Cluj: Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei - marcată printr-o acţiune organizată de APAH în Piaţa Unirii

Data publicării: 29-07-2012

Filiala Cluj a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au marcat, sâmbătă, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei printr-o acţiune organizată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, menită să conştientizeze populaţia despre pericolul major pe care îl reprezintă pentru sănătatea fiecărui om bolile virale ale ficatului.
Preşedintele Asociaţiei Cluj a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, juristul Stelian Ioan Mărginean, a declarat, pentru AGERPRES, că acţiunea vizează să informeze cât mai mulţi clujeni despre hepatitele B şi C, modul de transmitere a acestora şi prin ce mijloace oamenii se pot proteja împotriva lor. În acest an, asociaţia va organiza mult mai multe acţiuni, pentru că Organizaţia Mondială a Hepatitei a lansat ideea de se încerca un record demn de Cartea Recordurilor în privinţa numărului de persoane informate despre pericolul infecţiilor virale hepatice pentru sănătate şi cum pot fi ele prevenite.
"Hepatita este o problemă reală de sănătate. Una din zece persoane este infectată cu virusul hepatitei. Hepatita A nu determină o infecţie cronică asupra ficatului, în schimb, hepatitele B şi C sunt responsabile de ciroză şi de cancer. 80% din hepatitele C se cronicizează şi degenerează în cancer de ficat. Multe dintre persoanele cu hepatită nu au, un timp, simptomele bolii, adică îngălbenirea pielii, oboseala frecventă, febră, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături şi dureri abdominale. Hepatitele B şi C sunt confirmate de analizele de sânge. (...) Sunt bolnavi de hepatită virală B acută care nu se vindecă, devin purtători ai virusului hepatic B şi dezvoltă hepatita virală B cronică", a spus Stelian Ioan Mărginean.
La rândul său, sociologul Ştefan Petrea de la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a insistat asupra măsurilor de prevenţie a acestei boli, care afectează, în prezent, milioane de locuitori ai planetei.
"Dacă în urmă cu 50 de ani era cunoscut un singur tip de hepatită, la ora actuală sunt tipurile A, B, C, D şi F. Modalitatea de transmitere este, în bună măsură, evitabilă. Hepatitele B şi C pot fi prevenite prin vaccinare, respectarea igienei, spălatul pe mâini ori de câte ori este nevoie, evitarea contactelor sexuale neprotejate, dar şi prin evitarea unor manevre medicale care pot duce la infecţii, precum folosirea de mai multe ori a acelor şi seringilor de unică folosinţă, şi prin evitarea unor manevre stomatologice în condiţii de nesterilitate a instrumentarului. Din păcate, şi în prezent sunt cazuri de infectare cu hepatită din cauza operaţiunilor cu instrumentar dentar nesterilizat", a arătat sociologul Ştefan Petrea.
El a evidenţiat că hepatita poate fi tratată şi vindecată dacă este depistată la timp. Pe de altă parte, sunt bolnavi care nu au toleranţă la interferon, de pildă, şi întrerup tratamentul.
"Şi vindecată, o hepatită lasă toată viaţa o sensibilitate a ficatului şi a organismului şi din acest motiv este necesară o hrană sănătoasă, fără alcool, dar şi un stil de viaţă moderat, fără oboseală fizică şi intelectuală", a spus reprezentantul DSP.
Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei este "Hepatita este mai aproape decât bănuim: indiferent de vârstă, rasă, ocupaţie sau mediul socio-cultural".
În România, în perioada ianuarie-septembrie 2011, s-au înregistrat cu 22% mai puţine cazuri noi de hepatită virală, respectiv 2.198, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 - cu 2.821 de cazuri. În judeţul Cluj, numărul cazurilor noi de hepatită virală a fost în anul 2010 de 218, iar în 2011 - de 69.
Sursa: Agerpres, 29-07-2012, Vizualizari 426
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.