ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Stomatologie Stomatologie Bucuresti

Studiu de caz: refacere majoră a danturii

Studiu de caz: refacere majoră a danturii
Autor: Dr. Geanina Miu

Un pacient în vârstă de 32 de ani s-a prezentat la cabinetul stomatologic Jollydent fiind nemulțumit în primul rând de aspectul instetic al dinților, lipsa masticației și dureri în zona mandibulară.

La examenul clinic s-a constat o degradare impresionantă a tuturor dinților, prezența tartrului supra și subgingival.

Cauza principală a constituit-o o boală dobândită la vârsta de 28 de ani și tratamentul agresiv care a urmat.

Examenul clinic inițial a fost realizat de medicul stomatolog generalist. Fiind un caz atât de grav a fost nevoie de o echipă de profesioniști formată din medicul curant al pacientului care ne dădea acceptul procedurilor ce urmau a fi făcute, protetician, tehnician dentar, chirurg, endodont (medic stomatolog specializat în tratarea afecțiunilor din interiorul dintelui).

Odată planul de tratament întocmit și protocoalele stabilite, i-am expus pacientului planul nostru. A fost foarte bucuros că putem face ceva din nimicul pe care îl mai avea.

Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea și costurile diferă de la un pacient la altul. După ce s-au rezolvat detaliile administrative (care cuprind semnarea planului de tratament și a devizului) am trecut la partea cea mai dragă nouă, reabilitarea completă a cavității bucale.

Prima etapă a fost igienizarea și asanarea cavității bucale. Am făcut detartraj cu ultrasunete (cu aparatul piezo-electric), tratament antimicrobian cu pastă TM (tetraciclină și metronidazol).

În etapa chirurgicală s-au extras dinții irecuperabili.

Următoarea etapă a fost tratamentul endodontic, cu devitalizarea (scoaterea nervilor) tuturor dinților. S-au devitalizat toți dinții restanți deoarece în etapa protetică urmau să fie șlefuiți masiv.

Etapa protetică a fost cea mai grea. Din cauza leziunilor de la colet (granița dintre coroana și rădăcina dintelui), dinții de pe maxilarul superior au fost secționați de la nivelul coletului. Pacientul avea și o retracție gingivală cu evidențierea rădăcinilor cam 5 mm. Această parte din rădăcină a fost șlefuită să arate ca un bont dentar. La mandibulă s-au păstrat doar caninii, ca mijloc de sprijin al unei proteze mobile.

După șlefuire, bonturile au fost amprentate și amprenta trimisă în laborator.

S-a realizat o punte provizorie din PMMA la maxilar iar la mandibulă o proteză totală acrilică.

Toată echipa este mulțumită de rezultatele obținute. Despre pacient ce să spunem, zâmbetul lui spune totul. Pe toată durata tratamentului pacientul nu a zâmbit deloc, la finalul ultimei ședințe ne-a zâmbit la ușă înainte de a pleca.

Prima parte a tratamentului s-a încheiat. Așteptăm să vedem evoluția stării de sănătate a pacientului pentru a continua.

A revenit la control după un an. Lucrările protetice arată bine, igiena dentară este corectă. Pacientul și-a redobândit masticația, fonația și mai ales zâmbetul.

Din istoricul pacientului am aflat că a mai încercat să își trateze dinții dar nu a găsit empatia de care avea nevoie. Își dorea un medic care să aibă răbdare să îl asculte, să îl înțeleagă și să nu îl judece pentru situația jalnică în care se aflau dinții lui. La Jollydent veți găsi mereu o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.

Pacientul a plecat fericit, iar noi suntem mulțumiți că am mai făcut pe cineva să zâmbească cu încredere și inimă bună.

 

Articol publicat inițial pe jollydent.ro

 
Programare