ROmedic Firme medicale Produse medicale

Cancer renal

Cancer renal
Autor: Prof.Dr.Mirela Wagner

Descriere cancerul renal:
Cancerul renal mai poarta denumirea si de tumora Grawitz. Se dezvolta deobicei dupa varsta de 40-50 de ani si afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Daca nu este descoperit la timp, in stadiu incipient el poate fi greu de tratat. Prezinta un numar de 3% din totalul cancerelor existente. Cancerul renal sau cancerul de rinichi reprezinta o afectiune de natura maligna cu localizare in parenchimul renal. Dezvoltarea cancerului renal se face prin proliferare celulara anarhica, scapata de sub controlul mecanismelor reglatoare, care are drept rezultat formarea unor formatiuni tumorale unice sau multiple, ce se pot extinde in structurile din jur sau pot metastaza la distanta. Majoritatea tumorilor renale se dezvolta la inceput in tubulii renali, iar apoi se infiltreaza in tot organismul. Acest tip de cancer mai poarta denumirea de carcinom celular renal.
Factorii de risc care ajuta la producerea cancerului renal:
-Fumatul. Riscul fumatorilor de a dezvolta cancer renal este cu 40% mai mare decat al nonfumatorilor,
-Consumarea in exces de carne prajita. Obezitatea poate ajuta riscul aparitiei cancerului renal mai ales la femei.
-Consumul necontrolat de analgetice (fenacetina) precum si expunerea profesionala la azbest (dar si casnica), cadmiu, produse petroliere.
-Varsta inaintata de peste 50 de ani sporeste riscul.
Simptome Cancer renal:
- Hematurie:
- Prezenta unei mase tumorale in abdomen;
- Scaderea apetitului ;
- Dureri mari in flancuri ce nu se amelioreaza;
- Scadere ponderala in absenta unor motive evidente;
- Febra cu durata prelungita;
- Astenie extrema;
-Transpiratii nocturne
- Stare generala alterata;
- Edeme gambiere;
- Varicocel.
Diagnostic Cancerul renal:
Pentru diagnosticarea unui cancer renal sunt necesare urmatoarele teste:
-Pielograma cu substanta de contrast. Se injecteaza o substanta de contrast si ulterior se realizeaza radiografii seriate astfel incat sa se stabileasca particularitatile parenchimului renal.
-Computer tomograf ajuta la redarea unor informatii mult mai complexe, atat cu privire la afectarea parenchimului, dar si a sistemului colector, precum si a organelor din jur.
-Ecografia se recomanda la inceputul investigarii pacientului, fiind necesara in diferentierea unei tumori fluide de una solida, parenchimatoasa;
-Arterografia are rolul de a analiza vascularizatia tumorii.
-Venografie: Venografie ofera informatii cu privire la drenajul venos din tumora;
-Rezonanta magnetica nucleara ofera informatii precise in legatura cu localizarea tumorii, extinderea ei, eventuale metastaze, si chiar si consistenta ei;
Tratament Cancerul renal:
Tratamentul cancerului renal implica: chirurgia, radioterapia, terapia hormonala si imunoterapia. Optiunile pentru chimioterapie sau hormono-terapie sunt inguste si deocamdata aceste regimuri terapeutice nu sunt considerate cele mai eficiente. Exista totusi rezultate terapeutice fata de astfel de terapii, insa raspunsul poate varia individual, dar care este sub 15%.
Remisiunea spontana a fost descrisa deoarece carcinomul renal prezinta o tumora imunogenica. Terapia contine imunomodulatori, cum ar fi: interferon, interlukine, sau transplant de celule stem.
Tratament Naturist
Pentru o schema de tratament personalizata va rog sa trimiteti un email cu CT-ul sau RMN-ul pe adresa mirela.wagner@gmail.com