ROmedic Cabinete medicale Focsani Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Focsani

Dr. Ilie Laura Madalina - Depresia de Sarbatori

Dr. Ilie Laura Madalina - Depresia de Sarbatori
  • Starile depresive de sarbatori sunt probleme frecvente cu care se confrunta adultii, desi aceasta perioada din an este asociata in mod traditional cu petrecerile si voia buna. Care sunt cauzele depresiei de sarbatori? Ati avut pacienti cu depresii de sarbatori? Ce tb facut pentru a nu cadea in depresie de sarbatori?

 

Sarbatorile de iarna in mediul contemporan si urban au 2 fatete. Una este veselia, bucuria, petrecerile, regasirea generozitatii si a daruirii, apropierea de familie, aspecte neglijate deseori pe parcursul anului. Cealalta fateta, cea intunecata, resimtita de o mare parte dintre persoana este „depresia de Craciun”

Exista numeroase teorii psihologice care incearca sa explice depresia de Sarbatori.

Aceasta stare depresiva este una reactiva, printre cauzele care o declanseaza fiind in special sentimentul de insingurare, tensiunile din familie sau lipsa unei familii, presiunea financiara, pierderea unei persoane dragi care e acut resimtita in special acum, asocierea cu un eveniment neplacut sau cu o copilarie plina de lipsuri. Intrucat urmeaza o perioada cu mai multe zile libere, persoanele singure se gandesc ca nu vor avea cu cine sa le petreaca.

In plus, zilele scurte ale anotimpului rece, cu mai putina lumina naturala, frigul, pot predispune la aparitia unei depresii sezoniere.

Depresia se poate declansa si pe fondul stresului cauzat de pregatirile pentru Sarbatori. Din cauza zilelor prea scurte, a obligatiilor profesionale excesive, unele persoane incep sa se streseze la gandul ca nu vor termina la timp ce si-au propus.Intervine frustrarea – sunt prea multe de facut si de cumparat si prea putini bani.

Am avut pacienti cu depresii de sarbatori, in general, cauzele acestor stari fiind printre cele anterior amintite.

 

Sfaturile meu de psihiatru in aceasta perioda de Craciun sunt foarte simple:

Nu uitati ca sunt Sarbatorile si bucurati-va! Chiar daca nu aveti cum sa evitati singuratatea si nostalgia. Fericirea sau nefericirea noastra de sarbatori sau in orice alta perioada, tine de asumarea responsabilitatii. Intotdeauna vor fi oameni mai bogati decat tine, oameni mai fericiti decat tine, oameni mai impliniti decat tine. Daca reusim sa constientizam ca suntem responsabili de starea emotionala in care ne aflam, atunci putem sa ne acceptam cu puncte tari si puncte slabe, cu calitati si defecte, si atunci incepe iubirea de sine.

Iar in momentul in care te iubesti si te accepti pe tine nici un Craciun nu ti se va mai parea “trist”.

 

Centrează-te pe prezent şi nu te agăţa de trecut! Viaţa aduce schimbări şi este natural ca aceste schimbări să facă Sărbătorile diferite de cum erau în trecut pentru tine.

 

Schimbă orientarea atenţiei dinspre stările proprii către exterior!

 

Regandeste sursa nefericirii tale! Poate “normalitatea” inseamna pentru tine a fi intr-un cuplu, astfel ca intre timp esti nefericit, lucru care va face putin probabila sansa de a-ti gasi un partener. Da-ti voie sa te simti bine asa cum esti, pentru a putea incepe sa devii cel care vrei sa fii.


Respecta nevoile oamenilor pe care vrei sa ii ajuti! In loc sa te hranesti din propria nefericire, mai bine iesi putin in exterior si uita-te la oamenii care au nevoi concrete:  Da-i de mancare unui flamand!

 

Da-i bani unui sarac! Ofera iubire unui om lipsit total de iubire!

Printr-un gest mic si dezinteresat vei sadi samanta bunatatii in sufletul unui om si poate intr-o zi si acel om va simti nevoia sa ofere ceva celui de langa el si astfel ai pornit un bulgare de zapada care se rostogoleste la vale si devine tot mai mare si mai mare. Aminteşte-ţi că

 

Sărbătorile sunt în primul rând despre prezenţa alături de ceilalţi şi nu despre preţuri sau bani.
Creeaza-ti ritualuri de Craciun! Fiecare persoana, fie ca este singura poate sa-si faca propriul ritual. Sunt atatea lucruri care pot fi create, inventate, personalizate; atatea care pot fi imbunatatite cu ceva personal: sa citesti un anumit tip de carte, sa pui beculete de-o anumite culoare in brad etc.


Faceţi lucrurile pe care le-aţi amânat
! De exemplu, telefonarea unui prieten cu care nu aţi mai vorbit de mult timp ori planificarea unei excursii într-un loc în care nu aţi mai fost niciodată, chiar şi în ciuda unui bugetul limitat, vă pot scăpa de tristeţe.

 

Mişcarea ne redă energia! Le recomand persoanelor care trec frecvent prin episoade de depresie să facă mişcare, deoarece stimulează secreţia de serotonină, unul dintre cei mai importanţi hormoni responsabili de starea de bine. 

 

Stabileşte-ţi obiective realiste, nu îţi propune foarte multe lucruri de făcut, deoarece asta conduce la epuizare şi la irascibilitate şi deprimare.

 

Evita stirile negative! Oricare ar fi motivul pentru care te simti depresiv in preajma sarbatorilor de iarna, evita ziarele si programele de televiziune care prezinta stiri negative, axate pe moarte, violenta si distrugere.

 

Citeste! Roaga un prieten sa iti recomanda o carte buna, cu un mesaj optimist si chiar vesel. O carte captivanta te va ajuta sa previi depresia si sa  iti mentii timpul ocupat.

 

Asculta muzica! Fa-ti o lista cu melodiile preferate si asculta-le. Alege doar melodii vesele, care sa te incurajeze si care te faca sa iti doresti sa te distrezi.


Asa ca mai presus de orice greutate a vietii, de faptul ca nicicand nu vom mai fi avea gustul Craciunului din coplilarie, ca suntem singuri sau in neajunsuri, Craciunul e triumful vietii asupra tuturor acestor neajunsuri.

 
Programare