Cluj: Colecţia de Istorie a Farmaciei, adusă din Evul Mediu în secolul XXI prin intermediul internetului

Data publicării: 11-05-2017

Cele mai interesante exponate din Colecţia de Istorie a Farmaciei pot fi văzute, de miercuri, de oriunde, iar, informaţiile pot fi accesibile, în muzeu, chiar şi în absenţa unui ghid, cu ajutorul unor QR coduri şi a unui telefon mobil.

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, instituţie de care aparţine Colecţia de Istorie a Farmaciei, au inaugurat miercuri noua platformă care va permite vizitatorilor să descarce şi să asculte gratuit înregistrări audio bilingve, în limbile română şi engleză, de prezentare a colecţiei, a celor mai interesante exponate, a activităţilor interactive oferite la muzeu şi a sălilor vechii farmacii.

Praful de mumie, pulberi, poţiuni, minerale şi plante, inclusiv pietre preţioase şi elemente animale, care erau folosite în practica farmaceutică încă din Evul Mediu, pot fi văzute în acest muzeu.

'Intrăm şi cu această expoziţie în era tehnologiei. Prin urmare, am adaptat un sistem online gratuit cu ajutorul aşa-numitelor QR-codes, prin care o să facilităm vizitatorului primirea de informaţii foarte detaliate legate de anumite piese, incluzând aici anumite ghiduri tematice. Chiar şi atunci când nu este nevoie de ghid fizic orice vizitator care are un telefon modern poate folosi această tehnologie foarte facilă', a declarat directorul MNIT, Felix Marcu.

Platforma a fost lansată din 2011 de o echipă de olandezi, iar de atunci este folosită de tot mai multe muzee, organizaţii şi oraşe. Utilizarea platformei este gratuită, iar doritorii pot încărca pe ea conţinutul dorit pentru a-şi promova activitatea. Aplicaţia se poate descărca atât pe telefon, cât şi pe tabletă sau calculator, astfel încât informaţiile pot fi luate fie prin cod QR direct din muzeu, de lângă exponat, fie de acasă, de pe calculator sau tabletă, de către cei care doresc să îşi stabilească un obiectiv de vizitat şi vor să se informeze.

'Conţinutul este unul multimedia, avem text bilingv, română şi engleză - sperăm să mai traducem şi în alte limbi, avem imagini, audio, şi mici quiz-uri. Au fost alese exponatele cele mai importante, dar şi trasee prin muzeu. Este interactiv şi, oricum, se pot furniza mai multe informaţii decât încap pe o simplă etichetă', a explicat muzeograful Ana-Maria Gruia.

În ceea ce priveşte situaţia delicată în care se află Colecţia de Istorie a Farmaciei, care este găzduită într-o clădire are a fost retrocedată în 2008, directorul MNIT a explicat că s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentantul moştenitorilor, fiind stabilită, pentru acest an, o chirie sub preţul pieţei.

'Am ajuns la o înţelegere amiabilă, am stabilit şi o chirie pe care va trebui să o plătim, cu o anumită reducere şi cu un preţ potrivit pentru un muzeu şi nu pentru o pizzerie (...). În continuare, evident că problema rămâne să o şi plătim. Deocamdată nu avem fonduri de la Ministerul Culturii, pentru că problema chiriei a intervenit din acest an, dar dacă nu o să avem de la minister, avem mai multe contracte de cercetări şi o să dispunem de fonduri proprii', a spus Marcu.

Acesta a precizat că încasările realizate de micul Muzeu al Farmaciei pe parcursul unui an nu acoperă nici pe departe costurile chiriei.

Casa Hintz, care adăposteşte muzeul, este monument istoric, o clădire cu o semnificaţie specială pentru istoria oraşului, deoarece aici a funcţionat prima farmacie din Cluj, care a fost deschisă în 1573. Două sute de ani mai târziu, în 1752, farmacia, care era de stat, devine privată. În 1863, familia Hintz intră în posesia acestei farmacii. În 1949 spaţiul este naţionalizat şi aici funcţionează o plăcintărie, dar în 1954 profesorul Valeriu Bologa convinge nomenclatura că tradiţia merită păstrată, iar spaţiul devine muzeu al farmaciei. În 2008, clădirea a fost retrocedată moştenitorilor.

Colecţia de Istorie a Farmaciei este vizitată în fiecare an de peste 10.000 de persoane.
Sursa: Agerpres, 11-05-2017, Vizualizari 902
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.