ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Chirurgie orală și maxilo-facială Chirurgie orală și maxilo-facială Cluj-Napoca

Gingivita: la copii si adolescenti?

Gingivita: la copii si adolescenti?

Da!

Atentie parinti!

 

Bolile gingivale pot aparea de timpuriu la copii, sunt numeroase si pot progresa punand în pericol parodontiul adultului . Gravitatea bolilor parodontale observate la adulti au de cele mai multe ori debutul lor mai devreme in viata, in adolescenta sau chiar in prima copilarie. Multi parinti ne suna pentru programarea copilului lor alarmati in urgenta avand in vedere ca gingivitele sunt dureroase si spectaculoase prin sangerari spectaculoase. Dar multe gingivite scapa nealertand pe parinti agravandu-se latent si pe neobservate. Multi parinti nu stiu ca gingia reflecta atat sanatea generala cat si pe cea a dintilor. Gingii sanatoase- dinti sanatosi! Si invers!

 

Epidemiologie: Gingivita la copiii de 6-11 ani din tarile civilizate au o prevalenta de cca 37% si creste semnificativ in timpul pubertatii pana la 50-99%.La HappydentClinicJunior intalnim gingivite in fiecare zi la copii mai mari dar si la copiii mici, gingivite de care parintii nici macar nu stiau sau nu le dadeau importanta.

 

Tot parintii ne intreaba: din ce cauze apare gingivita?

Asadar dvs stiati care sunt cauzele gingivitei:

Gingivita poate fi asociata cu igiena incompleta/deficitara.

Gingivita poate fi favorizata de factori locali:

-dintii in eruptie pot fi acompanianti de o formă de chist numit chist de eruptie/ hematom de eruptie dar si cu gingivita generalizata.

-gingivita ortodontica poate apărea în termen de 1-2 luni de la plasarea aparatului ortodontic -de regula din cauza dificultatilor de igiena. Spatiile interproximale sunt greu de igienizat in prezenta aparatului fix.

-gingivita asociata cu overjet excesiv (dinti de iepuras) , overbite, obstructie nazala, respiratie orala/polipi nazali si cu cariile dentare.

 

Gingivite ca urmare a unor factorii sistemici:

-gingivita de pubertate. Niveluri sporite de inflamatie gingivala, fără niveluri crescute de acumulare a placi apar la copii la pubertate. Gingia pare a fi oglinda modificarilor hormonale din perioada adolescentei. Netratata, ea poate sa se degradeze ireversibil cu urmari pe toata durata vietii.

-diabetul zaharat are printre manifestarile tabloului inflamatia gingivala.

-gingivostomatita primara herpetica sau virusul varicelo-zoster poate da manifestarti gingivale.

-gingivita asociata cu malnutritia: mai ales banala deficienta/hipovitaminoza de vitamina C se manifesta prin sangerari si durere la periaj.

Asadar, dragi parinti nu ezitati sa solicitati o consultatie completa nu doar a cariilor dentare dar si a gingiilor.

 

 

 
Programare