ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Stomatologie Stomatologie Cluj-Napoca

Mamelor, părinților, uitați-vă des şi de aproape la dinţii copiilor dumneavoastră ...şi nu numai!

Mamelor, părinților, uitați-vă des şi de aproape la dinţii copiilor dumneavoastră   ...şi nu numai!
Autor: HappydentClinicJunior&Family

 

 Mesajul experților și al echipei HappydentClinicJunior&Family este: Ai grijă de copilul tău din timp şi începând cu tine! Parafrazând pentru parinti acest mesaj, asta înseamnă practic următoarele :

 

  • Mamă- sănatatea ta orală şi a familiei tale -contează pentru copilul tău.

a. Contează incă din timpul graviditătii. Un studiu al unor cercetatori efectuat pe gravide la Budapesta (Gorzo Istvan, Pal Attila, Novak Tibor and co.2008) a relevat faptul ca gravidele cu dintii sau parodontiul netratati au nascut prematur sau au nascut copii cu o medie a greutatii mai mica fata de un grup de control de gravide cu sanatate orala buna.
b. Contează mai ales după nastere. Unul dintre cei mai mari factori de risc in apariţia cariilor la micul bebeluş este prezenţa cariilor in gura mamei. Asta se intamplă pentru că boala carioasă este una multifactorială dar in special infecţioasă.
c. Contează de altfel sănătatea intregii familii si a intregului anturaj. Toţi membrii familiei ar trebui sa işi păstreze dinţii sănătoşi sau trataţi dar in orice caz cat mai curaţi.

 

  • Mamă- supraveghează des şi indeaproape dinţii copilului tău din timp.

 

a.  Procesul carios poate incepe imediat ce primii dinţi de lapte erup. Copilul dumneavoastră poate incepe să aibă carii incă de la 5-9 luni. Pentru a impiedica acest proces să se intample este important să curaţaţi gura copilului dv.după fiecare masă, incă de la 4 luni. Există de cumparat in Ungaria dar au aparut si la noi- asa numitele servetele –Spiffies ToothWipes- care sunt special concepute pentru acest scop si impregnate cu xilitol. Cu periute adecvate varstei, incepeti cat de timpuriu posibil sa spălaţi gura copilului. Pe masură ce copilul poate ţine el insuşi in mână periuţa lasaţi-l să se spele singur dar supravegheati-l totusi in special la spalatul de seara. Periajul copiilor ar trebui supervizat pana la 8-9 ani.
b.  Incă de la nastere, copilul are nevoie –dupa cum suntem deja invătati- de medical home. Din păcate mulţi parinţi incă nu realizează importanţa si a dental home. Puteti solicita din cand in cand vizita acasă a unui medic dentist sau vizitaţi-l cât mai curand posibil  !

 

Cu grijă pentru sănătatea dentară a copiilor tăi !

Echipa HappydentClinicJunior&Family !

 
Programare