ROmedic Cabinete medicale Costinesti Cabinete Psihologie Psihologie Costinesti

Ghid pentru parinti-Copilul cu mutism electiv(refuza sa vorbeasca )

Autor: psiholog Radu Viorica

                                                  Ghid pentru parinti

„ Copilul cu mutism electiv(refuzul de a vorbi in diverse situatii cu anumite persoane )”

 

 Se incurajeaza comunicarea de orice fel (non-verbala urmata de rostirea unor sunete ,zumzete ,priviri ,desen,diverse semne ,diverse gesturi ect(Degetelele noastre vorbesc ).

 

 Este rasplatita de cate ori vorbeste intr-o situatie in care nu o facea (Bravo B,ma bucur CA TI-AI LUAT LA REVEDERE ,ca AI SPUS NE MAI VEDEM ect.

 

 Se ignora comportamentul care nu ne place in locul obligarii copilului sa vorbeasca (Inteleg ca acum B nu este pregatita ,cand va fi pregatita va va povesti ea ce are de spus,are dreptul ca si noi toti doar sa asculte).

 Este ignorata lipsa vorbirii ,activitatea concentrandu-se pe alte activitati.

 

 Inregistrati-i vocea pe telefon atunci cand povesteste ceva ,cand spune ceva interesant ,o poveste, dupa care isi asculta vocea. In felul acesta scade teama de a vorbi in public.

 

 Sa comunice cu ceilalti prin telefon ,faceti o felicitare bunicii,sa dea cadouri cuiva .In felul acesta toleranta la frustrare scade .

 

 Expunerea gradata la situatii sociale anxiogene de genul (intalnirea cu o vecina doar cu una cu care sa aibă contacte, dupa care extindeti relatiile si introduceti gradat alte persoane.

 

 Chiar daca nu comunica cu persoanele apropiate la un moment dat are nevoie de incurajari (Bravo ,astazi am observat ca te-ai inteles bine cu matusa)Mama ta este foarte fericita sau tata, depinde care dintre parinti observa comportamentul dorit.

 

 Incurajati activitatile sociale cu accent pe curajul de care da dovada nu pe faptul ca a vorbit mai mult decat de obicei.(Mi-a placut ca fiica mea a facut cu mana ai fost foarte curajoasa ).

 

 Insistati pe comportamentul pe care vi-l doriti(pentru a se intari) nu pe cel pe care nu vi-l doriti .

 

 Laudati-o la rude ,la cunoscuti (Fiica mea este curajoasa ,merge la desen ,vorbeste cu colegii ei de acolo ,la gradi povesteste ect).

 

 Nu vorbiti in locul copilului ,ci aveti rabdare sa comunice ea ,dat-i timpul necesar chiar daca dureaza mult pana isi exprima punctul de vedere.(in felul acesta ea capata incredere in ea si nu se mai fereste sa vorbeasca).

 

 Asigurati-va copilul ca va putea vorbi atunci cand doreste si cand este pregatita .

 

 Nu va aratati surprinsi atunci cand vorbeste ci luati-o ca pe ceva obisnuit .

 

 De vorbit cu cadrul didactic sa nu o preseze cand refuza sa vorbesca .

 

 Exprimat-va emotiile si verbalizati-le (Sunt fericit ,sunt trist,sunt suparat ,sunt mohorat astazi ,sunt obosit si nu am chef sa vorbesc ).

 

 Contacte sociale cat mai multe in diverse locuri publice pentru a relationa si a-i scadea anxietatea cu privire la cei din jur .

 

 

O zi frumoasa cu multa rabdare ! Cabinet psihologic Radu Viorica -Costinesti

 
Programare