ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Iasi

TERAPIA DIVORTULUI

TERAPIA DIVORTULUI
Autor: psihoterapeut Antoanela Carmen Cogian
Divorțul, văzut prin prisma psihoterapiei, se referă la despărțirea de un partener de cuplu, chiar dacă această legătură a fost sau nu legalizată oficial. Într-adevăr, nu de puține ori, existența unui act poate influența durata procesului de despărțire. Clienții se așteptă ca în urma primei ședințe să se afle, odată pentru totdeauna, cine a fost vinovat. Rămân dezamăgiți când află că scopul terapiei nu este găsirea unui vinovat – adevărul e că ambii au contribuit la această suferință – ci să învețe cum să treacă mai ușor peste această etapă a vieții, fie pentru despărțire, fie pentru împăcare.

Ca intensitate a suferinței, doar doliul este un eveniment mai tulburător. Despărțirea îți modifică radical viața ție și celor dragi ție, îți modifică prioritățile, visele, dorințele, va trebui să faci lucruri care până acum le-ai ignorat. Divorțul nu apare deodată, peste noapte, este o acumulare în timp de nemulțumiri, sentimente negative și frustrări, de certuri și conflicte. Ideal ar fi dacă cuplul și-ar da seama de semnele prevestitoare, pentru a nu se ajunge la infidelitate, la suferința copiilor, la conflictele devastatoare din justiție.

Indiferent de etapa la care va aflați, o vizita la terapeut e binevenită. Dacă sunteți la faza inițială, ceea ce se întâmplă din păcate mai rar, vă pot ajuta să înțelegeți ce se întâmplă cu relația și cum să ieșiți din impas. E etapa care dă cele mai sigure rezultate. Dacă s-a ajuns la infidelitate, în funcție de „statutul emoțional” al celei de a treia persoane, se poate continua relația de cuplu și se urmează un travaliu terapeutic mai profund. Dacă s-a luat hotărârea de a divorța, este bine ca fiecare dintre cei doi să-și vindece rănile, să învețe cum să treacă mai ușor peste perioada dificilă și să înțeleagă ce a greșit pentru a nu intra într-o relație nouă cu aceleași probleme. În acest caz se face terapie individuală cu cel care dorește. Vei învăța și cum să procedezi cu copiii implicați în așa fel încât să sufere cât mai puțin. Deasemenea este important să știi cum să gestionezi următoarele etape, când unul sau ambii vă recăsătoriți, felul cum trec la noua etapă copiii, când apar părinți vitregi și familii noi.

Vă aștept cu drag!


Iată datele mele de contact:
psiholog – psihoterapeut Antoanela Cogian
e-mail – psihologterapeutiasi@yahoo.com
telefon – 0744634463
www.psihologterapeutiasi.ro