitatea de a afla ce este tulburarea bipolara, cum apare, de ce apar si ce simptome au episoadele, precum si factorii prevestitori si declansatori ai acestora. Astfel pacientii si familiile lor afla cum sa traiasca cu aceasta conditie cronica, fara stigma sau vinovatie, cum sa recunoasca simptomele. Episoadele pot fi prevenite sau tratate de la primele semne, evitand dezechilibrele majore si mentinand calitatea vietii. Pacientii inteleg mai bine rolul pastilelor si pot colabora mai bine cu psihiatrul lor pentru a ajunge la cea mai potrivita schema de tratament pentru ei. Un alt aspect extrem de important in tulburarea bipolara este sensibilitatea la schimbare cu dificultati majore la restabilirea echilibrului.

De aceea, in grupul de psihoeducatie, pacientii afla despre rolul unui stil de viata echilibrat si cum sa construiasca impreuna cu terapeutii acel program individualizat de ”bioritm social” (somn, activitate fizica, activitate profesionala, intalniri cu alte persoane si relatii interpersonale) care sa mentina stabilitatea emotionala.

 

 

8 MOTIVE SĂ ALEGI PROGRAMUL ”NAVIGÂND ÎNTRE POLI”
 
1. Este cel mai eficient curs
Eficiența acestui curs este dovedită repetat de studii internaționale (Colom,Vieta;2003,2005, 2010, 2015)
 
2. Aplică ultimele standarde internaționale
Este singurul program din România care aplică ultimele recomandări ale ghidurilor internaționale (2016) legate de tratamentul tulburării bipolare
 
3. Afli exact care este situația
Posibilitatea de a afla ce este tulburarea bipolară și ce simptome au episoadele
 
4. Înveți cum să previi
Afli care sunt factorii prevestitori și declanșatori ai episoadelor de boală și cum să le previi, evitând dezechilibrele și menținând calitatea vieții
 
5. Familia alături de tine
Ca pacient, tu și cei din familie aflați cum să trăiți cu această condiție cronică, fără stigmă sau vinovăție
 
6. Tratament adecvat
Înțelegi clar rolul și mecanismul de acțiune al pastilelor și poți colabora mai bine cu psihiatrul tău pentru a ajunge la cea mai potrivită schemă de tratament pentru tine.
 
7. Obții un nou stil de viață
Afli despre rolul unui stil de viață echilibrat și construiești acest „bioritm social” propriu (somn, activitate fizică, activitate profesională, întâlniri cu alte persoane și relații interpersonale) care să mențină stabilitatea emoțională.
 
8. Reduci considerabil episoadele de boală
CEL MAI IMPORTANT – O reducere cu peste 40% a ratei de reapariție a unor noi episoade de boală, pentru cei care asociază cursul cu tratamentul medicamentos.
 
 
Programare