ROmedic Firme medicale Medicamente, vitamine, suplimente nutritive

Cancer Bronhopulmonar

Cancer Bronhopulmonar
Autor: Dr.Mirela Wagner

Cancerul bronhopulmonar sau carcinomul bronsic este o tumora maligna identificata la nivel pulmonar, cu originea in celulele bronsice. In prezent intalnim doua tipuri mari de carcinom bronsic: carcinomul microcelular si carcinomul macrocelular. Diferentele dintre cele doua tipuri de cancer sunt in functie de modul in care cresc, de tratament si de prognostic. Cancerul bronhopulmonar este descoperit in mod intamplator, cu ajutorul unei radiografii uzuale a cutiei toracice. Principalele simptome sunt tusea constanta si dispneea. In stadiile avansate intalnim expectoratia cu sange (hemoptizia) si scaderea in greutate.
Factorul de risc principal in aparitia cancerul bronhopulmonar este fumul de tigara si inhalarea de pulberi in mediul profesional (de exemplu pulberea de azbest). Media varstei de imbolnavire este de 65 de ani. Cele doua tipuri de cancer pulmonar se deosebesc prin faptul ca sunt sub forme diferite: carcinom microcelular si carcinom macrocelular. Carcinomul microcelular se depisteaza usor, dar este extraordinar de greu de tratat, deoarecere imediat trece la metastazarea celorlalte organe. Principalul mod de tratamentul al cancerului pulmonar este pe baza de chimioterapice care ajuta, de cele mai multe ori, la o micsorare vizibila a tumorii. In cazul in care este depistat din timp, sansele de vindecare a cancerului cresc destul de mult. Carcinomul macromolecular se dezvolta local, fara a avea efecte secundare si fara a da metastaze organismului. De aceea, este necesar ca tratamentul sa asigure indepartarea tumorii maligne, posibilitate valabila pentru aproximativ 20% din pacienti. Interventia chirurgicala se completeaza cu chimio- si radioterapie, care este utila si in cazul tumorilor inoperabile.
Se recomanda renuntarea la fumat, deoarecere reprezinta unul din factorii de risc principali ai cancerului pulmonar.
Informatii necesare despre Carcinomul macrocelular:
Carcinomul macrocelular se dezvolta local si formeaza rareori metastaze. Sansele sale de vindecare a pacientului bolnav sunt mai bune decat cele ale carcinomului microcelular. In functie de structura histologica, el se poate clasifica in:
-Carcinomul epidermoid: prezinta in medie 40% din cazurile totale de cancer pulmonar;
-Adenocarcinomul: 35% din totalul carcinoamelor bronsice. Reprezinta forma cea mai intalnita forma de cancer la nefumatori;
-Carcinomul nediferentiat cu celule mari.
Informatii necesare despre Carcinomul microcelular:
Carcinoamele microcelulare reprezinta doar 15% din toate cazurile de cancer bronhopulmonar. Prezinta un prognostic mai rau decat carcinomul macrocelular din cauza faptului ca formeaza de timpuriu tumori-fiice (metastaze). Aproximativ 80% dintre pacientii bolnavi de cancer bronhopulmonar au deja metastaze in momentul diagnosticarii.
Cauze Cancer bronhopulmonar:
Principala cauza a cancerului bronhopulmonar o reprezinta fumatului. Persoanele care au acest viciu, prezinta un risc crescut de a dezvolta un cancer. Un studiu recent efectuat ne prezinta o incidenta mai mare la fumatori cu 30—60%, decat la nefumatori. Tutunul este factorul responsabil pentru o treime din decesele prin aceasta boala. Poate depasi toate celelalte cauze luate la un loc. Bolile cardiovasculare şi alte boli ale aparatului respirator sunt produse de tutun.
Simptome Cancer bronhopulmonar:
Simptomele Cancerului bronhopulmonar de debut sunt tusea, expectoratia, durerea toracica. Intalnim primele semne generale: paloare, oboseala, pierdere in greutate, inapetenta, febra. In timp putem intalni semne si simptome de: obstructie bronsica, interesarii pleu­rei, infectare a teritoriului pulmonar din jur, compresiunea unor formatiuni vecine sau metastazelor.
Semnele radiologice ale Cancerului bronhopulmonar implica deobicei: opacitate hilara, imagine de atelecta­zie lobara sau zonala si opacitate rotunda in plin parenchim (5, 6, 7, 8, 9).
Diagnostic Cancer Bronhopulmonar:
Diagnosticul cancerului bronhopulmonar se reda cu ajutorul bronhoscopiei. Reprezinta examenul fundamental, care ne ajuta sa evidentiem modificarile mu­coasei bronsice si leziunea endobronsica (tumoarea sau stenoza). Ne ajuta sa observam aspirarea unor fragmente tumorale sau a secretiei bronsice, in vederea examenului histologic.
Unul dintre cele mai importante examene pentru diagnosticarea cancerului bronhopulmonar este cercetarea celulelor neoplazice in sputa, prin recoltarea sputei 3 zile consecutiv (eventual repetare). Acest examen ne ajuta la diagnosticarea in 80 - 90% dintre cazuri, cu 1 - 5 ani inainte ca neoplasmul sa devina evidentiabil cu ajutorul metodelor clasice. Examenul citologic al secretiei bronsice poate pune in evidenta existenta tumorii. V.S.H. este aproape totdeauna accelerata, indiferent de gradul febrei.
Tratament natrurist pentru Cancer Bronhopulmonar:
Pentru o schema de tratament personalizata va rog sa trimiteti un email cu CT-ul sau RMN-ul pe adresa mirela.wagner@gmail.com