ROmedic Cabinete medicale Constanta Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Psihoterapie în Constanta

Psihoterapia este atat o teorie cat si o practica, jumatate stiinta si jumatate arta, care prespune urmatoarele conditii:

1) exista un profesionist, cu o pregatire specifica, numit psihoterapeut. Fara o pregatire (formare) adecvata si recunoscuta de organizatiile profesionale, nimeni nu poate pretinde ca face psihoterapie. Uneori, in terapia de cuplu sau in terapia de grup, exista doi psihoterapeuti (co-terapeuti).

2) exista deasemeni un client individual (cel mai adesea), un cuplu, o familie sau un grup avand calitatea de client.

3) clientul solicita ajutorul psihoterapeutului. Trebuie asadar sa existe o cerere clar exprimata, inechivoca, de ajutor. Psihoterapia nu se poate practica impotriva vointei cuiva. In cazul copiilor sau al pacientilor psihotici, cererea de ajutor trebuie formulata de parinti, respectiv de apartinatori sau de persoanele indreptatite legal.

4) solicitarea de ajutor a clientului trebuie sa se refere la probleme de natura psihologica sau la probleme somatice (corporale) banuite a avea o cauza psihologica. In categoria problemelor de natura psihologica intra nu numai problemele individuale, ci si cele referitoare la relatiile cu alte persoane.

5) psihoterapeutul dispune de o teorie privind functionarea psihicului uman si geneza tulburarilor psihice, teorie pe care isi bazeaza tehnicile de intrajutorare. Uneori e vorba de un amestec de teorii, nu intotdeauna clar explicitate.

6) intalnirile au loc in ceea ce se numeste cadru terapeutic: adica, au loc intotdeauna in acelasi loc (dar nu in public sau la domiciul clientului), in aceeasi zi a saptamanii si la aceeasi ora;

7) solicitarea ajutorului de catre client, impreuna cu angajamentul acestuia de a plati pentru serviciile primite si de a a respecta cadrul terapeutic, precum si orice alte conditii puse de terapeut si acceptate de client la inceputul terapiei, pe de o parte, si angajamentul psihoterapeutului de a furniza servicii de calitate si de a respecta demnitatea, independenta si confidentialitatea clientului, pe de alta parte, toate acestea alcatuiesc ceea ce se numeste contract terapeutic.



Psihoterapia poate fi descrisa si astfel: este o forma de tratament psihologic care are loc in cadrul si pe baza unei relatii interpersonale intre client sau pacient si terapeut. Didactic si oarecum artificial, psihoterapia poate fi considerata ca fiind compusa dintr-o componenta tehnica si una umana: prima se refera la corpul de teorii si tehnici pe care terapeutul le-a invatat in cadrul unei scoli anume de psihoterapie (exista multe astfel de scoli, fiecare cu teoria si tehnicile sale), iar a doua se refera la asa-numita relatie terapeutica, adica la relatia umana dintre cei doi protagonisti. Teoria se invata la scoala (in acest domeniu, pregatirea specifica a unui psihoterapeut se numeste "formare"), iar calitatea umana necesara dezvoltarii unei bune relatii terapeutice este o calitate sau un talent innascut, perfectionat in cadrul unei terapii sau analize personale (in care viitorul psihoterapeut se supune el insusi, ca pacient/client, unei psihoterapii). Exista multe studii care sustin ca diferentele dintre diferitele scoli terapeutice sunt prea putin importante, pentru ca de fapt nu teoria pe baza careia se desfasoara psihoterapia este importanta, ci calitatea relatiei dintre client si terapeut. Un psihoterapeut empatic si inteligent, capabil sa stabileasca o relatie de incredere, bazata pe respect si dorinta de a ajuta poate conta mai mult in ecuatia psihoterapeutica decat orice teorie.

Listă servicii:

 
Programare