Monitorizarea semnelor vitale la distanță, prin unde radio

©

Autor:

Monitorizarea semnelor vitale la distanță, prin unde radio
Cum ar fi ca semnele vitale să fie măsurate înainte să ajungi la cabinetul medical sau chiar din confortul propriei locuințe, fără stetoscop sau tensiometru? O cercetare recentă din cadrul Cornell University vizează noi tehnici de monitorizare a semnelor vitale ale pacienților la distanță, fără contactul direct, prin intermediul undelor radio.

Echipa de cercetare condusă de prof. Edwin Kan a dezvoltat un microcip ieftin sub forma unei etichete ce se fixează la nivelul pieptului sau încheieturii mâinii, ce emite unde radio în organism. Aceste unde sunt ulterior reflectate de către organe ca inima în funcție de bătăi, sau de sânge în timpul pulsului, și sunt detectate de către un dispozitiv central poziționat la distanță.

Pe baza mișcărilor detectate, acesta poate detecta o serie de semne vitale ca frecvența pulsului, frecvența respirației sau tensiunea arterială.

Sistemul analizează mișcările corpului la nivelul cel mai mic, măsoară mișcările mecanice prin emiterea de unde radio care lovesc organele și structurile interne, și ulterior sunt detectate de un dispozitiv de preluare a datelor.

Deoarece fiecare etichetă are un cod unic de identificare ce se transmite împreună cu semnalul radio, un sistem de preluare a datelor și analiză poate monitoriza simultan până la 200 persoane.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Electronics.

Sursa: New Atlas
Foto: New Atlas

Data actualizare: 10-01-2021 | creare: 09-01-2018 | Vizite: 1396
Bibliografie
(1) Radio tags made to monitor vital signs, link: https://newatlas.com/radio-tags-vital-signs/52664/
(2) Monitoring vital signs over multiplexed radio by near-field coherent sensing, link: https://www.nature.com/articles/s41928-017-0001-0
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Silent Partner - dispozitivul care reduce volumul sforăitului
  • În viitor, vor putea fi utilizate în medicină componente electronice naturale și dizolvabile
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  •