ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Sexologie Sexologie Cluj-Napoca

Drepturile si obligatiile clientului - psihologului

Drepturile clientului

1. De a fi tratat cu respect.
2. De a vorbi despre orice consideră că este important, fără a putea fi limitat de către psihoterapeut.
3. De a termina terapia oricând doreşte. Unii psihoterapeuţi pun clienţilor lor condiţia iniţiala ca aceştia sa accepte sa nu termine terapia imediat ce au luat aceasta decizie, ci de a continua o perioada clar specificata de timp. In acest caz, clientul are obligaţia de a respecta aceasta înţelegere, daca a fost de acord cu ea la începutul psihoterapiei.
4. De a fi informat încă din prima/primele şedinţe de condiţiile pe care psihoterapeutul considera necesar sa le pună privind frecventa şedinţelor, plata şedinţelor, contactul in afara şedinţelor, terminarea terapiei etc.
5. De a întreba psihoterapeutul despre tipul de psihoterapie pe care îl practică, precum şi despre pregătirea profesională şi acreditarea acestuia.
6. De a solicita un alt psihoterapeut, dacă doreşte acest lucru şi este într-un spital sau o clinica unde lucrează si alţi psihoterapeuţi.
7. De a depune o plângere împotriva psihoterapeutului la organizaţiile profesionale de psihoterapie daca nu este mulţumit de serviciile primite.

Obligaţiile clientului

1. De a plăti şedinţele de psihoterapie. S-a discutat mult despre plata şedinţelor neonorate de client: unii considera ca acestea şedinţe trebuie plătite indiferent de motivaţia absenţei si indiferent daca au fost sau nu anunţate, alţii consideră ca trebuie plătite numai absenţele care nu au fost anunţate in prealabil. Oricum, clientul are obligaţia sa respecte înţelegerea iniţiala, indiferent care a fost aceea.
2. De a nu pune în act. In psihoterapie clientul poate vorbi despre orice, poate exprima orice fel de gânduri, sentimente, fantezii, vise etc., dar nu poate face orice. Din punct de vedere al comportamentului, clientul nu trebuie să părăsească înainte de sfârşitul şedinţei fotoliul sau canapeaua care i-au fost puse la dispoziţie, nu trebuie sa facă gesturi obscene, sa se dezbrace, să scuipe pe jos etc.
3. De a respecta toate înţelegerile iniţiale stabilite cu psihoterapeutul privind frecventa şedinţelor, plata şedinţelor, contactul în afara şedinţelor etc.



Drepturile psihoterapeutului

1. De a accepta sau refuza un client. Cu alte cuvine, un psihoterapeut are dreptul de a-şi alege clienţii.
2. De a fi plătit pentru serviciile de psihoterapie oferite.

Obligaţiile psihoterapeutului

1. De a trata clienţii cu respect. Aceasta înseamnă, pe lângă obligaţia de a se adresa clientului in mod politicos, civilizat, obligaţia de a respecta punctul de vedere al acestuia.
2. De a informa clienţii, la cererea acestora, despre pregătirea sa profesională si despre metoda terapeutică pe care o aplică.
3. De a respecta confidenţialitatea clientului.
4. De a termina terapia daca clientul nu beneficiază de aceasta.
5. De a evita relaţiile duale cu clienţii.
6. De a evita angajarea in terapie cu clienţi a căror problematica depăşeşte sfera de competenţă a terapeutului.
7. De a anunţa politia şi salvarea în cazul în care clientul afirma sau sugerează vreo intenţie de a pune in pericol viata sa sau a altora.
8. De a se consulta cu un alt coleg atunci când în cursul terapiei apare un impas ce
nu poate fi depăşit prin resurse proprii.
9. De a nu cere, in schimbul serviciilor oferite, alte recompense, bunuri, valori sau servicii.
10. In cazul in care psihoterapeutul consideră, din varii motive, ca nu (mai) poate ajuta clientul şi hotărăşte neînceperea (sau încetarea) psihoterapiei, acesta are obligaţia de a furniza clientului numele si datele de contact ale altui psihoterapeut la care clientul poate apela.
 
Programare