Anevrismul sinusului Valsalva

©

Autor: Redacția ROmedic

Acest tip de anevrism este de etiologie luetica si mai rar congenitala sau poate complica o endocardita bacteriana. Este afectata media arteriala. Anevrismele sinusului Valsava care apar in endocardita bacteriana si, adesea, cele de etiologie luetica se asociaza cu insuficienta aortica. Anevrismele congenitale ale sinusului Valsava se datoresc absentei mediei in zona de legatura dintre inelul fibros al valvei aortice si istmul aortei.


Simptomatologie

In unele cazuri este asimptomatic clinic si poate fi o descoperire intamplatoare la un examen radiologic. Sunt cazuri in care singura manifestare este blocul cardiac complet, prin compresiunea pe care o exercita anevrismul asupra tesutului de conducere. Simptomele apar prin ruptura anevrismului. Anevrismele congenitale au tendinta de a perfora in cavitatile inimii, iar anevrismul de etiologie luetica evolueaza in afara acestor cavitati. In momentul ruperii anevrismului in cavitatile inimii apar dureri precordiale, dispnee, palpitatii, uneori greata si dureri in epigastru. In unele cazuri survine moartea subita. In cele din urma apar semne de insuficienta cardiaca, care se accentueaza progresiv, daca nu se intervine chirurgical.


Ruptura anevrismului sinusului Valsava se insoteste de un suflu sistolic si diastolic. Suflurile se asculta mai bine pe marginea stanga a sternului.


Diagnosticul

Instalarea brusca a simptomelor, insotite de sufluri cardiace, fara modificari electrocardiografice de infarct miocardic.
Examenul radiologic pune in evidenta marirea cavitatii in care s-a produs ruptura si care primeste astfel un debit crescut de sange.
Electrocardiograma arata tulburari de conducere sau hipertrofia cavitatii supuse supraincarcarii de volum.
Diagnosticul este confirmat prin cateterism cardiac - care, arata existenta unui sunt stanga - dreapta la nivelul atriilor si ventriculilor - si de aortografia retrograda, care evidentiaza anevrismul si camera in care se produce perforatia.


Tratamentul

Tratamentul este chirurgical si urmareste repararea defectului anevrismal.


Data actualizare: 05-07-2013 | creare: 19-01-2009 | Vizite: 11425
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum