Constanţa: Centrul de Autism "Marea Neagră" revendică o plajă de la Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral

Data publicării: 06-03-2018

Centrul de Autism "Marea Neagră" reclamă faptul că Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral (ABADL) i-a anulat un acord emis anul trecut, pentru amenajarea unui sector de plajă din Constanţa în scopuri terapeutice pentru persoane cu nevoi speciale, reiese dintr-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit preşedintelui Centrului de Autism "Marea Neagră", Adrian Gemănaru, în urma unei solicitări formulată anul trecut către ABADL (administratorul de drept public al plajelor de la Marea Neagră), asociaţia pe care o reprezintă a fost notificată, prin adresa nr. 7689/31.05.2017, că i se permite organizarea unui eveniment social în scopul realizării unui proiect dedicat persoanelor cu nevoi speciale, pe o suprafaţă de plajă de 20.000 de metri pătraţi din municipiul Constanţa, stabilindu-se totodată şi amplasamentul exact. Conform respectivei adrese, "promovarea proiectului va menţiona ca parteneri în iniţiativa socială: Ministerul Mediului, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral".

În urma avizului primit de la ABADL, Centrul de Autism "Marea Neagră" a amenajat pe sectorul de plajă alocat mai multe instalaţii în cadrul a 16 ateliere, pentru terapiile specifice persoanelor cu autism, şi urma să achiziţioneze o rampă de acces către apa mării, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, a precizat Gemănaru.

El a spus că , pe 16 ianuarie 2018, administratorul plajei a revenit cu o nouă adresă prin care solicită degajarea echipamentelor respective de pe suprafaţa de nisip, plaja urmând a fi introdusă în procedurile specifice pentru închiriere către operatorii privaţi.

Potrivit preşedintelui Centrului de Autism "Marea Neagră", în urma acestei somaţii a mers în audienţă la directorul executiv al ABADL, Hristu Uzun, acesta explicându-i că nu există un acord scris între cele două părţi pentru atribuirea plajei în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

"Mi-a fost solicitat în cadrul audienţei la ABADL un preţ de 12 lei/mp, în condiţiile în care agenţi economici aflaţi în aceeaşi zona de plajă şi mult mai bine poziţionaţi plătesc între 1 leu şi 2 lei mp, iar în cea mai aglomerată staţiune de pe litoralul românesc Mamaia se plătesc sume de 10 lei mp. În 2017, cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilităţi, am curăţat întreaga zonă de plajă de vegetaţie şi mizerii şi am adunat peste 20 de camioane de gunoi, pentru ca în momentul de faţă Statul român încearcă să ofere această zonă de plajă unor comercianţi", a precizat reprezentantul organizaţiei pentru persoane cu autism. Totodată, el a invocat ca argument în favoarea atribuirii gratuite a sectorului de plajă, în scopuri terapeutice, şi Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aceasta prevede obligaţia statului român de a asigura şi colabora cu furnizori de servicii sociale pentru facilitarea pe domeniul public a accesului pentru persoanele aflate într-un handicap, precum şi amenzi de la 3.000 la 9.000 de lei, pentru instituţiile publice care nu amenajează facilităţi de acces.

Potrivit comunicatului de presă, Centrul "Marea Neagră" a transmis o petiţie, pe această temă, către prim-ministrul Viorica Dăncilă, prin care solicită verificarea situaţiei semnalate.

"Situaţia este de domeniul absurdului şi greu de înţeles. Deşi legislaţia la nivel european obligă statul român să accesibilizeze absolut toate spaţiile publice, statul român renunţă la un parteneriat de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele dizabilităţi, în condiţiile în care întreaga investiţie este asigurată din fonduri private", a subliniat Adrian Gemănaru.

În replică, directorul executiv al ABADL, Hristu Uzun, a declarat pentru AGERPRES că instituţia pe care o reprezintă se supune cadrului legal prin care trebuie să administreze domeniul public al statului.

"Eu i-am declarat domnului Gemănaru că respect munca pe care o depune şi proiectele de voluntariat realizate în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale dar că anul trecut, colegii mei i-au transmis o adresă de răspuns la solicitarea formulată pentru a organiza un eveniment social. ABADL nu are, în momentul de faţă, la dispoziţie un alt cadru legal de a transmite dreptul de utilizare a plajelor, care sunt domeniu public de interes naţional al statului, decât prin închiriere în urma organizării de licitaţii publice. Dacă se modifică legea, vom face aşa cum va fi stipulat în actul normativ", a spus reprezentantul ABADL Constanţa.
Sursa: Agerpres, 06-03-2018, Vizualizari 319
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.