ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Recuperare medicală, kinetoterapie, fizioterapie, reabilitare Recuperare medicală, kinetoterapie, fizioterapie, reabilitare Bucuresti

Tratarea durerilor de spate cu BackFix

Tratarea durerilor de spate cu BackFix
Autor: Dr. ing. Kinetoterapeut - Vladimir Schor si Dr. Kinetoterapeut - Daniela Schor

BackFix, este o tehnologie de top la nivel mondial, o metodă românească revoluţionară, rezultată în urmă unei evoluţii tehnologice şi metodologice îndelungate cu rezultate de excepţie în tratamentul durerilor de spate.

Cu rădăcini în sportul de performanţă, tehnologia oferă o evaluare precisă a disfuncţionalităţii biomecanice corporale a pacientului şi determina apoi programe de recuperare personalizate, confortabile, eficiente, cu rezultate rapide şi de durata.

Statul pe scaun îndelungat la birou şi în maşină, gîtul aplecat în faţă spre calculator sau telefonul mobil, associate cu mişcare insuficientă, produc dezechilibre majore în musculatura de susţinere a coloanei vertebrale.

 

Datele statistice arată că:

– 65 – 70% din populaţia adultă suferă de dureri de spate.

– în ţările industriale, 6 din 10 adulţi cu vârstă de peste 65 ani, fără simptome, aleşi aleator, pentru un examen de RMN, au hernii de disc.

Studiile arată că pentru a sta corect în poziţia aşezat, forţă necesară menţinerii unei posturi corecte a coloanei vertebrale este de 3 ori mai mare decât în poziţia în picioare. Pentrucă nu dispun de această forţă majoritatea persoanelor stau incorect pe scaun producînd dezechilibre musculare importante şi solicitînd astfel excesiv coloana vertebrală.

Aceste dezechilibre stau la baza afecţiunilor degenerative ale tuturor segmentelor coloanei vertebrale care se asociază cu vârstă. Sunt astfel afectaţi în mod dureros nervii membrelor inferioare şi superioare, circulaţia membrelor inferioare şi superioar, circulaţia cerebral şi funcţia respiratorie, precum şi nervii care controlează funcţiile de excreţie şi sexuale.

 

BackFix poate fi utilizată cu succes pentru depistarea şi tratarea dezechilibrelor musculaturiii de susţinere a coloanei vertebrale (atît cele din perioada creşterii, precum şi cele degenerative, dar şi probleme deteminate de activitatea statică, alternată accidental cu momente de solicitare dinamică intensă), pentru recuperarea în afecţiuni discale cum ar fi protruzii discale, hernia de disc intervertebral, modificări ale grosimii discurilor, degenerări ale discurilor sau afecţiuni sportive.

 

BackFix se adresează atât musculaturii mici, profunde, paravertebrale, cât şi celei superficiale, reprezentate de grupele musculare mari ale trunchiului şi centurilor pelvină şi scapulo-toracică. Monitorizarea computerizată precisă, cu feedback în timp real, alături de acţionarea ţintită la nivel cauzal şi simptomatic duce la rezultate rapide şi stabile în afecţiuni precum: discopatiile vertebrale, herniile de disc, deviaţiile de coloana vertebrală, dar şi perturbările de postura.Experienţă acumulată în utilizarea metodei evidenţiază faptul că 90% dintre herniile de disc pot fi tratate cu succes cu BackFix!.

Procedura duce la o diagnoză performanţă şi precisă, contribuind la un proces rapid de recuperare, cu stabilitate mare în timp. În timpul tratamentului se exercită un control neuro-muscular al mişcării, în timp real, ceea ce duce la o precizie crescută a actului kinetoterapeutic şi o mai bună eficientă a procesului recuperator.

Protocolul de evaluare a pacientului include măsurători computerizate iniţiale, în urmă cărora se obţin determinări precise ale dezechilibrelor funcţionale biomecanice musculo-articulare, pe baza cărora se creează programul personalizat de tratament. Evoluţia procesului de recuperare este evaluată prin măsurători intermediare şi finale, care permit stabilirea momentului optim pentru încheierea acestuia.

În plus, atunci când pacienţii vin cu dureri mari se evaluează pragul dureros pentru fiecare mişcare, un indicator foarte important pentru pacient, care permite procesului recuperator să ofere cel mai bun raport între eficientă şi confort.”, ajutând astfel la depăşirea cu success a acestei faze deosebit de dificile a tratamentului.

 

În funcţie de valorile măsurate şi cele de referinţă, pacienţii sunt încadraţi apoi în zone specifice: de echilibru, de predispoziţie sau cronice şi subacute, definite prin rapoarte de proporţionalitate şi nivele de energie la care se poate realiza echilibrul muscular. Astfel, există:

Zona (1), subacută – deşi are dureri mari, pacientul poate totuşi să se deplaseze pentru a începe procedurile de recuperare medicală.

Zona (2), de predispoziţie sau cronică – caracterizată prin capacitate de lucru pentru un timp limitat, capacitate redusă de menţinere a posturii în poziţia în picioare sau şezând, urmată de oboseală, de acentuare a curburilor, consolidarea unui patern de postura vicios, de nevoia de aşezare la orizontală; risc de recidivă în zona subacută.

Zona (3), de echilibru – se caracterizează prin: capacitate de lucru îndelungat în poziţia în picioare sau pe scaun, cu păstrarea posturii corecte fără a se resimţi oboseală. După ce ajung în această zona, majoritatea pacienţilor îşi reiau cu succes activităţile sportive preferate – drumeţii, schi, tenis etc.

 

O atenţie crescută trebuie acordată pacienţilor aflaţi în zona recidivantă sau cronică! Este o zona capcană, iar cu metodele clasice, tratamentul de recuperare este întrerupt pe criteriul dispariţiei durerii. Această întrerupere prematură generează recidive foarte frecvente; dar pot fi evitate cu ajutorul BackFix, deoarece tehnologia avertizează că procesul de recuperare nu este terminat .

Programele sunt personalizate pe baza măsurătorilor computerizate ale coloanei vertebrale, în funcţie de istoricul bolii pacientului, starea lui actuală determinată prin examen clinic (postura, deficienţe funcţionale, limitări) şi date personale (vârstă, sex, înălţime, greutate, compoziţie corporală, nivel de protecţie antioxidantă).

În cadrul procesului de recuperare se monitorizează cu precizie parametri biomecanici precum: mobilitatea coloanei vertebrale, forţă, lucrul mecanic şi rezistenţă musculară, astfel încât pacientul să nu simtă durere, iar progresul să fie cât mai rapid.

BackFix permite un control precis asupra procesului recuperator şi o reducere a timpului de recuperare, faţă de kinetoterapia tradiţională. Rezultatele rapide se datorează integrării sarcinii musculo-articulare, cu posibilitatea de a face vizibile şi măsurabile aspecte complexe ale controlului mişcării. Iar combinarea cu celelalte proceduri terapeutice recomandate personalizat accelerează procesul de revenire la normal.

Eliminarea durerii este doar începutul procesului recuperator. Faza ulterioară este restabilirea controlată a echilibrelor funcţionale musculo-articulare ale coloanei vertebrale (sau altor segmente). Astfel, zona afectată este solicitată optim, în diferitele faze ale recuperării, pentru o revenire rapidă la normal, fără sechele şi cu reducerea la minim a riscului de recidivă.

 

Backfix este disponibilă în prezent în Centrul de kinetoterpie avansată Medisport, precum şi Centrul de recuperare medicală al clinicii Provita.

 

Autori:

 

Dr. Kinetoterapeut Daniela Schor

Dr.ing. Kinetoterapeut Vladimir Schor

 
Programare