Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale

©

Autor:

Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale
Contraceptivele orale administrate înainte sau în timpul sarcinii nu cresc riscul de a dezvolta defecte congenitale la făt, conform unui nou studiu publicat în The British Medical Journal. Cercetătorii din cadrul Harvard T. H. Chan School of Public Health și Statens Serum Institut (Danemarca) au observat că prevalența defectelor congenitale prezente la naștere sau care au fost diagnosticate pe parcursul primului an de viață a fost distribuită uniform în rândul populației studiate, independent de utilizarea contraceptivelor orale.

Deși anticoncepționalele au o eficiență mai mare de 99% dacă sunt utilizate corespunzător, se estimează că 9% dintre femeile care au folosit contraceptive orale rămân însărcinate în primul an de administrare. De asemenea, femeile care doresc să conceapă un copil întrerup administrarea contraceptivelor cu cel puțin câteva luni înainte de concepție. Luând în considerare distanța mică dintre încetarea tratamentului hormonal și sarcină, sunt foarte puține informații referitoare la posibilele efecte ale expunerii intrauterine la hormonii conținuți de contraceptivele orale asupra sănătății fătului.

Studiul a colectat informații cu privire la utilizarea contraceptivelor orale și la cazurile de malformații congenitale. Au fost analizate datele cu privire la  880 694 de nașteri de feți vii consemnate în registrele medicale din Danemarca. Copiii care au fost incluși în studiu au fost urmăriți timp de un an pentru depistarea anomaliilor congenitale nediagnosticate la naștere. Momentul întreruperii medicației contraceptive a fost estimat pe baza ultimei prescripții medicale.

S-a constatat că aproximativ 2,5 % dintre nou-născuții incluși în studiu au fost diagnosticați în primul an de viață cu malformații congenitale severe. În rândul femeilor care au participat la studiu, 69% au încetat administrarea contraceptivelor orale cu cel puțin 3 luni înainte de concepție, în timp ce 21% nu au utilizat niciodată anticoncepționale. 8% dintre mame au întrerupt administrarea anticoncepționalelor cu 0-3 luni înainte de a rămâne însărcinate și 1% din totalul femeilor incluse în această analiză au utilizat contraceptivele după instalarea sarcinii.

A fost analizată relația dintre anomaliile congenitale și utilizarea contraceptivelor orale atât pe parcursul sarcinii, dar și înainte de concepție (în cazul femeilor care au încetat tratamentul cu 0-3 luni înainte de a rămâne însărcinate). Nu s-a găsit o relație de cauzalitate, astfel s-a observat că medicația contraceptivă nu influențează riscul de malformații congenitale.

Această observație este importantă atât pentru viitoarele mame, dar și pentru profesioniștii în sănătate.

Data actualizare: 25-01-2016 | creare: 25-01-2016 | Vizite: 1734
Bibliografie
(1) Oral contraceptives don't increase risk of birth defects, link: http://news.harvard.edu/gazette/story/2016/01/oral-contraceptives-dont-increase-risk-of-birth-defects/
(2)Maternal use of oral contraceptives and risk of birth defects in Denmark: prospective, nationwide cohort study, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26738512
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  •