ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Fitoterapie în depresie

Fitoterapie în depresie
Fitoterapie în depresie -Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familiaValerianaceae. Mai este denumită și odolean, năvalnic. Tulpina crește până la o înălțime de 70-170 cm. Florile sunt roșii-liliachii până la albe, grupate într-o inflorescență umbeliformă. Înflorește în perioada iunie-august.
Principalele substanțe active sunt: ulei volatil, acid izovalerianic și acid valerianic, alcaloizi(catinină, alfa-metil-pirilcetonă, valerianonă). Preparatele din rizom (ceai, tinctură, extract uscat), administrate intern și extern (băi), sunt indicate în stări de agitație, tulburări ale somnului și aritmii cardiace de natură nervoasă.
Utilizarea valerianei are o tradiție de peste patru mii de ani, fiind considerată o plantă de referință, atât în Europa, cât și în Asia. Investită și cu însușiri magice de tradiția populară, în ultimele patru decenii i-au fost dedicate sute și sute de studii medicale, care toate atestă acelaşi lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor emoționale, precum şi a bolilor fizice asociate lor. O problemă de extremă actualitate în vremurile noastre, care stau sub semnul tensiunii şi al stresului.
Descrierea plantei
Se mai numeşte popular şi odolean sau guşa porumbelului. Este o plantă ierboasă, înaltă de un metru - un metru şi jumătate, care creşte spontan, în locurile umede, cu pământ afânat, din zonele de deal şi de munte. Are florile de un roz palid, cu un miros slab-dulceag, la fel ca şi frunzele. Rădăcina este puternică şi bine dezvoltată (în ea sunt depozitate peste iarnă substanţele de rezervă), având şi ea un miros specific: dulceag-înţepător şi destul de neplăcut, uşor emetic (vomitiv). Rădăcina se recoltează la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie.
Tratamente cu valeriană
Insomnie - într-un studiu german efectuat în anul 2001 se afirmau, în mod categoric, următoarele: "Multe plante şi remedii naturale pot fi recomandate contra insomniei, însă doar în cazul valerianei eficienţa poate fi garantată". Într-adevar, nenumărate teste clinice, făcute pe pacienţi de toate vârstele şi care sufereau de diferite tipuri de tulburări de somn, au dovedit eficienţa valerianei ca sedativ şi somnifer. Administrarea tincturii de valeriană înlătură dificultatea în a adormi, micşorează semnificativ procentul de treziri nocturne, favorizează apariţia fazei de somn profund fără vise (etapa cea mai odihnitoare a somnului).
Crampe musculare - valeriana are calităţi relaxante asupra muşchilor. Se administrează, atunci când este nevoie, câte 1-2 căni de infuzie combinată pe zi, pe o perioadă nu mai lungă de trei zile. Este eficientă în combaterea contracturii musculare dureroase, care apare datorită supra-efortului fizic şi, mai ales, datorită încordării psihice.
Aritmie cardiacă, ischemie cardiacă - cu ajutorul valerianei se tratează în mod special tulburările cardiace care apar pe fond de stres şi de anxietate. Un studiu efectuat în SUA, pe un lot de 480 de persoane, a demonstrat că administrarea de valeriană, câte 30 de picături de tinctură de trei ori pe zi, diminuează rata bolilor cardiace care apar pe fond de stres, în special a aritmiei şi a ischemiei cardiace.
Anghina pectorală - un studiu făcut în China arată că tratamentul cu valeriană a avut efecte benefice pentru 88% din pacienţii supuşi testului.Valeriana reduce semnificativ frecvenţa şi intensitatea crizelor de anghină pectorală, îmbunătăţeşte activitatea inimii (acţiune pusă în evidenţă prin analizarea evoluţiei electrocardiogramelor celor trataţi).
Anxietate - valeriana este cel mai bun remediu natural anti-anxietate. Rezultatele cele mai evidente apar după 4 săptămâni de tratament, care va consta în administrarea unei jumătăţi de linguriţe de pulbere, de 4 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de două luni, cu 14-21 de zile de pauză. Are efecte similare ca intensitate cu cele ale medicamentelor anxiolitice de intensitate slabă şi medie, dar fără efectele adverse majore ale acestora.
Depresie - se recomandă o cură de 15-30 de zile cu valeriană, pentru pacienţii ce duc lipsă de exerciţiu fizic ori mental, precum şi pentru cei care nu au parte de o relaxare adecvată, manifestând din această cauză stres asociat cu depresie şi astenie. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere dimineaţa la ora 8, seara la ora 19 şi cu puţin timp înainte de culcare.
Precauţii şi contraindicaţii la administrarea valerianei
În doze normale, valeriana dă foarte rar reacţii adverse, care constau în somnolenţă şi - uneori - uşoară senzaţie de vertij. Depăşirea acestei doze produce însă efecte cum ar fi: senzaţii de ameteală, lipsă de concentrare şi coordonare, dureri de cap etc. Un studiu făcut în Statele Unite pe 102 voluntari a arătat că administrată în doze mari, seara, valeriana poate da dimineaţa încetineală de reacţie, de decizie, şi poate slăbi concentrarea.
 
Programare