ROmedic Cabinete medicale Focsani Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Focsani

Dr. Ilie Laura Madalina - Etnobotanicele

CE SUNT, CUM ARATA, CUM SE CONSUMA,

IMPLICATII PSIHO-SOCIALE, ANTURAJ, POPULARITARE

EFECTELE CONSUMULUI

EFECTE SUPRADOZARE

EFECTE PE TERMEN LUNG - DEPENDENTA, SEVRAJ

 

PENTRU COPII: EDUCATIE

PENTRU PARINTI: CUM RECUNOSTI UN CONSUMATOR, CE TREBUIE FACUT

 

Desi in 2011 s-au inchis oficial toate “spice shopurile” din tara, fenomenul denumit generic “legale” sau “etnobotanice” este mult mai raspandit decat s-ar crede, vanzarea acestora in randul tinerilor capatand proportii ingrijoratoare. Conform unui raport al Agentiei Nationale Antidrog din 2014. cca 50% din cei care ajunsesera la Urgente din cauza drogurile consumasera etnobotanice.

 

         Ce sunt aceste etnobotanice?

 

Sub diverse denumiri mai mult sau mai putin sugestive, precum: ”Mary Jane”, ”Bliss”, ”Special Platinum”, ”Diesel”, ”Zen”, “Magic”, “Pure”, “Strong”, “Class”, “Insomnia”, “Special Cox”, “Jamaica”,etc, etnobotanicele sunt  amestecuri de plante uscate sau prafuri stropite cu diferite substante chimice, cu efecte psihoactive.  Desi există o listă cu substantele interzise, autoritătilor le este practic imposibil să tina pasul cu laboratoarele producatorilor. Pentru fiecare substanță interzisă, apar altele mai obscure și mai volatile, deoarece o simpla schimbarea chimica poate scoate un produs în afara listei de produse interzise. Termenul de “etnobotanice” se refera de regula la substante psihoactive nereglementate. Sunt produse sintetice noi, insuficient cercetate, imitand drogurile reglementate. Exista o gama larga de produse vandute pe internet de regula, etichetate ca avand in compozitie ceva diferit fata de ingredientele reale. Sunt comercializate ca facand parte din categorii precum: “saruri de baie”, “betisoare parfumate”, “amestecuri de plante uscate”. Surse demne de luat in considerare afirma ca “retetarul” acestor droguri include etape precum pulverizarea sau macerarea unor plante cu/in acetona sau otrava de sobolan.

In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine, methamfetamine, mefedrona, cocaina, heroina, canabinoizi sintetici. Prafurile rezultate se fumeaza, se ingera, se prizeaza. Proportia acestor substante difera de la plic la plic, de aceea unii consumatori risca sa consume substante impure, amestecuri nocive sau risca sa consume in supradoze.

 

         „Dacă iarba e raiul, legalele sunt iadul".

 

Doar pentru că sunt denumite ”legale”, nu înseamnă că sunt sigure sau legale. Doar pentru ca sunt extreme de usor de procurat si de ieftine, nu inseamna ca sunt si “slabe” sau ca “nu dau” dependenta. De fapt, de aici vine marea capcana in care cad extreme de usor tinerii.  Tinerii nu stiu sa se fereasca de ele tocmai ptr ca sunt “demonizate” si drept urmare sunt tentati sa le incerce din curiozitate, din tentatia ptr “fructul interzis”. I-as avertiza pe acesti tineri ca etnobotanicele sunt extrem de nocive si addictive. Asa dupa cum descrie un consumator de droguri situatia, se spune ca  “sunt atat de puternice incat baga si heroinomanii in spital” si “ai şanse mari să mori sau să o iei razna de la doar un fum de legale. Am văzut junkies cu ani de zile în spate de heroină şi amfetamină care nu pot termina singuri un amărât de cui cu legale. Cum să nu ajungă unii în spital, dacă habar n-au cât de tare e căcatul ăsta? Dar nu-ți explică nimeni în detaliu asta…” Cea mai expresiva descriere citita despre etnobotanice a fost „Dacă iarba e raiul, legalele sunt iadul".

Nu poți fi niciodată sigur de ceea ce se regăsește în drogul ”legal” odată cumpărat sau primit, nici de efectele pe care le poate avea asupra ta sau a prietenilor tăi. Nimeni nu are idee ce dozaj să ia pentru că formulele se schimbă rapid. Aceste substante s-au dovedit mai nocive si adictive decat unele substante interzise de mare risc, iar consumul si abuzul genereaza numeroase decese, ultimul caz mediatizat fiind al tanarului de 18 ani din Buzau.

 

         Etnobotanicele dau dependenta!

 

Dependenta fata de ele este extreme de intensa si rapida. Vorbim de dependent fizica care inseamna simptome de sevraj instalate la oprirea consumului si de dependent psihica, adica craving sau pofta irezististibila de a consuma drogul.

Pentru ca asa cum am precizat, este vorba de substante insuficient cunoscute, mereu in concentratii diferite sau modificate, cu compozitii greu de verificat, tratamentul acestor persoane cu dependent este unul complex!

In linii mari, exista 3 categorii de etnobotanice:

  • Stimulantele – au un efect stimulant precum amfetamina, cocaine, ectasy. Sunt vândute de obicei sub denumirea de ”săruri de baie”. Efectele imediate asupra consumatorului sunt faptul ca acesta se simte plin de energie, foarte activ fizic, gândește repede, este euforic si vorbaret. Dintre efectele stimulantelor ”legale” menționăm: încredere în sine exagerată, dezinhibitie, apoi panică, confuzie, paranoia. Se poate ajunge pana la instalarea unei tulburari psihotice acute. Fizic suprasolicita inima, slăbesc sistemul imunitar, scad apetitul etc.
  • Cannabinoizii sintetici – similari canabisului, denumiti popular ”Spice”. Efectele sunt de scadere a concentrarii, de inhibare, încetinesc reacțiile, induc o stare de letargie. Se pot instala stări de euforie, relaxare, somnolență, consumatorul devine uituc și instabil fizic, fiind predispus accidentelor. Aceste droguri pot duce la instalarea starii de inconștiență, a comei, chiar decesuluimai ales în combinație cu alcoolul . În majoritatea cazurilor, la scurt timp după încetarea consumului se instalează o stare de anxietate.
  • Halucinogenele – au efecte similare LSD, anumitor ciuperci, ketaminei. Perturba percepția asupra realității inducând halucinații. Se poate instala o stare euforica, de “desprindere de real”. Între efectele neplăcute și periculoase se regăsesc confuzie, panică, halucinații puternice. Pot avea si efecte dissociative puternice, adica dau impresia de separare intre minte si corp. Altereaza capacitatea de judecata de moment, astefel incat consumatorul risca să acționeze neglijent sau periculos, mai ales dacă acesta se află într-un spațiu necunoscut sau perceput ca nesigur.

 

          Efectele consumului se intrica cu cele ale supradozajului, de cele mai multe ori.

 

Printre efectele imediate, cautate de tinerii care consuma sunt relatate euforia, rasul fara motiv, relaxarea, distorsiunile spatio-temporale, senzatia de omniscienta (impresia de a fi atotcunoscator), cresterea energiei, clarviziuni, viziuni autoscopice (iluzia de iesire din corp) si halucinatii, efectele “pozitive” fiind rapid inlocuite de manifestari neurovegetative, transpiratii, tremor, dilatarea pupilei, ameteli intense, stare de agitatie, ideatie obsesionala sau paranoida, sentiment de insecuritate, dezorientare si lipsa de coordonare, iritabilitate, frica, angoasa, panica, senzatia de moarte iminenta sub forma atacului de panica, imposibilitatea de a se concentra, problem de rationament logic, tristete. Consumul se poate complica cu valori tensionale in extreme, infarct, coma, deces.

 

Printre efectele cronice mentionez dependenta, pierderea in greutate, insomniile, scaderea severa a imunitatii, afectarea ireversibila a memoriei, modificari de comportament si judecata, impulsivitate, izolare existentiala, pierderea elanului vital, pasivitate in raport cu autocenzura legata de consum, depresia, psihoze cronice.

 

Comportamente care pot trada consumul de etnobotanice, asupra carora parintii sau anturajului ar trebui sa aiba o atentie sporita, sunt modificarile de comportament, deteriorarea relatiilor sociale, furtul de bani sau bunuri in vederea obtinerii drogurilor, abandonarea unor preocupari constructive, generatoare anterior de satisfactii, performante scolare sau profesionale degradate.

 

Cred cu tarie ca sta in puterea noastra sa ne informam corect tinerii, sa-i avertizam asupra capcanelor reprezentate de etnobotanice. Sa-i ajutam sa inteleaga ca sunt “victime” sigure daca  cedeaza teribilismului, curiozitatii de moment si unei distractii in anturaj.

 
Programare