ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

Tratament Schizofrenie

Autor: Gabriella Bondoc

Schizofrenia se caracterizeaza prin modificari mentale si comportamentale precum halucinatii, idei delirante, comportament sau limbaj dezorganizat.

La schizofrenie, evolutia in timp variaza considerabil de la o persoana la alta. Cei mai multi pacienti au perioade de exacerbare si de remisiune a simptomelor. Altii pastreaza un nivel stabil al simptomelor si al dizabilitatii, nivel care poate sa se intinda de la moderat la sever. Majoritatea pacientilor au cel putin încă un episod psihotic dupa primul lor episod.

Cu siguranta ai ajuns sa cauti ajutor si ai descoperit ca in Romania singurul tratament pentru schizofrenie pe care-l primesti este pe partea de medicamente. Mai precis antipsihotice. Acestea ajung sa-ti domoleasca starile, insa nu le fac sa dispara. Te ajuta pe perioade medii insa apoi trebuie sa cresti concentratia. Ajungi sa devii dependent atat de medicamente cat si de medicul psihiatru.

In strainatate exista metode mai avansate de a trata aceasta tulburare. Sunt dovedite stiintific, prin zeci de studii, ca functioneaza si rezultatele sunt unele incurajatoare.

Pe baza acestor metode am creat PROGRAMUL CONEXIUNI pentru tratamentul schizofreniei.

Acesta este un program avansat de tratament care abordeaza toate laturile acestei afectiuni.

Programul CONEXIUNI presupune imbinarea armonioasa a urmatoarelor  abordari, pentru un rezultat maxim:

administrarea medicamentelor adecvate,

psihoterapia individuala,

psihoeducatia

cursul de abilitati sociale bazat pe manualul lui Alan S. Bellack.

Spuneam ca principala clasa de medicamente care se folosesc in tratamentul acestei boli sunt antipsihoticele. Acestea reusesc cu succes sa elimine simptomele pozitive ale schizofreniei. Si cam aici se termina eficienta lor. Aceleasi medicamente folosite pentru tratarea simptomelor negative nu au rezultate incurajatoare. In functie de caz, unele din simptomele negative sunt ameliorate. Insa restul simptomelor nu sunt eliminate deloc, iar altele din pacate sunt agravate de catre acestea.

Medicamentele pentru schizofrenie nu imbunatatesc multe din ariile de functionare afectate ale persoanei in cauza, in special in domeniul activitatilor sociale si a trairii unei vieti independente.

Pe baza acestor motive va recomandam sa apelati doar la ajutor specializat. Anume mergeti doar la Medici Psihiatri sau clinici de specialitate care au experienta in acest domeniu.

Psihoterapia este o modalitate foarte eficienta de tratament a afecțiunilor psihice sau problemelor existențiale. Are la bază dialogul cu un terapeut profesionist (psihoterapeut) și tehnici psihologice diverse. Spre deosebire de medicamente care trateaza simptomele, psihoterapia cauta sa identifice si sa modifice cauzele comportamentale care au dus la aparitia problemei. Asadar este un proces analitic, de surata, care incearca sa gaseasca sursa problemelor. O data identificata terapeutul te va invata noi metode de a aborda si constientiza lucrurile respective astfel incat sa produca alte efecte. Incercam sa inlocuim efectele daunatoare cu altele pozitive.

Psihoterapia pentru schizofrenie este limitata deoarece nu toate cauzele sunt de comportament ci sunt si biologice. Adica creierul tau functioneaza putin altfel decat al celorlalte persoane. Astfel ca asupra acestei parti nu se poate interveni cu succes pentru eliminare ci doar pentru o gestionare cat mai buna a situatiei.

Acesta este si unul din motivele pentru care schizofrenia nu se vindeca. Ea se poate trata insa cu succes pentru cresterea calitatii vietii in conditiile date.

Schizofrenia este una dintre cele mai dificile tulburari de tratat din aceste considerente. Are succes doar cand pacientul urmeaza si un tratament medicamentos in paralel.

Cei care au un diagnostic de schizofrenie se comporta altfel decat restul oamenilor. Atat ei cat si familiile lor nu stiu ce se intampla cu ei si nu stiu cum sa se comporte sau sa transmita acest mesaj. Rezultatul inevitabil este izolarea si marginalizarea pacientului. Acest gest ii intareste si mai tare simptomele de schizofrenie.

Psihoeducatia are rolul de ai invata atat pe pacienti cat si pe familiile acestora ce se intampla cu ei si cum sa se comporte unul cu celalalt. Spuneam ca schizofrenia este unul dintre cele mai dificile tulburari de tratat. Cu siguranta au nevoie de cat mai mult suport din partea apropiatilor si a familiei pentru a putea inregistra progrese si a-si putea imbunatatii viata.

Cu totii luam decizii mai bune cand suntem informati si ne este mai usor sa aplicam niste solutii eficiente si dovedite decat sa incercam sa le gasim singuri.

Abilitatile sociale sau de relationare sunt reprezentate de comportamentele pe care le folosim pentru a comunica eficient cu alti oameni. Pe baza acestora ajung sa se stabileasca si relatii mai puternice sau nu.

Cand vine vorba de tratamentul Schizofreniei, dezvoltarea abilitatilor sociale este o metoda de psihoterapie care ajuta oamenii sa-si imbunatateasca anumite abilitati folosite in comunicarea si relationarea cu cei din jur. Astfel ei pot ajunge sa devina competenti social. Este o terapie predominant comportamentala.

Este folosita cu succes pentru toate persoanele diagnosticate cu tulburari psihologice sau mentale a caror simptome presupun o saraca functionare sociala. Un exemplu edificator este schizofrenia.

 
Programare