ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Cluj-Napoca

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala

Scurt istoric


In ultimele decenii, terapiile de tip cognitiv-comportamental (TCC) au devenit tratamente psihologice eficiente de baza pentru multe probleme emotionale si de comportament. Numeroase studii clinice controlate au confirmat si demonstrat eficienta acestei forme de psihoterapie in diversele tulburari (de exemplu, in depresie, anxietate, abuz de substante, etc.).

Abordarile din terapia comportamentala au fost dezvoltate in anii 50, atunci cand principii ale comportamentului, testate experimental, au fost aplicate cu scopul de a schimba comportamente umane dezadaptative (disfunctionale). In anii 70, procesele cognitive au inceput, de asemenea, sa fie recunoscute ca jucand un rol important in dezvoltarea si mentinerea distresului psihologic. Astfel, tehnicile terapiei cognitive au fost dezvoltate si combinate, in cele din urma, cu tehnici comportamentale, pentru a forma tratamente cognitiv-comportamentale pentru o larga varietate de probleme si tulburari psihologice.

Cu alte cuvinte, Terapia Cognitiv-Comportamentala (TCC) reprezinta o clasa de tehnici cognitive si comportamentale, combinate intr-un mod eficient si aplicate pentru a ameliora si trata un spectru larg de probleme emotionale si de comportament: dificultati/disfunctii sexuale, depresie, anxietate, atac de panica, tulburari de somn, tulburari alimentare, managementul stresului, fobii, timiditate excesiva, divort sau separare, pierderea unei persoane dragi, dificultati de adaptare, oboseala cronica, probleme de cuplu si sexuale, etc.
 
Programare