ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Cluj-Napoca

Adolescenţa

Adolescenţa
Autor: Iuliana Szabo
Accesați fișierul [format doc]
ADOLESCENTUL MEU

Să fi părinte de adolescent nu este niciodată o treabă uşoară dar poate deveni una copleşitoare atunci când copilul tău este violent sau depresiv, consumă droguri sau alcool sau se angajează în alte comportamente distructive. S-ar putea să vă simţiţi extenuaţi din cauza nopţilor nedormite, în care vă întrebaţi unde este, ce face şi cu cine este plecat. Poate că vă simţiţi exasperaţi din cauza încercărilor eşuate de a comunica cu el, din cauza certurilor care nu par să aibă vreun sfârşit, din cauza atitudinii sale de sfidare făţişă. Deşi pare o misiune imposibilă, exisă metode şi paşi ce pot fi urmaţi pentru a ameliora haosul de acasă şi pentru a-ţi ajuta adolescentul în tranziţia sa spre un tânăr adult fericit şi de succes.

Comportament normal versus comportament problematic la adolescenţi

Pe măsură ce adolescenţii îşi afirmă independenţa şi îşi găsesc propria identitate, mulţi dintre ei trec prin schimbări comportamentale care pot părea bizare şi imprevizibile pentru părinţi. Acel copilaş dulce şi ascultător care nu demult nu suporta să se despartă de dumneavoastră, acum se izolează în camera lui şi ”salută” tot ce spuneţi cu un dat al ochilor peste cap şi cu o uşă trântită în faţă. Din nefericire, acestea sunt comportamente normale la adolescenţă.

Ca părinte de adolescent problematic, vă confruntaţi însă cu provocări mai dificile. Adolescenţii dumneavoastră pot practica în mod repetat comportamente de risc precum violenţa, chiulitul de la şcoală, consumul de alcool sau substanţe, comportament sexual inadecvat, auto-vătămarea, furtul, etc... De asemenea, pot prezenta simptome din sfera depresiei, anxietatăţii sau tulburărilor alimentare. Chiar dacă orice comportament negativ, când este repetat, poate constitui o problemă pe termen lung, este important ca părinţii să ştie care comportamente sunt considerate normale pe parcursul adolescenței şi care pot fi indicatori ai unor probleme mai grave.

Citeste mai mult pe: http://www.mentwell.eu/node/9
 
Programare