Deputatul PDL Mihaela Sandru a lansat in dezbatere proiectul de lege privind reproducerea umana asistata medical

Data publicării: 02-03-2011

Deputatul democrat-liberal Mihaela Şandru a lansat marţi în dezbatere parlamentară proiectul de lege privind reglementarea reproducerii umane asistate medical în România.

Scopul principal al actului normativ vizează reglementarea activităţii de reproducere umană asistată prin acordarea de fonduri cuplurilor infertile care doresc să aibă un copil, printr-un program naţional susţinut de Ministerul Sănătăţii, a declarat democrat-liberala Mihaela Şandru, în calitate de iniţiator al legii.

Aceasta a precizat că legea îşi propune să reglementeze foarte clar protecţia copiilor şi asigurarea stabilităţii sociale a familiilor care au apelat la proceduri de reproducere umană asistată.

'Avem în vedere prin această lege ca sub programul naţional pentru reproducere umană asistată gestionat de Ministerul Sănătăţii să se acopere de la bugetul de stat patru kituri complete de analize aferente celor patru inseminări şi o procedură de fertilizare in vitro. Persoanele care vor beneficia de acest ajutor de la stat trebuie să fi contribuit cel puţin 12 luni la bugetul asigurărilor de sănătate şi cel puţin un membru al cuplului să fie cetăţean român. Această regulă se va aplica şi în cazul mamelor purtătoare', a spus Mihaela Şandru.

Ea a adăugat că proiectul de lege prevede şi obligativitatea clinicilor care efectuează astfel de proceduri să ţină o evidenţă clară a copiilor născuţi prin tehnici de reproducere umană asistată şi a familiilor acestora.

Statistici clare cu numărul cuplurilor care apelează la reproducere artificială în România nu există la ora actuală, ca date certe pe anul 2010 fiind menţionate 50 de cupluri, număr reieşit din evidenţele clinicilor de specialitate.

Prezentă la conferinţa de lansare a iniţiativei legislative, Elena Miclea, director în cadrul asociaţiei 'SOS Infertilitatea', a estimat, având la bază studii ale UE, că în România un cuplu din şase are probleme de infertilitate.

'Conform Rezoluţiei Parlamentului European privind viitorul demografic european infertilitatea este o boală recunoscută la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ce poate avea efecte grave asupra sporurilor demografice. Potrivit unor studii europene pe acest aspect 15 la sută din cuplurile aflate la vârsta reproducerii au probleme de infertilitate. Asta înseamnă că un cuplu din şase are probleme de infertilitate. Deci, raportându-ne la acest studiu al Uniunii Europene, şi în România noi credem că suntem la acelaşi nivel', a declarat Elena Miclea.

În completare, medicul Nicolae Poiană, prezent la eveniment ca reprezentant al Societăţii Române de Medicină Reproductivă, a apreciat, pornind de la statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), că în România 15.000 de cupluri ar urma să beneficize de legea reproducerii umane asistate medical.

'La ora actuală, transpunând într-o situaţie ipotetică statistica OMS care arată că 10% din populaţia unei ţări suferă de infertilitate, ar rezulta că 15.000 de cupluri din România ar beneficia de sprijin pentru acces la proceduri de reproducere umană asistată. Pot să vă spun că, de exemplu, în Bulgaria statul sprijină pentru o încercare de fertilizare in vitro 8.000 de cupluri. Ceea ce înseamnă aproximativ unu la sută din populaţia Bulgariei', a declarat medicul Nicoale Poiană.

Actualmente, potrivit celor prezenţi la conferinţa organizată de deputatul Mihaela Şandru, costurile unei fertilizări in vitro se situează între 1.400 şi 4.000 de euro, cel al medicamentaţiei aferente între 700 şi 1.400 de euro, iar cel al inseminării artificiale se situează în jurul a 200 de lei, costul medicamentaţiei putând ajunge în astfel de cazuri la 2.000 de lei.

'Intenţionăm să organizăm două dezbateri la care să invităm tot ce înseamnă societate civilă, societate religioasă. O dezbatere va coincide cu introducerea pe ordinea de zi la Senat, iar cea de-a doua va fi organizată când proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaţilor, Camera decizională în acest caz. Intenţionăm ca legea care va rezulta să întrunească un punct de vedere cât mai larg al tuturor actorilor de pe această piaţă, Ministerul Sănătăţii, ONG-uri şi clinicile care activează în piaţă, astfel încât în şase luni de zile să avem o lege care să reglementeze această activitate', a punctat deputatul Mihaela Şandru.
Sursa: Agerpres, 02-03-2011, Vizualizari 990
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.