Alergarea practicată timp de 30-40 de minute pe zi poate întârzia îmbătrânirea cu până la 9 ani (studiu)

Data publicarii: 13-05-2017

 Alergarea practicată timp de 30 sau 40 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, poate contribui la scăderea ritmului de scurtare a telomerilor şi la o reducere cu până la 9 ani a procesul biologic de îmbătrânire, informează Medical News Today care citează un studiu realizat recent în Statele Unite.

Telomerii sunt poziţionaţi la capetele cromozomilor - structuri celulare care conţin ADN-ul esenţial pentru identitatea oricărui organism - şi au rol de protecţie a acestora. Deseori, telomerii sunt comparaţi cu capetele din plastic de la şireturi deoarece ele împiedică ''deşirarea'' cromozomilor şi contactul lor cu alţi cromozomi.

Telomerii sunt consideraţi indicatori ai vârstei biologice deoarece, pe măsură ce corpurile îmbătrânesc, ei se scurtează - cu cât sunt mai scurţi, cu atât devin mai puţin capabili să protejeze cromozomii, ceea ce poate împiedica funcţionarea normală a celulelor şi duce în final la moartea lor.

Fenomenul scurtării telomerilor nu se petrece într-un ritm egal la toate persoanele, un stil de viaţă neadecvat, cum ar fi nivelul scăzut de activitate fizică, putând contribui la accentuarea acestui proces prin creşterea stresului oxidativ - incapacitatea corpului de a face faţă deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi.

Noul studiu, condus de Larry Tucker, profesor în cadrul Universităţii Brigham Young din Utah, demonstrează cât de importantă este activitatea fizică pentru protejarea împotriva îmbătrânirii celulare.

Tucker a analizat, împreună cu echipa sa, informaţii prelevate de la 5.823 de persoane adulte care au fost incluse în Studiul Naţional pentru Examinarea Stării de Sănătate şi Nutriţie (National Health and Nutrition Examination Survey), realizat în perioada 1999-2002 în Statele Unite. Cercetătorii au studiat lungimea telomerilor fiecărui individ, dar şi participarea subiecţilor la 62 de activităţi fizice realizate timp de 30 de zile.

S-a constatat că persoanele foarte active aveau o lungime a telomerilor ce denota o vârstă biologică cu 9 ani mai mică în comparaţie cu indivizii sedentari şi o vârstă biologică cu 7 ani mai mică spre deosebire de subiecţii cu o activitate fizică moderată.

30 de minute de jogging pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, a fost considerată ca fiind foarte activă în cazul femeilor, iar în cazul bărbaţilor intervalul a fost stabilit la 40 de minute pe zi, tot de cinci ori pe săptămână.

Tucker a declarat că a fost surprins să descopere că diferenţa de lungime a telomerilor între persoanele foarte active şi cele moderat active nu era semnificativ mai mare. Totuşi, după părerea sa, pentru a proteja corpul de îmbătrânirea celulară este preferabil un nivel ridicat de activitate fizică.

''Dacă vreţi să vedeţi o diferenţă reală în ceea ce priveşte încetinirea procesului biologic de îmbătrânire se pare că puţin exerciţiu nu este de ajuns. Trebuie să exersaţi în mod regulat, la niveluri ridicate'', a subliniat acesta, potrivit sursei citate. ''Ştim că activitatea fizică regulată contribuie la reducerea mortalităţii şi la prelungirea duratei de viaţă, iar acum cunoaştem că o parte din acest avantaj se datorează conservării telomerilor'', a completat acesta.
Sursa: Agerpres, 13-05-2017, Vizualizari 81
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK