ROmedic Cabinete medicale Timișoara Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Timișoara

MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ –principii utile în viața de zi cu zi

MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ –principii utile în viața de zi cu zi
Autor: Tradus din limba franceză, de Cristina Dragotoniu https://soinstraditionnelschinois.com/concepts/
Accesați fișierul [format doc]

MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ –principii utile în viața de zi cu zi

UN SISTEM COERENT

Medicina chineză înglobează o teorie fundamentală, care explică modul în care functionează ființa umană atunci când totul este bine (anatomie, fiziologie, psihologia ...) și metode pentru tratarea unor boli diferite atunci totul merge prost, explica cauzele lor și mecanismele patologice care au adus la acel rezultat.

Ea are un sistem extins de verificare a sănătății bazat pe patru faze:

  • interogare
  • observație
  • Olfactive & Audierea
  • palpare

Este demn de remarcat faptul că investigarea chineză nu este deloc bazat pe tehnologia avansată, iar procesul de vindecare se bazează pe un triumvirat esențial al bolii, corpul pacientului ( în cazul  în care boala este instalată), calități umane și terapeutul.  Fără a nega interesul unor examene moderne, un medic din medicina chineză instruit poate, de exemplu, prin a lua pulsul radial să detecteze anumite dezechilibre înainte ca acestea să fie detectabile prin mijloace moderne.

UN SISTEM GLOBAL NUMIT „HOLISTICĂ“

Această nouă abordare a sănătății bazată pe următorul element cheie:

 „Design-ul corpului este văzută ca un sistem unificat cu o rețea de meridiane (canale).“

În acest context, meridianele sunt văzute ca și canale separate, vii, care leagă membrii împreună și dispune de procesări specifice prin care organismul interacționează cu mediul său, în sens larg (locul de viață, anotimpuri, emoțiile, etc).

Principiul „holistică“  din medicina chineză se bazează pe rolul unificator jucat de canale. Canalele au rol de a crea un fel de material care unește corpurile, mediul, boala si tratamentul acesteia într-un tot unitar.

 

UN SISTEM TERAPEUTIC EFICIENT

Medicina chineză, de asemenea, este formată dintr-un sistem terapeutic foarte dezvoltat și eficient, care îi oferă celebritatea ca fiind o artă medicală la nivel mondial. Aceasta se bazează pe patru piloni fundamentali:

  • Carte de plante medicinale sau farmacopeea
  • Acupunctura,
  • Masaj Tuina
  • Dieta chineză.

Dintre știință și FILOSOFIE

TEORIILE FUNDAMENTALE

Medicina chineză se bazează pe teorii fundamentale, dintre care cele mai cunoscute în Occident sunt:

  • YIN-YANG
  • Teoria celor cinci elemente ( „Wǔ XING“ )
  • IQ
  • Teoria organelor interne
  • Teoria canalului (adesea numite meridiane în mod greșit)

ANALIZA YIN-YANG:

Această teorie analizează  natura generală a unui subiect. De exemplu, ceea ce deschide, se extinde, se mută sau crește și devine mai cald este atribuit energiei YANG (puterea, funcția). Pe de altă parte, ceva care se închide, înăsprește, hrănește, reduce sau împrospătează este dat de YIN (materie).

YIN-YANG, de asemenea, ia în considerare tendința modificării lucrurilor. Indiferent dacă ne referim un obiect, eveniment, boala sau orice alt lucru, nimic nu rămâne la fel și totul se schimbă. Ziua devine noapte, o boala progresează, o idee este transformată.

IQ: ESTE prima mișcare

Qi-ul este definit ca cea mai mică unitate funcțională a oricărui mediu (creaturi vii sau organe). Aceasta este prima mișcare, scânteia, nu numai de viață, ci și mișcarea universului. IQ-ul putem asocial cumva cu energie, respirație, vitalitate, fiind forța care vine din confruntarea a Yīn și Yáng. Putem spune că ori de câte ori există viață, ori de câte ori există modificări, există Qi. Este suflarea de viață care animă mișcarea (manifestare).

A CINCEA TEORIE DE MIȘCARE:  categorisirea și interrelațiile

Termenul celor cinci elemente este o traducere a Wǔ XING, care de fapt se referă la  cinci mișcări , fiind ideea originală. Aceste mișcări sunt cinci tipuri de dinamică, naturală, calități care sunt folosite pentru a studia caracteristicile specifice ale tuturor mișcărilor (evenimente) și interacțiunile lor.

Categorizarea chineză se străduiește să mențină în fiecare moment o înțelegere a relației dintre fiecare parte cu celelalte părți ale întregului. Este o modalitate de a clasifica lucrurile și să înțeleagă interdependențele lor. Această clasificare acoperă, de asemenea, toate aspectele vieții (sunete, culori, planete, etc.)

Mișcările: Vorbim despre mișcarea Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apa. La nivel medical fiecare este legat de organe, simțurile, țesături, emoțiile, gusturile etc.

Fiecare mișcare a unui element este bazată pe celelalte patru elemente. Toată lumea are nevoie de ajutor de la altul și fiecare altul de control. Corpul este ca un ecosistem.

 

 

 

TEORIA organelor interne

În timp ce Yīn Yáng, cele cinci mișcări și IQ oferă un limbaj al discursului medical, organele sunt subiectul principal de discuție.

Organismele, în conformitate cu medicina chineză, sunt recipienți de stimuli și substanțe din lumea exterioară și pentru substanțe generate de organe. Organismele comunică printr-o rețea numită sistem de meridiane (canale).

Această teorie este despre fiziologia organelor (cum functioneaza organismul, rolul fiecărui organism și mecanismele sale de funcționare) și patologia lor (studiul bolilor, inclusiv cauzele și mecanismele lor).

Este esențial pentru dezvoltarea tratamentului.

TEORIA CANALELOR (meridiane)

Această teorie descrie rețea care permite teoriile anterioare (Yīn Yáng, cele cinci mișcări, Qi și organe) să ia viața. Se integrează tot corpul și se conectează la lume în general.

Este un proces viu real. După cum am văzut, aceasta este teoria de canal, care oferă structura de la conceptul de „holism“ în medicina chineză. Aplicarea principiului de medicina chineză holistică (Memento: Canalele de a crea un fel de material care unește corpurile, mediul, boala si tratamentul acesteia într-un tot unitar), atunci putem considera chiar canalele ca parte organe în sine. Astfel, organul inimii și canalul său asociat, de exemplu, fac parte dintr-un întreg funcțional.

O TERAPIE EFICIENTĂ

Medicina chineză este un adevarat medicament.

Medicina chineză nu este un medicament de confort sau o formă de petrecere a timpului liber.  Nu este nici un mod comparabil cu tratamentele de relaxare efectuate în centrele de asistență socială. Acest medicament este utilizat în prezent de cel puțin un sfert din populația lumii în …se dovedește în fiecare zi, că este un medicament deosebit de eficace, chiar și pentru boli grave . Populația chineză cu condițiile de viață și mijloace tehnologice cu mult sub principalele țări industrializate are aceeași speranță de viață ca și celelalte.

 

De exemplu, s-a dovedit științific că planta chinezească Qìng Hao (Herba Artemisiae Apiaceae) este mai eficientă decât Nivaquine în tratamentul malariei. Qìng Dai (drawbridge Indigo pulverata) în conformitate cu cercetarea științifică avansată , ar avea o acțiune foarte puternic în leucemia mieloidă cronică (LMC). Aceasta este doar o picătură mică de apă din potențialul imens de medicina chineză prin farmacopee sale, dieta lui, acupunctura sau masaj (Tuina).

MEDICINA DE VEST ȘI MEDICINA CHINEZĂ: CARE SUNT DIFERENȚELE ȘI CEEA CE ESTE CEL MAI EFICIENT?

Aceasta este o dezbatere sensibilă. Există mai multe diferențe și mai ales mai multe moduri de abordare ale subiectului. Să luăm o abordare pragmatică. medicina de Vest a cărui bijuterie este o intervenție chirurgicală s-a născut pe câmpurile de luptă din Europa, iar acest lucru nu este o glumă. De asemenea, își are originea în apariția chimiei în momentul creșterii materialismului. Este un medicament a cărui interes se află în reparații, de urgență, acută, simptomatică. Medicina chineză este mai degrabă un medicament domeniu, prevenirea cronicizării, etiologia (studiul cauzelor și a factorilor de boală). Ea a fost născută în viziunea taoistă, care caută armonie, echilibru, care vizează consolidarea a ceea ce este valoros, mai degrabă decât a merge împotriva a ceea ce este greșit. Pe scurt, și fără judecată de valoare, medicina modernă este un medicament „anti“ medicina chineză este un „pro“ medicament.

Se poate lua, de exemplu, un atac de cord; este medicina de Vest, care va salva viața, dar medicina chineză, care ar putea împiedica să aibă acest atac de cord.  Sau alt exemplu medicina de Vest este cel mai bun pentru boli organice, palpabilă masurabile medicina,, chineză este mai bună pentru bolile funcționale, care nu au nici o explicație că știința modernă (pentru că mijloacele sale sunt limitate la observarea fizică). Un alt exemplu, dacă sunteți insulină diabetică, medicina modernă, da insulină, prevenind coma diabetică și moarte. Acest lucru este remarcabil. Medicina chineză nu poate face acest lucru, dar pot permite să ia mai puțin de insulină și, prin urmare, pentru a lupta mai multe efecte adverse pe termen lung ale acestei substanțe și, astfel, extinde durata de viață a pacientului și să-i ofere o viață mai confortabilă. Acest lucru este remarcabil.

Medicina de Vest și medicina chineză sunt 100% compatibile, asociate ar face progrese mari în medicina umană.

SURSA: https://soinstraditionnelschinois.com/concepts/ 

 
Programare