ROmedic Firme medicale Produse medicale

Osteoporoza la barbati

Osteoporoza la barbati
Autor: Prof. Ego Seeman

Cu mai bine de 20 de ani în urmă, mentorul meu, Prof. B.L. Riggs mi-a spus că serile de iarnă nu trebuie irosite gândindu-mă la perisabilitatea vieţii. Considera că nu trebuia să ratez ocazia de a vedea zăpada strălucind sub lumina nopţii înstelate şi de a o simţi scârţâind sub paşii mei în timp ce mă îndreptam către Centrul de Evidenţe Medicale al Spitalului Mayo pentru a căuta câteva cazuri de bărbaţi cu fracturi printre sutele de fişe medicale arhivate acolo. Ce fel de pedeapsă mai e şi asta, mă întrebam ? Am ajuns să studiez osteoporoza, o boală a femeilor, nu a bărbaţilor ! De ce trebuie să am o însărcinare atât de lipsită de importanţă ? Să fie oare un fel de test de caracter pentru a-mi dovedi valoarea ?
Ei bine, şi normal, această pedeapsă a fost, ca în toate cazurile de iniţiere sub îndrumarea unui Mentor, Shogun, Guru, una dintre aspectele cele mai recompensatoare ale carierei mele de medic cercetător în domeniul osteoporozei.
Acum ştim prea bine, că această boală nu apare doar la femei. Nu este o afecţiune discriminatoare, ea oferind şanse egale reprezentanţilor ambelor sexe.
Deşi incidenţa la bărbaţi este mai redusă decât la femei, viaţa bărbaţilor care suferă fracturi osteoporotice este mai afectată, atât calitativ cât şi cantitativ, în comparaţie cu sexul slab.
Atât la femei, cât şi la bărbaţi, recuperarea în urma unei fracturi de şold echivalează cu 7 ani de viaţă sănătoasă, doar că anii rămaşi de trăit în cazul bărbaţilor se reduce mai mult decât la femei.
Din păcate, mulţi bărbaţi, mulţi medici şi multe guverne nu conştientizează problema osteoporozei la bărbaţi. Când un pacient de sex masculin intră într-un cabinet medical, medicul îl suspectează din start de boli cardiovasculare, probleme cu colesterolul, tensiune arterială, AVC, uneori afecţiuni ale prostatei, plămânilor sau cancer de colon, dar de osteoporoză - niciodată sau foarte rar.
Lipsa hormonului sexual feminin, estrogenul, în perioada perimenopauzală duce la subţierea şi pierderea osoasă rapidă pe la jumătatea vieţii unei femei. Şi în cazul bărbaţilor, există un declin al nivelului hormonal masculin, testosteronul, dar într-un ritm mai lent şi pe tot parcursul vieţii de adult. Până la atingerea unei vârste mai înaintate (peste 65 de ani de etate), cam 30% dintre bărbaţi ajung să aibă un nivel mai scăzut de testosteron decât normal. Consecinţele acestei scăderi a nivelului hormonal sunt subţierea şi fragilizarea osoasă, precum şi pierderea apetitului sexual.
Bărbaţii, de cele mai multe ori nu se simt în largul lor de a se confesa medicului în legătură cu lucrurile care nu mai sunt ca pe vremuri şi dacă medicul nu-i întreabă, această problemă de o importanţă majoră pentru bărbaţi va fi omisă.
Tratament naturist

 


Cordyceps Sinensius 3/zi
Agaricus AMB            3/zi


Pentru o schema de tratament personalizata va rog sa trimiteti un email cu CT-ul sau RMN-ul pe adresa mirela.wagner@gmail.com

 


Prof. Ego Seeman
Membru Bord IOF (International Osteoporosis Foundation)
Melbourne, Australia