Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer

©

Autor: Redacția ROmedic

Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
Un studiu din Marea Britanie a scos la iveală faptul că un indice de masă corporală (IMC) ridicat crește în mod substanțial riscul de apariție pentru majoritatea formelor de cancer intâlnite în această țară.

Gradul în care indicele de masă corporală afectează riscul de apariție a cancerului variază de la o formă de cancer la alta, însă efectul cel mai mare s-a înregistrat pentru cancerul uterin - pentru fiecare 5 kg/m2 în plus în IMC (15,5 kg) a fost asociată o creștere a riscului de cancer uterin de 62%. Cu alte cuvinte, pentru o femeie de înălțime medie, o creștere în greutate de 12,7 kg se traduce printr-o creștere mai mare de 60% de a dezvolta cancer uterin. „Estimăm că acest efect este responsabil pentru peste 3.000 de cazuri de cancer uterin din Marea Britanie”, declară Dr. Krishnan Bhaskaran de la National Institute for Health Research, London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Studiul a inclus 5,24 milioane de persoane cu vârsta de peste 16 ani, pe care le-a urmărit timp de 7,5 ani. Dintre aceștia, 166.955 de persoane au dezvoltat una dintre cele 22 forme de cancer evaluate. Astfel, s-a descoperit că indicele de masă corporală a este asociat cu 17 din cele 22 tipuri de cancer.

Riscul a crescut în mod evident în urma câștigului în greutate pentru cancer de vezică biliară, rinichi și ficat, însă riscul a fost mai mic pentru cancer de colon, cervix, tiroidă, ovarian și cancer mamar postmenopauzal, precum și pentru leucemie.

Rezultatele studiului sunt în mare parte o confirmare a informațiilor deja cunoscute de către medici. „Trebuie să reținem că obezitatea este o cauză certă, dar care poate fi evitată, a cancerului”, a spus Dr. Peter Campbell din cadrul programului de cercetare în epidemiologie de la American Cancer Society.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 3174
Bibliografie
1. Substantially Increased Risk for Cancer With Higher BMI, link: https://www.medscape.com/viewarticle/829950
2. Body-mass index and risk of 22 specific cancers: a population-based cohort study of 5,24 million UK adults, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960892-8/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Obezitatea la copii
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum