Comisia Europeană vine în ajutorul crescătorilor de porci din Polonia afectaţi de pesta porcină africană

Data publicării: 20-09-2017

Comisia Europeană va acorda 9,3 milioane de euro din fonduri europene pentru a veni în ajutorul crescătorilor de porci din Polonia care ar putea fi obligaţi să îşi oprească producţia în contextul pestei porcine africane, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Decizia Comisiei priveşte mai precis agricultorii polonezi care au maxim 50 de porci şi/sau purcei şi care sunt situaţi în zonele de risc ridicat pentru această maladie. Crescătorii de porci din Polonia vor trebui să trimită o solicitare pentru acordarea de ajutoare europene, care vor fi vărsate în următoarele 12 luni începând de astăzi.

Pesta porcină africană este prezentă în regiunea de la frontiera estică a UE încă din 2014. Pentru a controla maladia şi a împiedica apariţia de noi focare, restricţii sanitare stricte au fost introduse la nivel european. Autorităţile poloneze au introdus măsuri suplimentare în zonele cu cel mai mare grad de risc.

Sprijinul financiar pentru agricultorii polonezi provine de la bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) şi este reglementat de normele de organizare comună a pieţelor agricole. Aceste reguli autorizează Comisia să propună măsuri temporare (cu o durată de maxim 12 luni) în orice sector agricol care ar fi într-o situaţie capabilă să provoace "o deteriorare rapidă a producţiei şi condiţiilor de pe piaţă". Este pentru prima dată când aceste dispoziţii sunt puse în practică după adoptarea reformei PAC în 2013.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Specialiştii veterinari menţionează că pesta porcină africană nu se transmite de la animal la om.

Luna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a declarat că România îşi menţine statutul de ţară liberă de pestă porcină clasică, obţinut în luna mai, deoarece nu are nicio legătură cu pesta porcină africană, care este o boală total diferită. Acesta a adăugat că se fac destul de des confuzii între cele două boli, precizând că niciuna dintre aceste boli nu generează vreun risc pentru consumatori, "nici de contact şi nici de consum".
Sursa: Agerpres, 20-09-2017, Vizualizari 224
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.