Neandertalienii aveau aceasi gena a limbajului ca si oamenii moderni

Data publicării: 19-10-2007

Oamenii de Neandertal, cele mai apropiate "rude" ale oamenilor moderni, care au disparut misterios in urma cu aproximativ 30.000 de ani, erau inzestrati cu acea gena cheie pentru a folosi un limbaj articulat, conform unui studiu al unor cercetatori europeni ce a fost publicat in Statele Unite ale Americii, transmite AFP receptionata vineri de Rompres.
    Aceasta descoperire publicata in revista americana Current Biology, indica faptul ca oamenii de Neandertal avea capacitate genetica de a vorbi, la fel ca si Homo sapiens.
    Gena responsabila cu vorbirea, denumita FOXP2, este singura cunoscuta pana in prezent care are un rol esential in formarea acelei regiuni a creierului unde au loc procesele legate de invatarea si folosirea unui limbaj. In cazul manifestarii unor anomalii in cadrul acestei gene, persoana respectiva poate avea dificultati in a vorbi normal sau chiar de a intelege si de a invata sa vorbeasca, a explicat Johannes Krause, antropolog la Institutul Max Planck din Leipzig (Germania), unul dintre co-autorii acestui studiu.
    "Deocamdata nu avem chiar nici un fel de motiv pentru a sustine ca oamenii de Neandertal nu ar fi putut sa vorbeasca", a mai adaugat el.
    De asemenea, oamenii de stiinta care au realizat acest studiu au precizat ca omul de Neandertal era dotat cu acele caracteristici anatomice necesare pentru a putea articula cuvinte - cum ar fi acele terminatii nervoase de la nivelul limbii care sunt indispensabile pentru a forma sunete.
    Acest studiu este bazat pe examinarea unor esantioane de ADN recoltate de la fosile de oameni de Neandertal descoperite intr-o pestera din nordul Spaniei.
Sursa: Rompres, 19-10-2007, Vizualizari 918
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.