Ancheta la serviciul de Ambulanta Giurgiu

Data publicării: 29-11-2007

O batrana a decedat, miercuri seara, in urma unui stop cardiac, pentru ca Serviciul de Ambulanta Giurgiu a trimis o masina neechipata si fara medic, iar asistenta care s-a deplasat la caz a spus familiei ca a fost trimisa sa duca pacienta la spital si nu sa-i acorde ajutorul.
    Doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat, joi, ca s-a deplasat la Giurgiu si a facut un control in acest caz, in urma caruia a constatat ca medicul de garda a parasit serviciul inainte sa vina schimbul, iar medicul care a dat indicatia sa mearga asistenta la caz era la doar la doua minute de domiciliul pacientei, dar nu s-a deplasat. El a spus ca exista competente clare pentru echipajele de la Ambulanta cu ceea ce trebuie sa faca, mai ales in caz de cod rosu, adica de urgenta majora.
    Dr. Raed Arafat a spus ca masina care s-a deplasat la bolnava era una simpla, fara nicio dotare, in conditiile in care in curtea Serviciului de Ambulanta erau doua ambulante echipate cu tot necesarul pentru urgente, inclusiv oxigen, numai ca pentru una nu se gaseau cheile, deoarece le luase soferul acasa, iar in cazul celei de-a doua masini, soferul nu a vrut sa urce, pe motiv ca nu este masina lui.
    Subsecretarul de stat a mentionat ca bolnavul a facut stop cardiac dupa ce a ajuns asistenta, care a fost depasita de situatie.
    In urma controlului efectuat la Serviciul de Ambulanta Giurgiu, s-a constatat ca existau materiale expirate, electrozi de difibrilare din 2004, expirati, si ca nu este respectat ordinul 1092 din 2006, care prevede ce trebuie sa cuprinda trusele medicale, precum si competentele cadrelor medicale, a spus dr. Arafat.
    Masurile luate au constat in sanctiuni, retragerea de trepte de salarizare, reducerea salariului pe trei luni, ministrul Sanatatii anuntand ca directorul Serviciului de Ambulanta Giurgiu urmeaza sa fie schimbat saptamana viitoare.
    Dr. Raed Arafat a facut referire si la controalele efectuate in ultimele trei luni la diferite servicii de ambulanta din tara si a semnalat cateva dintre deficientele constatate. Intre acestea se numara aparatura neutilizata niciodata, baloane de ventilatie sparte care nu puteau fi folosite pentru urgente majore (infarct), masini care nu sunt echipate cu truse de prim-ajutor, acestea fiind lasate la sediile serviciilor de ambulanta, truse neutilizate de 3-4 ani, masini echipate cu truse medicale expirate.
    Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca aceste controale s-au efectuat in judetele Alba, Cluj, Iflov, Dolj, Arges, Brasov la diferite ore din zi si din noapte. El a mentionat ca au fost gasite masini fara dotari corespunzatoare si s-a constatat ca unii medici pleaca din garda inainte de schimbul turei.
    Eugen Nicolaescu a subliniat ca aceste controale vor continua pentru ca nu se pot  tolera astfel de lucruri. El a adaugat ca in ciuda faptului ca au fost dati bani mai multi, au fost inlocuiti manageri, au fost aduse ambulante noi, echipate, lucrurile nu merg pe fagasul asteptat din cauza lipsei de interes. Ministrul Sanatatii a spus ca pentru astfel de situatii, in care ambulanta nu ajunge la solicitare si mor oameni, trebuie sa se pronunte si Colegiul Medicilor din Romania, pentru ca este o problema de deontologie profesionala.
    Eugen Nicolaescu a anuntat ca a fost emis un ordin care standardizeaza medicina de urgenta, standardele stabilite fiind insusite si de Ministerul de Interne, ele fiind valabile atat pentru Ambulanta, cat si pentru SMURD.
    Dr. Raed Arafat a facut referire la faptul ca se va face o testare a competentelor personalului de pe ambulanta, fara sa se cunoasca numele celor testati, prin tragere la sorti.
    Noul ordin abordeaza problemele legate de standardele pe plan national, schimbul de ture, modul in care se deplaseaza masinile, responsabilitatile echipajelor, constituirea de echipaje fixe pe ambulante, existenta echipajelor de rezerva, completarea stocului de materiale, obligativitatea afisarii numarului 112 pe masini, a purtarii centurilor de siguranta atat pentru echipaj, cat si pentru pacient si altele.
    Totodata, la schimbul de ture trebuie sa fie completate fise care sa cuprinda numarul de kilometri parcursi, daca sunt deficiente, daca stocurile de materiale sunt complete, iar personalul trebuie sa aiba un carnet cu pregatirea de baza.
    Ordinul emis il completeaza pe cel din 2006, a explicat Raed Arafat, subliniind ca  o parte din prevederi intra in vigoare imediat, altele dupa 15 decembrie, altele pe 30 decembrie si altele pe 15 ianuarie.
29-11-2007, Vizualizari 622
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.