ROmedic Cabinete medicale Brasov Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Brasov

Despre bolile legate de fumat

Autor: Dr Grama Mihaela
Nu sunt foarte pertinente, dovezile medicale actuale, cum că neoplasmul bronho-pulmonar este produs de fumat. Singurul lucru dovedit sigur este că neoplasmul cu structura histologică de adenocarcinom este mai frecvent la femeile fumătoare, comparativ cu cele nefumătoare. Mult mai frecvent. Doar că: este un neoplasm rar.
Alt lucru dovedit sigur este că fumatul produce cancer renal şi vezical, dar, rata fumătorilor afectați de aceste cancere este infimă.
Fumatul determină şi cancer esofagian, dar, nu cât boala de reflux GE sau cât stenozele post-caustice. Şi, mai degrabă, fumatul produce hiperaciditate şi Boală de reflux GE secundară, iar esofagita de reflux neglijată degenerează malign. Şi, în aceeaşi frecvență de malignizare ca şi la nefumătorii cu BRGE.
Fumatul este factor de risc pentru k tiroidian. Dar, nu cât autoimunitatea tiroidiană, noxele industriale, expunerea la radioizotopi etc etc.
Fumatul este factor de risc pentru k ovarian. Dar, nu cât hiperestrogenismul, ereditatea malignă sau infecțiile netratate.
Deci, acest mit malefic cu fumatul cel cancerigen nu prea se susține!
Ceea ce este clar este că fumatul produce BPOC şi agravează insuficiența respiratorie din alte boli pulmonare.
De asemenea, fumatul creşte riscul de accidente coronariene sau vasculare acute, la cei cu boli ischemice declanşate. Dar, doar la aceştia!
Fumatul produce arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare şi trombangeita Buerger şi agravează arteriopatia diabetică şi sindromul Raynaud.
Cam aşa.
 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4966079250106727&id=100001141021170
 
Programare