ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Logopedie Logopedie Iasi

Intrebari Frecvente

Autor: Alina Elena Raclariu
1. De ce sa aleg un logoped independent?
Tulburarile de vorbire afecteaza si transforma intreaga personalitate a copilului, prin frustrarile dobandite din lipsa / distorsionarea comunicarii cu ceilalti. Indiferent daca aceste schimbari sunt majore sau nu, copilul are nevoie de ajutor specializat, constant, dar mai ales individualizat. Este foarte important ca programul ales de logoped sa fie specific atat pentru tulburarea cat si pentru personalitatea copilului. In gradinitele de masa, logopezii au programe generalizate pentru ca lucreaza cu mai multi copii concomitent care, desigur, au si tulburari diferite.

2. La ce varsta ar fi potrivit sa aduc copilul la cabinet?
Am lucrat cu succes cu multi copii de 3-3,5 ani, dar si cu adulti care au capatat tulburari in urma atacurilor cerebrale. Desi nu se preteaza inca unei terapii indelungate, e recomandat sa-ti aduci copilul la un control clinic chiar de la varsta de 2,5 ani daca observi tulburari in limbajul sau (lipsa, intarziere, elemente de autism, etc.). Varsta ideala terapiei logopedice este de 4-5 ani.

3. In cat timp voi vedea primele rezultate?
In conditiile in care copilul are un intelect normal, progresul se poate observa dupa 2-3 luni, iar in cazurile cu tulburari asociate (retard, autism, A.D.H.D., etc.) primele rezultate pot aparea si dupa un an de munca.

4. Cat dureaza terapia logopedica?
Daca ne referim la o sedinta, terapia dureaza 40-50 minute, exceptie facand tulburarile speciale in care se lucreaza 25-30 minute deoarece copilul nu se poate concentra mai mult timp. Daca ne referim la perioada de rezolvare (nu de ameliorare) a problemei, ea se intinde de la un an la toata viata (pentru copiii cu retard mental sau autism sever). Din experienta, tulburarile usoare si medii ca, de exemplu, dislalia, dureaza 9-12 luni. Desigur, nu 100% din pacienti se inscriu in aceast interval. De aceea este recomandata planificarea din timp a terapiei daca va doriti remedierea problemei pana la un anumit termen ca, de pilda, inceperea scolii.

5. De cate ori venim pe saptamana?
Numarul ideal e de 2-3 sedinte pe saptamana, termenul exprimat mai sus fiind raportat la minim 2 sedinte, dar, pe de alta parte, suplimentarea exagerata poate duce la saturatia interesului copilului.

6. Cum se deruleaza sedinta de logopedie?
Terapia presupune exercitii specifice fiecarei tulburari, cum ar fi: exercitii ale aparatului fonoarticulator, pronuntari de cuvinte, propozitii pe imagini, poezii, cantece, povesti; implicarea copilului in jocuri care dezvolta atentia, inteligenta, memoria si stimuleaza reactiile verbale ale acestuia; angrenarea copilului in discutii pe subiecte accesibile varstei care antreneaza fluidizarea limbajului si interesul copilului pentru activitatea in care este implicat.

7. Este indicat sa asist la sedinta?
Nu, sedinta se desfasoara doar intre clinician si pacient, din motivele: 1.pentru ca este necesara stabilirea unei relatii directe cu copilul si nu a uneia via parinte, 2.pentru ca este nevoie de instaurarea disciplinei didactice. Asta nu inseamna ca nu este necesara implicarea parintelui in exersarea acasa.
 
Programare