ROmedic Cabinete medicale Braila Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Braila

Pterigionul

Pterigionul este o afecţiune degenerativă a conjunctivei care apare tipic la persoane care petrec mult timp în aer liber, din cauza expunerii la radiaţiile ultraviolete şi la o atmosferă uscată. Conjunctiva afectată se extinde peste cornee ( partea tarnsparentă a suprafeţei anterioare a ochiului).

 

Simptomele variază de la iritaţie – ochi roşu, lăcrimare, jenă la clipit – până la afectarea vederii, fie din cauza inducerii astigmatismului, fie din cauza extinderii până în centrul corneei.

 

Tratamentul este chirurgical. Indicaţiile sunt cele estetice şi cele funcţionale, când este afectată vederea. Acesta presupune excizia formaţiunii şi a unui strat superficial de cornee (dezepitelizare). Postoperator, pacientul va fi pansat câteva zile, pentru a minimaliza disconfortul produs atât de prezenţa unor fire de sutură, cât mai ales de dezepitelizarea corneei. După vindecarea corneei se renunţă la pansament iar firele se vor scoate la 7-10 zile postoperator.

 

Afecţiunea poate recidiva în funcţie de mai mulţi factori. Terenul pacientului joacă un rol important, precum şi vârsta, recidiva fiind mai frecventă la tineri. Condiţiile care au dus la apraţia pterigionului, aerul uscat şi expunerea îndelungată la soare, se recomandă să fie evitate.

 
Programare