ROmedic Cabinete medicale Costinesti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Costinesti

Consiliere si informare pentru parinti

Consiliere si informare pentru parinti
Autor: psiholog Radu Viorica
Consiliere și informare pentru părinți

„Părinții trebuie să umple ”rezervorul” de stimă de sine al copilul în așa fel încât nimeni, niciodată să nu reușească să facă suficiente găuri astfel încât să îl secătuiască.” – Alvin Price
Cât de minunat este atunci când copilul tău rostește cuvintele „mama „si „tata”.Ce emotie înălțătoare ,plină de împlinire este pentru fiecare părinte acest moment care se inscripționează în sufletele lor.

Este usor,este greu să fii părinte? Asta învață fiecare pe drumul pe care și l-a ales când au îmbrățișat aceste roluri de părinți .Poți să fii părinte pentru că așa simți,să o faci forțat de împrejurări,să o faci că ți-o impun alții,să o faci ca asa trebuie, sau poți să o faci ca așa alegi tu, sa fii un părinte autentic ,deplin pentru copilul tău.

A fi părinte este un „dar „ atunci când îți asumi acest rol ,sau poate fii doar o datorie când nu-ți asumi rolul .Pregătirea pentru a fi părinte poate să se facă pe măsură ce copilul tău crește ,evoluează. El te vede în rolurile de mamă ,tată,de soț ,soție, de fiică ,fiu ,de angajat și multe altele.Important este să nu te focalizezi doar pe a fi părinte și să le uiți pe celelalte .Copilul tău are nevoie să știe să joace și să experimenteze în viață multe roluri și numai tu ca părinte poți să i le arăți.

Atunci când unul dintre partenerii de cuplu nu este disponibil emoțional să facă loc în spațiul lor marital unui nou membru ( copilul ) dinamica de familie este perturbată .

Tatăl nu știe cum să facă față rolului de tată (nu este alături de copil,stă la serviciu peste program,își găsește altceva de făcut,se duce în alta cameră ect) sau mama (este preocupată de propriile necesități și dispoziții ,este mereu nervoasa ,obosita ect).Toate aceste situații denotă că părinții nu sunt încă pregătiți pentru această minune de a fi părinte.

Nedisponibilitatea unuia dintre părinți poate dezvolta o relație incorectă cu copilul care crește și simte că părintele nu este disponibil pentru el (tata nu a ținut la mine niciodată ,sau mama nu mi-a vorbit frumos nicicând).

De cele mai multe ori părinții joacă rolurile pe care le-au preluat de la familia de origine prin repetitie.Rolurile familiale care sunt contaminate pot întreține relații patogene.Chiar dacă sunt blocante pentru familie ele sunt transmisibile cu reluare ciclică.
Unele patternuri preluate sunt toxice pentru copil și este nevoie ca părintele în noua sa familie să le schimbe și să-și faca propriul pattern cât mai original și mai hrănitor .Altele sunt benefice și pot fii păstrate .

Oare părinții știu întotdeauna ce să păstreze și ce nu de la predecesori?Pot să interactionze responsabil și hrănitor în intimitatea și solidaritatea familială ?

Atunci cand nu mai poti să faci față ca părinte ,când nu mai știi să gestionezi relația cu fiul sau fiica ta ,când apar în viața ta tot felul de încercări traumatizante ,atunci poți apela la consiliere psihologica ,atunci poți apela la serviciile unui specialist cu ajutorul căruia să faci distincția între un părinte hranitor și beneficiile care decurg de aici și un părinte normativ și dezavantajele unui asemenea rol.

Ce înseamnă un părinte hranitor ?
Să-ți iubesti copilul neconditionat pentru a face și el acelasi lucru cu urmasii lui.
Să-l înveți cum să-și exprime iubirea.
Să-ți încurajezi,ajuti,recompensezi ,feliciți copilul.
Să-l îmbrațișezi chiar când greșește .
Să-l susți ,să-l sprijini atunci când este confuz.
Să-i oferi protecție și siguranță când se simte în pericol.
Să-i simți emoțiile ,fiind alaturi de el, empatizand cu el.
Să-l valorizezi când el se devalorizează.
Să-l asculți când alții nu-l ascultă .
Să-l vezi cănd alții nu îl văd.
Să-l îmbrățisezi când el suferă.
Să-i acorzi atentie cand alții nu i-o acordă .
Să-l înveți ce înseamnă norma ,regula când le-a pierdut .
Să-l înveți să experimenteze lumea fără să se rănească sufletește.
Ce înseamnă un părinte normativ ,rigid?
Să-l cerți orice ar face .
Să-i ordoni ce să facă, fără să-i explici motivul .
Să emiți pretenții și norme uneori absurde.
Să-l devalorizezi atunci când greșește .
Să-l pedepsești cu pedepse prelungite și dese.
Să-l sufoci cu controlul tău și autoritatea de părinte.
Să –i spui ce să facă ,când,cum să faca, sufocandu-i autonomia și independența.
Să –l judeci pentru orice experiență pe care o are .
Să-i impui reguli fără să le înțeleagă .
Să nu-i vezi emoțiile .
Să fii indiferent cu nevoile lui ,spunându-i că nu sunt atât de importante .

Atunci când nu stii care rol este mai bun pentru copilul tău poți apela la consiliere psihologică.Astfel poți afla cum poti să devii un părinte cât mai hranitor cu copilul tău , fără să fii supraprotector,sau sa faci lucrurile în locul lui.Vom experimenta împreună prin intermediul consilierii cum îl poți iubii necondiționat, cum să fii lângă el fără să creezi atașamente de lungă durată ,cum să-i înțelegi emotiile fie că este tristețe sau furie.Să înțelegi ceea ce gândește, de ce se comportă agresiv în anumite momente .

Astfel vei afla că „un copil bine hrănit emoțional „poate să facă fată oricarei situații dificile din viața lui . A fi părinte este un DAR MINUNAT iar tu chiar poți să ai acest” dar”.
Stimați părinți ,

Vă aștept la consiliere individuală sau la Grupul de dezvoltare pentru părinți „Darul de a fi Părinte”
Înscrierile se fac la nr.de telefon :0749091845 .
Înscrie-te chiar acum!
Cabinet individual de psihologie Radu Viorica
 
Programare