Bacău : Anchetă declanşată după ce o fetiţă de cinci ani a murit de turbare

Data publicării: 29-02-2012

Autorităţile sanitare şi sanitar-veterinare băcăuane au deschis anchete separate după ce o fetiţă, în vârstă de cinci ani, din comuna Răcăciuni a murit luni seara într-o clinică din Iaşi, unde fusese trimisă pentru suspiciune de turbare.
Familia fetiţei nu ar fi declarat incidentul deşi minora a fost muşcată de un câine în urmă cu două luni. Părinţii s-au prezentat cu fata la spital, spunându-le cadrelor medicale că s-a rănit în urma unei căzături. În consecinţă, medicii de la Pediatrie i-au toaletat rana şi i-au administrat doar vaccinul antitetanos.
În urma cu patru zile, însă, mama a revenit cu fiica în unitatea medicală băcăuană, micuţa aflându-se într-o stare extrem de gravă. Medicii au diagnosticat-o cu meningo-encefalită, afecţiune cu simptome asemănătoare turbării, luând decizia transferării ei la Iaşi.
Abia în faţa medicilor de la Iaşi, mama ar fi recunoscut că fata a fost muşcată de un câine.
Având în vedere că exista o suspiciune de rabie, la spitalul din Bacău s-a luat decizia începerii tratamentului antirabic pentru toţi membrii familiei fetiţei, dar şi vaccinarea personalului Unităţii de Primiri Urgenţe şi Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Pediatrie, a rudelor, colegilor de grădiniţă precum a educatoarei.
'Momentan, cauza decesului nu a fost confirmată, la Iaşi făcându-se necropsia cu probe prelevate din creier. Dacă va apărea confirmarea de rabie, se va continua tratamentul de către toţi contacţii', a declarat pentru AGERPRES medicul Anca Dancău, şef Serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul Direcţiei pentru Sănătate Publică Bacău.
Instituţia a notificat în cazul amintit şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, ai cărei inspectori au declanşat, marţi, propria anchetă.
Rabia este o boală de natură infecţioasă extrem de gravă, ce poate apărea atât la om, cât şi la animale domestice ori salbatice, în urma muşcăturilor făcute de animale infectate. Boala debutează cu durere, urmată de furnicături la locul muşcăturii, victima devenind foarte sensibilă la schimbările de temperatură şi la curenţii de aer, având tendinţa de a se îneca atunci când încearcă să înghită lichide. Agitaţia, spasmele musculare, furia, excitabilitatea extremă şi salivaţia exagerată sunt, de asemenea, simptome ale turbării.
Pentru a nu se ajunge în aceste stadii, prezentarea la medic imediat după producerea muşcăturii este obligatorie, având în vedere că perioada de incubaţie de la momentul expunerii până la apariţia simptomelor este, în mod obisnuit de 3-7 săptămâni, dar poate fi cuprinsă şi între zece zile şi doi ani.
Câinii fără stăpân, în continuare în număr mare pe străzile localităţilor băcăuane, au mai făcut, la finele săptămânii trecute, patru victime.
'Acestea au ajuns în Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenta Bacău necesitând îngrijiri specifice, precum toaletarea rănilor şi administrarea vaccinului antirabic', a declarat pentru AGERPRES Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt al instituţiei medicale băcăuane.
Anul trecut, 739 de băcăuani au trecut prin urgenţele Spitalului judeţean după ce au fost agresaţi de câini fără stâpâni.
Sursa: Agerpres, 29-02-2012, Vizualizari 264
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.