Bihor: Întrunire regională în campania pentru reducerea poluării apelor cu nitraţi

Data publicării: 07-09-2012

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a lansat, joi, la Oradea, Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' pentru Bazinul Hidrografic Crişuri, din care fac parte judeţele Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu Mare şi Sălaj, derulat de MMP împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

Potrivit comunicatului remis de organizatori, la deschiderea oficială au luat cuvântul Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, Filonaş Chiş, prefectul judeţului Sălaj, Sanda Mercea, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Gheorghe Raţiu, prim-comisar Garda Naţională de Mediu, Ovidiu Botau, Administraţia Bazinală Crişuri.

Din cele peste 1.900 de localităţi vulnerabile la poluarea cu nitraţi din ţară, pe lista acestor localităţi vulnerabile din Bazinul Hidrografic Crişuri figurează 93 de localităţi din judeţul Bihor, patru comune din judeţul Arad şi două comune din judeţul Satu Mare.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană. Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Zeci de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autorităţii Sanitar-Veterinare, ai DSP, din Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu Mare şi Sălaj s-au reunit, la Oradea, la un workshop dedicat reducerii poluării apelor cu nitraţi.

Întrunirea de la Oradea a fost cea de-a zecea întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice, în cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, care are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.

Peste 800 de specialişti din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Sanitar-Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică,  Garda de Mediu şi Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din 40 de judeţe au participat până acum la seminariile organizate în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

Investiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. În cadrul proiectului au fost date în folosinţă, încă de la sfârşitul anului trecut, 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Printre acestea şi cea de la Sălacea, din judeţul Bihor şi cea de la Bocsig, în judeţul Arad. Până în august 2013 se preconizează să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare. Cea de la Macea, din judeţul Arad, face parte din acest al treilea lot de investiţii.

O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. În cadrul acestei componente a proiectului au început lucrări la reţeaua de canalizare a comunei Sălacea, judeţul Bihor. Termenul de execuţie este septembrie 2013.

În cadrul Proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' sunt prevăzute şi plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.

Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi grup pentru un control al poluării cu nitraţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.
Sursa: Agerpres, 07-09-2012, Vizualizari 355
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.