Deputatii au adoptat un proiect de lege privind despagubirea proprietarilor afectati de gripa aviara

Data publicării: 26-06-2007

Deputatii au adoptat, cu majoritate de voturi, un proiect de lege privind acordarea de despagubiri proprietarilor afectati de epidemia de gripa aviara in anii 2005-2006.
    Potrivit documentului, acest lucru se va realiza prin modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.
    In cadrul dezbaterilor generale, unul dintre initiatorii proiectului, deputatul independent Nicolae Popa, a declarat ca a propus modificarea Ordonantei 42 pentru ca trebuie acordate despagubiri pentru pierderile generate de gripa aviara.
    "La vremea respectiva nu am avut un cadru legislativ coerent si precis si  pentru ca ministrul Flutur care a facut agricultura mai mult la televizor si nu a avut in vedere sa initieze de urgenta un proiect de lege care sa lamureasca pagubele care au fost produse in acest sector agricol. Noi am prevazut pe langa despagubiri clarificarea notiunii de "pierderi colaterale", in asa fel incat noi sa putem despagubi pe cei care sunt in drept”, a afirmat Nicolae Popa.
    Deputatul a informat ca, in timpul epidemiei de gripa aviara din Romania, "s-au inregistrat pagube de peste 100 de miliarde de lei si au fost ucise peste un milion de pasari", mentionand ca fermierii au fost nevoiti ulterior sa-si castige dreptatea in instanta.
    La randul sau, deputatul PSD Vasile Mocanu a sustinut ca proiectul este deosebit de important  deoarece "zootehnia s-a confruntat in anii 2005-2006 cu gripa aviara si alte boli pe care ministerul le-a stapanit cu foate multa greutate".
    "Se anunta gripa aviara intr-un judet, dar omorul de pasari era pe cuprinsul a cinci judete deodata. Echipele de medici si tehnicieni veterinari omorau fara niciun fel de noima si fara niciun fel  de reglementare pasarile cetatenilor si fara nicio evidenta. Noi venim acum sa reglementam ceea ce s-a facut fara lege in 2005 si 2006 in acest domeniu", a spus Mocanu.
    Democratul Valeriu Tabara a apreciat ca proiectul de lege "vine sa rezolve o problema creata si rezultata din masuri care au fost luate de catre Guvernul Romanei".
    "Este inexplicabil faptul ca pana la aceasta initiativa nu s-a venit cu o compensatie pentru cei care au pierdut enorm atunci. Aceasta lege nu rezolva toate problemele, deoarece mai exista o categorie de cetateni carora nu li s-a facut dreptate si anume detinatorii de cai cu anemie infectioasa", a mentionat Tabara.
    In plus, deputatul independent Dragos Dumitriu a precizat ca "cei care au suferit pagube colaterale in perioada gripei aviare trebuie despagubiti, mai ales ca nu s-au facut studii aprofundate, ci doar s-au luat niste masuri".
    "Cert este ca nu s-a stabilit nicio vinovatie pentru ceea ce s-a intamplat atunci si iarasi acesti bani vor trece la datoria publica", a sustinut Dumitriu.
    El a afirmat ca masura care a generat masacrul pasarilor "nu a fost o masura a Guvernului, ci a Ministerului Agriculturii", adaugand ca "trebuie trebuie facuta o separare intre cei implicati si partea Guvernului care nu a fost implicata in crimele facute din cauza masurilor absurde din acea perioada".
    Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea de despagubiri pentru proprietarii care au suferit  pagube colaterale rezultate din masurile intreprinse pentru combaterea gripei aviare.
    Potrivit textului proiectului de lege, aliniatul 6 al articolului 26 va prevede ca, "in cazul masurilor ce se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, se acorda despagubiri proprietarilor, pentru animalele taiate, ucise sau altfel  afectate, dar si persoanelor fizice sau juridice, pentru pierderile financiare suferite ca efecte colaterale rezultate din masurile intreprinse pentru combaterea epizootiei, inclusiv de impiedicare a transmiterii bolilor la om".
    Propunerea legislativa a fost initiata de sapte deputati - deputatul UDMR Atilla Kelemen, deputatul independent, demisionar din PC, Nicolae Popa, deputatul PSD Ioan Munteanu, deputatul PNL Adrian Semcu, deputatul PC Constantin Faina, deputatul independent Mircia Giurgiu si deputatul independent, demisionar din PRM, Dragos Dumitriu.
    Initiatorii proiectului au mentionat in expunerea de motive a proiectului ca "Ordonanta 42 reglementeaza organizarea si functionarea serviciilor veterinare, apararea sanatatii si protectia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, siguranta alimentelor de origine animala destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului".
    Ei au semnalat insa ca articolul 26 al acestui act normativ reglementa sprijinirea actiunilor de lupta impotriva bolilor transmisibile ale animalelor si despagubirea proprietarilor pentru animalele taiate, ucise sau altfel afectate, dar nu prevedea acordarea acestor despagubiri pentru proprietarii care au suferit "pagube colaterale" rezultate din masurile intreprinse pentru combaterea epidemiei in randul animalelor.
Sursa: Rompres, 26-06-2007, Vizualizari 417
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.