ROmedic Cabinete medicale Braila Cabinete Psihologie Psihologie Braila

Copilul afectat de balbism

Copilul afectat de balbism

Intalnit la 1% din copii, in majoritate baieti in raport de 3-4 baieti la o fata, balbismul, balbaiala in limbajul curent poate fi: balbism tonic cu blocaj si balbism cronic care este marcat de repetarea sacadata, exploziva a unei silabe de obicei prima silaba din propozitie.
Factorul ereditar este important regasindu-se la peste 30% din cazuri.Ca si inteligenta copilul cu balbism nu este diferit de cel normal, in schimb 50% dintre ei au prezentat in antecedente existenta unui retard de limbaj.
Anumite trasaturi de personalitate sunt mai frecvent intalnite la acesti copii si anume anxietatea, introversia, supunerea, impulsivitatea si agresivitatea.De asemenea se vorbeste si de un anumit tip de mama care se manifesta fie hiperprotectiv, fie prezinta atitudini contradictorii.
Balbaiala este o tulburare de vorbire ce se manifesta prin: dezordini intermitente ale pronuntiei, repetari convulsive si blocaje ale unor foneme, omisiuni precipitate urmate de dificultati in articularea unor cuvinte.
Balbaiala impiedica vorbirea ritmica si cursiva si se datoreaza unor spasme la nivelul aparatului fonoarticulator, se insoteste de ticuri, ritualuri de linistire, evitarea cuvintelor ce reprezinta o problema si chiar de refuzul de a vorbi.
Ea poate provoca incordare, o neliniste legata de vorbire si emotivitate crescuta.Copilul sau adolescentul respectiv se afla in postura de a nu putea realiza coordonarea intre ce gandeste si ce spune.Acest lucru provoaca trairi intense, apare agitatia, respiratie afectata cu vorbit pe insipiratie, transpiratie, nervozitate, tulburari de somn, tendinta de izolare sociala de teama ridiculizarii si dezaprobarii.
Cauzele sunt :conditii agravante, conditii favorizante si factorii declansatori.
Conditiile agravante sunt reprezentate de regim de viata dezordonat, boli ce pot debilita organismul.
O alta conditie agravanta este reprezentata de situatia in care copilul sau adolescentul trebuie sa vorbeasca.
In mod eronat i se poate impune sa vorbeasca exact atunci cand se jeneaza mai tare cu scopul de a-l face sa fie mai atent la felul in care o face.
Importanta si agravanta este si atitudinea familiei fata de tulburarea de vorbire (dezaprobarea, criticarea severa, ironizarea)
Conditii favorizante sunt mediu familial traumatizant, familii ce sufoca afectiv sau familii dezorganizate, supraincordarea, imitarea, ridiculizarea, dezaprobarea severa la cea mai mica greseala.
Factori declansatori sunt reprezentati de stress si emotivitate crescuta, traume emotionale severe.
Copii si adolescentii care se confrunta cu aceasta problema sunt mai anxiosi, frustrati, pot dezvolta agresivitate la nivel comportamental, pot prezenta tendinta de se izola, pot dezvolta un complex de inferioritate.
In anumite situatii balbismul se poate atenua si chiar poate sa dispara, altfel persistenta lui face necesara interventia terapeutica care este bine sa fie cat mai precoce.
Atunci cand pe langa balbaiala apare modificarea atitudinii precum si preocuparea exagerata fata de vorbire ne confruntam cu logonevroza a carei caracteristica este logofobia (teama crescuta de a vorbi, mai ales in public sau intr-un context emotional)
Logofobia ca si celelate fobii este remediabila prin consiliere psihologica si psihoterapie. Se pot folosi cu mare succes tehnici de relaxare si psihodrama.
Sugestii pentru parintii ai caror copii au acest tip de problema :nu-i imitati, nu-i luati in ras, nu-i certati, nu-i pedepsiti sever pentru ca se balbaie, nu-i fortati sa vorbeasca in fata strainilor, nu-i supraprotejati.
Ce aveti de facut ?
Prezentati-va cu incredere la psiholog,problema cu care va confruntati dumneavoastra si copilul are o solutie.
 
Programare