ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Recuperare medicală, kinetoterapie, fizioterapie, reabilitare Recuperare medicală, kinetoterapie, fizioterapie, reabilitare Bucuresti

Măsurarea şi optimizarea echilibrului şi funcţionalităţii musculo-articulare a coloanei vertebrale utilizând ca parametru lucrul mecanic – Tehnologia BackFix

Măsurarea şi optimizarea echilibrului şi funcţionalităţii musculo-articulare a coloanei vertebrale utilizând ca parametru lucrul mecanic – Tehnologia BackFix
Autor: Daniela Schor - Dr. Kinetoterapeut

Tehnologia Backfix s-a dezvoltat ca urmare a nevoii de elaborare a unui sistem standardizat de diagnoză şi optimizare computerizată a funcţiei statokinetice a coloanei vertebrale care să permită prevenirea şi tratarea afecţiunilor de tip ortopedic caracteristice perioadei de creştere şi dezvoltare a copilului şi adolescentului (modificări de postură, deviaţii şi deformaţii ale coloanei vertebrale) şi de tip degenerativ artrozic ce apar la acest nivel, fie pe fondul sedentarismului, fie pe fondul solicitărilor intense şi repetate (discopatii, hernii de disc, protruzii etc);

Dezvoltarea acestei tehnologii a fost posibilă prin adaptarea tehnologiei de kinetoterapie computerizată cu biofeed-back pe curbe de forţă amplitudine la problematica coloanei vertebrale, abordabilă prin mijloace kinetoterapeutice, scopul fiind de a măsura cantitativ forţa şi mobilitatea la acest nivel.
Aceste demersuri au fost urmate de definirea şi validarea testelor si elaborarea şi validarea unor indicatori cantitativi cu valoare diagnostică şi predictivă a evoluţiei funcţionalităţii musculo-articulare a coloanei vertebrale.
Ulterior, datorită numărului mare de cazuri tratate cu succes a fost posibilă stabilirea şi interpretarea domeniilor de valori pentru indicatorii aleşi, respectiv: normalitate, risc mediu şi risc major de patologie şi suprasolicitare.
Elaborarea algoritmului de optimizare personalizată ţinând cont de rezultatele măsurătorilor a făcut ca tehnologia BackFix să devină uşor de transmis şi utilizat de către orice kinetoterapeut


De ce Lucrul mecanic şi nu doar forţa şi amplitudinea mişcării luate separat?
Utilizarea lucrului mecanic (J) [Lmec = F (N) x D (m)] drept parametru în măsurătorile de funcţionalitate musculo-articulară a coloanei vartebrale are în vedere o serie de considerente metebolico-energetice ce vor fi explicate în rândurile următoare.
În istoria dezvoltării evaluării calitative şi modalităţilor de optimizare a funcţionalităţii coloanei vertebrale, încă din 1978 Dr. Ida P. Rolf susţine şi argumentează şi teoretic şi practic importanţa “integrării structurale”. Ea vorbeşte despre importanţa susţinerii echilibrate a unei posturi globale şi segmentare a corpului luând în discuţie echilibrarea lungimilor şi valorilor de forţă musculară a perechilor de muşchi agonişti-antagonişti şi lanţurilor musculare agonist-antagoniste. De asemenea autori că M. Latsh (2003), Bernstein şi alţii fundamentează şi modelează matematic funcţionarea controlată a perechilor de muşchi agonişti şi antagonişti. Pentru trecerea către măsurători cantitative, pe de altă parte, există deja în literatura de specialitate informaţii şi măsurători legate de rapoartele de proporţionalitate a forţei între perechi de muşchi agonişti-antagonişti pentru contexte uni- şi biarticulare. Aceste măsurători se referă la suprafaţa de secţiune a muşchilor respectivi. Spre exemplu pentru perechea de agonişti-antagonişti ai coapsei raportul de forţă ilustrat în literatură (Baciu, 1967) este de 3:1 în favoarea cvdricepsului.
Deşi toţi cei procupaţi de echilibrul kinetic al coloanei vertebrale în ortostatism şi în mers au subliniat faptul că sunt implicate atît forţa musculară cât şi mobilitatea (în legătură directă cu lungimea muşchilor) nu s-a reuşit găsirea unei expresii matematice care să poată măsura numeric starea de echilibru în susţinerea musculară a trunchiului şi care să permită o asocieire directă cu o postura corectă.
Aceste încercări, însă, ne-au condus către o nouă posibilitate de abordare integrativă a măsurării cantitative computerizate şi optimizării funcţionalităţii coloanei vertebrale utilizând Lucrul mecanic (j), care dă informaţii obiective despre Forţa şi Amplitudinea de mişcare în acelaşi timp. Starea de echilibru funcţional musculo-articular este definită de acele relaţii între lungimile muşchilor agoniştisi-antagonişti şi acel tonus muscular care permit oaselor să stea unul peste altul perfect echilibrate în câmp gravitaţional ( Ida Rolf, Jonathan Fitz Gordon, etc ), valorile de funcţionalitate musculo-articulară posibil a fi măsurate (Forţa, Amplitudinea, Lucrul mecanic) fiind responsabile de acest echilibru. Aceasta este noutatea pe care o aduce metoda BackFix.
De-a lungul timpului (18 ani de experienţă) s-a evidenţiat corelaţia între valori mici ale Lucrului mecanic la nivelul lanţurilor musculare şi grupelor musculare ale trunchiului şi starea funcţională scăzută până la patologie şi de asemenea corelaţia între atingerea unor valori optime personale de Lucru mecanic şi obţinerea stării de bine şi sănătate la nivelul coloanei vertebrale.
Explicaţia fiziologică este legată de faptul că Lucrul mecanic este produs de muşchi, structurile cele mai intens vascularizate în jurul articulaţiilor. Aportul sangvin la nivelul muşchilor este dependent de nivelul de Lucru mecanic pe care este capabil să-l producă iar aportul de nutrienţi este şi el direct proporţional cu acesta. Nutriţia structurilor periarticulare şi articulare este astfel dependentă de nivelul funcţional al musculaturii. Un nivel funcţional muscular scăzut explică instalarea în timp a degenerărilor şi afecţiunilor de tip artrozic la nivel articular intervertebral şi discal.


Astfel determinarea Lucrului mecanic la nivelul coloanei vertebrale are şi valoare de prevenţie pentru situaţiile când încă nu s-a instalat patologia şi totuşi valorile sunt la un nivel scăzut şi cu dezechilibre. Creşterea valorilor Lucrului mecanic la nivelul grupelor şi lanţurilor musculare ale colanei vertebrale, în aceste situaţii şi echilibrarea valorilor duce la o stare generală care permite menţinerea sănătăţii pe termen lung, în condiţiile efectuării unei gimnastici minimale de întreţinere şi măsurători anuale preventive.
Determinarea valorilor scăzute ale Lucrului mecanic în situaţii patologice (discopatii, protruzii, hernii de disc aflate chiar în stadiul subacut – atunci când în urma investigaţiei RMN se constată că indicaţia terapeutică este kinetoterapia) ale coloanei vertebrale şi creşterea lor controlată prin tehnologia BackFix duce în 95% din cazuri la vindecare şi evitarea actului chirurgical.
Tehnologia şi metoda sunt disponibile în cabinetul nostru şi în Clinica Provita, cu efecte terpeutice deosebit de eficiente şi eficace pentru patologia coloanei vertebrale. Se tratează cu succes discopatiile vertebrale, se poate evita intervenţia chirurgicală în majoritatea herniilor de disc, iar deficienţele de postură caracteristice perioadei de creştere se corectează total prin echilibrarea funcţionalităţii musculo-articulare a coloanei vertebrale.

 
Programare