ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Logopedie Logopedie Iasi

Iti este greu sa-ti construiesti si sa mentii relatii intime?

Iti este greu sa-ti construiesti si sa mentii relatii intime?
Autor: Iulia Tudose
Poate nu te-ai gandit niciodata, dar la baza acestei dificultati din viata ta, sta frica. Frica sub diferitele ei aspecte. Frica de a nu fi abandonat, frica de a fi respins, frica de a nu-ti pierde libertatea, frica de durere, frica de…. Poate prea multe frici. De unde vin ele? Daca vei citi pana la capat iti voi spune cateva dintre originile acestora. Problema este ca tu dezvolti strategii in care te auto-sabotezi, in ciuda faptului ca iti doresti o relatie de iubire. Dar exista o veste buna. Vei putea depasi limitele pe care ti le pui daca vei urma o actiune de autoexplorare, analiza si constientizare a acestor probleme. Analizand si cunoscand de unde vin ele, nu vor mai avea putere asupra ta.
Hai sa-ti arat unde ai putea incepe sa explorezi. Voi incepe cu partea mai usoara. Poate ca nu poti intra intr-o relatie pentru faptul ca cea dinainte ti-a provocat foarte mult rau; pentru ca durerea resimtita, numai atunci cand iti aduci aminte de acea relatie, te face sa-ti fie realmente frica. Nu mai vrei sa fii ranit(a), nu mai vrei sa fii dezamagit(a).
Poate ti-e frica sa nu-ti pierzi libertatea. De cele mai multe ori cei angajati intr-o relatie, tind sa creada ca-si pierd libertatea de care se bucurau pana in momentul inceperii unei relatii. Intr-adevar, nu vei mai avea libertatea de pana atunci. Dar te vei putea bucura de alta libertate. Depinde doar de modul in care privesti lucrurile. Libertatea unui cuplu este diferita de cea a unui singur individ. Dar este mult mai frumoasa si mai productiva. Depinde doar de cei care formeaza parteneriatul. Invata doar sa te bucuri de fiecare moment al vietii. Asa cum vine el.
Daca te-ai duce la un nivel mai profund, poate vei vedea ca in timpul copilariei tale nu ai avut parte de o relatie de iubire autentica. Astfel, nu-ti dai voie acum sa te deschizi spre o relatie cu un partener pentru ca ranile vechi de abandon sau de respingere stau sa se deschida. In acest caz atasamentul este asociat cu durere, iar la nivel inconstient respingi o apropiere care, crezi tu, iti va produce suferinta.
Sau poate ca este vorba de credintele si convingerile pe care ti le-ai format in timpul copilariei tale, cu ajutorul celor din jur: parinti, profesori, educatori, prieteni, rude. Credinte de genul: nu merit sa fiu iubita, eu nu merit sa-mi fie bine, nu sunt importanta, etc. Acestea s-au format in urma mesajelor negative venite de la cei apropiati. Atunci le spuneau parintii de cele mai multe ori,……pe parcurs ai inceput sa le crezi si tu….acum ti le spui singur(a) pentru ca ai interiorizat acele mesaje.
Iesi din sfera lor. Este timpul sa-ti spui ca si tu meriti, ca si tu esti important(a).
Uita-te la tine, in interiorul tau, exploreaza si da-ti voie sa te bucuri de iubire. Eu stiu ca meriti. Tu stii?
 
Programare