ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Psihoterapie de cuplu

Psihoterapie de cuplu
Autor: Gabriella Bondoc

Relațiile de cuplu au trecut prin schimbări radicale în ultimele decenii. Dacă bunicii noștri se căsătoreau în adolescență, cu cineva din satul lor sau din comuna învecinată, știind că o să fie cu acea persoană pentru tot restul vieții, noi avem opțiuni aproape nelimitate, datorită site-urilor de dating și libertății de mișcare. Pe lângă acestea, există stresorii clasici, precum infidelitatea, copiii, problemele financiare sau stresul legat de locul de muncă. Asta pune foarte multă presiune pe cuplu, care nu va rezista dacă partenerii nu iau măsuri active pentru a-și îngriji relația pe termen lung.

 

Esther Perel, psihoterapeuta de cuplu renumită la nivel mondial, subliniază importanța relațiilor, la nivel personal și profesional, spunând că acestea determină calitatea vieții. Iar oamenii de știință îi susțin afirmația.
Unul din cele mai lungi și importante studii asupra fericirii și succesului oamenilor a arătat că o viață de familie și cuplu armonioasă este cel mai importanet indicator al fericirii și satisfacției în viață, dar și al sănătății acestora.

 

Studiul menționat mai sus, efectuat la Harvard pe o perioadă de 80 de ani, a documentat atât sănătatea, cât și viața personală a 268 de studenți de sex masculin.

Studiul a ajuns la o concluzie surprinzătoare pentru lumea științifică: relațiile au un efect crucial asupra sănătății fizice și psihice. Relațiile fericite și apropiate acționează ca un antidot împotriva declinului mental, tulburărilor de memorie, anxietății sau depresiei, și sunt predictori mai importanți ai unei vieți lungi și fericite decât clasa socială, IQ-ul sau genele participanților.

 

Vestea bună e că România e pe locul 2 în Europa la numărul de căsătorii (7,3 la 1000 de locuitori), raportul divorțurilor, comparat cu căsătoriile e de 22%, de două ori mai mic decât media europeană.
Vestea proastă e că asta nu înseamnă că relațiile noastre sunt fericite. Violența domestică este un fenomen în creștere, în 2017 46 de femei au fost ucise de un membru al familiei, iar alte mii de femei au sesizat autoritățile pentru acte de violență împotriva lor. Iar acestea sunt doar cazurile în care victimele apelează la poliție.

 

Așadar, se pare că repararea relațiilor noastre de cuplu e cheia pentru o viață sănătoasă și fericită, dar cum facem asta?

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru a ne salva sau îmbunătăți relația este terapia de cuplu.
Aceasta constă în sesiuni de psihoterapie de cuplu la care participă ambii parteneri, frecvența și durata acestora variind în funcție de particularitățile cazului și metoda psihoterapeutului, dar cel mai frecvent se rezumă la o întâlnire pe săptămână, care durează în medie 60 de minute. Psihoterapeutul este specializat în lucrul cu cuplurile, existând o serie de formări terapeutice axate pe relații, precum: terapia focusată pe emoții (EFT), metoda Gottman sau terapia intergrativ-comportamentală de cuplu. Toate aceste metode au eficiență demonstrată științific, de exemplu un studiu despre predictorii succesului în EFT a arătat că 50% dintre cupluri erau considerate „împăcate” la sfârșitul terapiei, și 70% la trei luni după încheierea procesului terapeutic. Partenerii menționau creșterea satisfacției și fericirii în cuplu și a intimității.

 

Ce poate face psihoterapeutul pentru cuplu:

  • Crearea unui spațiu unde fiecare membru se poate considera securizat când își expune dificultățile, nemulțumirile; în cabinetul psihoterapeutului știe că poate avea parte de confidențialitate;
  • Asigurarea că nimeni nu va fi criticat și învinovățit;
  • Fiecare membru va fi ghidat în recuperarea rolului și a locului pierdut în tabloul familiei sale;
  • Psihoterapeutul va susține resursele și inițiativele fiecărui membru în procesul de vindecare a rănilor;
  • Fiecare membru va fi susținut să-și exprime trăirile și gândurile în raport cu apariția dificultăților.

 

Cum decurge psihoterapia de cuplu?

Indiferent de formarea psihoterapeutului, procesul terapeutic începe prin cunoașterea celor doi parteneri, aflarea de informații legate de istoria lor împreună, motivul pentru care au apelat la consiliere, precum și observarea interacțiunii dintre cei doi. Faza inițială este urmată de faza de tratament, care este diferită pentru formele variate de psihoterapie, însă toate urmăresc înlocuirea comportamentelor distructive cu unele sănătoase, și înțelegerea nevoilor partenerilor, pentru ca acestea să poată fi satisfăcute.
Terapeutul nu este un simplu martor al discuțiilor maritale, el are un rol activ în timpul sesiunilor, punând întrebări, făcând observații asupra interacțiunilor în cuplu, intervenind în timpul dialogului atunci când este nevoie și oferind sfaturi.

Când ar trebui să apelez la psihoterapia de cuplu?

Una dintre cele mai mari greșeli e aceea de aștepta prea mult. Un studiu efectuat de Gottman a descoperit că în medie cuplurile așteaptă 6 ani înainte de a apela la ajutor pentru rezolvarea problemelor maritale.
”Din păcate, există un punct din care nu te mai poți întoarce, și la fel ca în cazul afecțiunilor fizice, prevenția sau depistarea precoce sunt esențiale pentru succesul tratamentului. Noi le specifică aceste aspecte clienților ca dacă unul dintre parteneri nu-și mai dorește cu adevărat reconcilierea sau repararea relației, sau dacă există prea multe resentimente, șansele de succes sunt scăzute.” ne declară Bogdan SOCEANU, psihoterapeut cuplu și familie Clinica Hope.

 

Citeste mai departe pe https://clinica-hope.ro/psihoterapie/psihoterapie-de-cuplu

 
Programare