ROmedic Cabinete medicale Braila Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Braila

Eu am dreptate, ba nu , eu am

Eu am dreptate,  ba nu , eu am
Autor: Dan Jana Psihoterapeut de familie si cuplu, psiholog clinician specialist

Daca ti se intampla si tie ca sa crezi ca numai tu ai dreptate, atunci acest articol este scris chiar pentru tine.Daca frecvent ajungeti sa va certati in cuplu, aparent din nimicuri, dar nimeni nu poate ceda, atunci ar fi util sa stiti ca poate fi util sa acceptati ca exista mai mult decat propria realitate.

 Terapia de cuplu ajuta, este o solutie.

Dispunem si folosim atat la inceputul terapiei un instrument de evaluare DAS (Dyadic Adjustement Scale ) ce are utilizarea cea mai larga la nivel international in domeniul calitatii maritale, cat si la sfarsitul ei pentru a evalua obiectiv, schimbarile survenite in interactiunile dintre parteneri .Este un instrument extrem de valoros in practica pentru caracterizarea simptomelor si problemelor comportamentale prezente in cuplu.Se masoara perceptia ambilor parteneri asupra relatiei si face astfel posibila obtinerea mai multor perspective diferite despre relatie.

 Natura multidimensionala a testului furnizeaza o descriere cuprinzatoare a relatiei maritale.

 Cat esti de dispus sa accepti ca exista doua realitati? In terapia de cuplu vei invata ca realitatea ta este de fapt doar punctul tau de vedere si ca legat de acest punct de vedere, mintea ta a creat o intreaga istorie.Iti poate fi de folos sa te deschizi, sa poti privi din alta perspectiva.Daca vrei, poti iesi din pozitia pe care o aperi cu fermitate, poti primi schimbarea si vei face acei pasi marunti, dar constanti care te pot conduce spre a deveni persoana satisfacuta de viata pe care o duce.

 In terapia de cuplu inveti sa-i dai celuilalt spatiu de exprimare a nevoilor, emotiilor si vei invata cum sa asculti activ. Vei invata sa fii acolo prezent cu adevarat, sa asculti cu toata fiinta ta, pentru a intelege poate profunzimea si subtilitatea mesajului care iti este adresat. Vei intelege si te vei intelege mai bine, daca vei invata sa comunici autentic .

Te opresti si dai spatiu pentru a auzi ce vrea cu adevarat, sa iti spuna celalalt, astfel vei iesi de pe pilotul automat ce te determina sa vorbesti TU, pentru ca TU ai dreptate.

Este bine sa decizi, sa incetezi in a vrea sa ai TU mereu dreptate.Baza pentru a avea flexibilitate si echilibru in relatia de cuplu este sa invetireciprocitatea . Ce vreau pentru mine, ce este valabil pentru mine sa fie valabil si pentru partener.

Cat timp acorzi partenerului tau, cu adevarat ? Cat de prezent esti, cat de prezent te simte partenerul tau?Creati-va timp pentru a fi impreuna, mentineti voi viu contactul.

 Crezi ca stii totul despre partener? Daca gandesti asa s-ar putea sa fii in eroare.Este posibil ca prejudecatile sa-ti deformeze realitatea, poate ai ramas cu imaginea pe care ti-ai facut-o la inceputul relatiei. Da-ti tie si da si partenerului tau sansa, de a-l cunoaste cum este acum !

Inceteaza sa-i mai reprosezi ca numai este cum era la inceput.Noi toti crestem, evoluam, ne transformam si nu este niciun lucru rau in asta, dimpotriva. Nu pretinde ca sunteti la fel si ca parcurgeti etapele vietii in acelasi ritm.Fii dispus sa te pui, , in papucii celuilalt’’, accepta diferentele si vei avea o relatie mai buna, cu siguranta.

 Cand va certati si cand lucrurile tind sa devina grave si ajung sa se precipite in timpul litigiului, invata cum sa ceri time- out. Poate parea curios, dar poti invata sa te certi in mod constructiv, tinand cont atat de emotivitatea ta cat si a celuilalt, fiind atent la semnele si senzatiile pe care corpul ti le semnaleaza, reactii pe care le ignorai, pana in momentul in care nu o mai puteai face pentru ca ajungeau sa te duca in pragul unui atac de panica.

 Te intrebi desigur, cum sa o fac?

 Ca sa iti reuseasca este necesar sa stii cand sa vorbesti, cand sa taci si mai ales sa inveti sa reflectezi.Permanent fii in contact nu numai cu mintea ta ci si cu corpul si emotiile tale! Te poti confrunta si certa inteligent (emotional inteligent )si poti gasi solutia optima. Invata sa fii cinstit cu tine si cu celalalt, nu te minti nici pe tine, nici pe partener, fii tu, cel ce esti.Acorda atentie sporita limbajului corporal, devino constient de expresivitatea corporala si ai grija cum o utilizezi. Poate fi de folos sa iti amintesti ca poti sa fii seductiv!

 
Programare